Proudly Imperfect is een lifestyle merk & community dat vrouwen inspireert zichzelf te zijn, van zichzelf te houden en in zichzelf te geloven, zodat ze het leven kunnen creëren waar ze werkelijk naar verlangen en meer geluk, succes en vervulling kunnen ervaren. Op deze website vind je diverse content op het gebied van body(love), mind(set) en soul(food), voor jouw dagelijkse dosis Proudly Imperfect inspiratie! 

© 2018 Proudly Imperfect

5 tips om productiever te zijn in de ochtend - Proudly Imperfect

5 tips om productiever te zijn in de ochtend

De ochtend is voor mij het favoriete deel van de dag. Ik heb nog veel energie en voel me scherp, in tegenstelling tot het einde van de dag. Echter maakte ik daar vroeger niet optimaal gebruik van. Maar sinds ik voor mezelf werk en het drukker heb, moest ik wel manieren vinden om productiever te zijn in de ochtend. Of je nu student bent of werkende moeder, ook jij kunt met de onderstaande tips productiever zijn in de ochtend!

1. Elimineer keuzestress in de ochtend

Wist je dat Steve Jobs (oprichter Apple), Bill Gates (oprichter Microsoft) en Mark Zuckerberg (oprichter Facebook) zowat elke werkdag hetzelfde dragen/droegen? Dit omdat het tijd bespaart en keuzestress elimineert in de ochtend. (bron) Nu hoef je natuurlijk niet elke dag hetzelfde te dragen, maar we kunnen er wel wat van leren: Elimineer zo veel mogelijk keuzestress in de ochtend.

Om productiever te zijn in de ochtend is voorbereiding de avond ervoor essentieel. Plan en prep de kleine dingen die tijd nemen in de ochtend. Denk aan het klaarleggen van je kleding, het voorbereiden van je ontbijt, of het klaarzetten van je tas. Hierdoor vermijd je ochtend keuzestress en bespaar je tijd. Bovendien houd je meer ruimte over in je hoofd voor belangrijkere keuzes.

2. Creëer een versterkend ochtendritueel

Doe iets in de ochtend dat je versterkt en waar je blij van wordt. Sta desnoods iets eerder op en gebruik die extra tijd om iets te doen voor jezelf. Iets dat je versterkt en helpt groeien als mens. Of dit nu 10 minuten mediteren is (mijn favoriet) of een paar pagina’s lezen van een inspirerend boek, go for it! Een ochtend ritueel bereidt je namelijk (mentaal) voor op de dag en versterkt je zelfvertrouwen. Ook helpt het je om positiever en relaxter de dag te beginnen. Hier heb je de rest van de dag profijt van!

3. Drink water voordat je aan de koffie gaat

Ik kan ontzettend blij worden van een grote kop goede koffie in de ochtend. Er iets iets ‘magisch’ aan koffie drinken: de caffeïne kick brengt me altijd in een werk mood. Ondanks dat heb ik een paar keer geprobeerd om koffie te elimineren (i.v.m. stress). Echter kwam ik er elke keer achter dat mezelf geen koffie toestaan, mij nog meer stress geeft dan 1 kop koffie per dag.

Tegenwoordig sta ik mezelf dus toe elke dag van een goede kop koffie te genieten. Daarbij heb ik wel de afspraak met mezelf gemaakt om eerst voldoende water te drinken. In de nacht verlies je namelijk veel vocht, en koffie dehydrateert ook. Door in de ochtend eerst je vocht aan te vullen met paar glazen water, zul je je energieker voelen en productiever zijn in de ochtend.

4. Beweeg

Ik weet het. Extra vroeg op staan om te gaan bewegen, is soms lastig. Zeker als je normale werktijden hebt, vraagt het om veel discipline. Maar als je er eenmaal aan gewend bent, zul je niets anders meer willen. Bewegen vermindert namelijk niet alleen stress, maar het geeft je ook een energy boost en het verbetert je humeur. Hierdoor voel je je gemotiveerder aan het begin van de dag en zul je productiever zijn! Je hoeft niet elke keer naar de sportschool te gaan. Je kunt ook thuis een (korte) workout doen, een wandeling maken of een yogasessie doen. Vind iets waar jij je goed bij voelt en dat in jouw ochtend-schema/routine past.

5. Begin met de lastigste taak

Die lastige taak telkens uitstellen naar later op de dag slurpt energie, weet ik uit ervaring. De zenuwen of het gevoel van tegenzin, vermindert je focus op andere taken. Probeer daarom de dingen waar je het meest tegenop zit, als eerst te doen in de ochtend. Bovendien kun je in de ochtend vaak nog helder nadenken, waardoor het minder moeite kost om die taak uit te voeren. En als je eenmaal die lastige taak hebt afgerond, boost je je zelfvertrouwen. En als iets productiviteit vergroot in de ochtend, is het een dosis zelfvertrouwen!

You got this, girl!

 

Wat is jouw ultieme tip om productiever te zijn in de ochtend?  (Juist als je geen ochtendmens bent?) 

Leave a Reply