Proudly Imperfect is een lifestyle merk & community dat vrouwen inspireert zichzelf te zijn, van zichzelf te houden en in zichzelf te geloven, zodat ze het leven kunnen creëren waar ze werkelijk naar verlangen en meer geluk, succes en vervulling kunnen ervaren. Op deze website vind je diverse content op het gebied van body(love), mind(set) en soul(food), voor jouw dagelijkse dosis Proudly Imperfect inspiratie! 

© 2018 Proudly Imperfect

nog altijd 'dun' de norm in modellenwereld

In shape maar niet gezond. Dun zijn is nog steeds de norm in de modellenwereld, volgens onderzoek van NOS op 3.

Meer rondingen en minder extreme dunheid. Al een tijdje horen we deze beloften in de mode-industrie. In de tijd van programma’s als ‘Curvy Supermodel’, en (plussize) supermodellen als Ashley Graham en Daniëlle van Grondelle, zou je denken dat diversiteit in de modellenwereld al vanzelfsprekend is. Maar niets is minder waar, blijkt uit een korte documentaire van NOS op 3.

De magische grens van 90 centimeter

NOS op 3 verzamelde van meer dan duizend modellen van 25 modellenbureaus de heupmaten. Meer dan 3/4 van de onderzochte modellen zit op de grens van 90 centimeter of eronder. Dit komt overeen met maat 34. De gemiddelde maat van de Nederlandse vrouw is maat 42. Slechts ± 5 procent van de modellen in Nederland is curvy of plussize. VIJF PROCENTUit het onderzoek blijkt dat de magische grens van 90 centimeter heupopvang in de modellenwereld dus nog altijd de norm is.

In shape, maar niet gezond

Door de druk om de juiste maten te krijgen of te behouden, gaan sommige modellen heel ver wat lijnen betreft. Soms brengen ze zelfs hun gezondheid in gevaar, blijkt uit de documentaire van NOS. Ook Nicky Opheij (Winnares Hollands Next Top Model 2014 en Miss Nederland 2017) was twee jaar lang obsessief bezig met afvallen om een heupomtrek van 90 cm te krijgen. Ze at bijna alleen maar groente, sportte heel veel en ging bijna niet meer op stap. Haar vriendinnen maakten zich zorgen, omdat Nicky er steeds minder goed uit gingen zien. “Uiteindelijk kwam ik er gelukkig zelf achter dat wat ik deed echt alles behalve gezond was en dat ik mijn hele lichaam aan het vergallen was voor de rest van mijn leven. Dat wilde ik niet meer.” Zegt Nicky in het interview met NOS op 3.

Gezondheids Confenant

In 2016 sloten modellenbureaus en magazines als Vogue een convenant waarin staat dat de gezondheid van modellen altijd voorop moet staan. Indien de gezondheid van het model verwaarloosd wordt, mag er geen klus worden gegeven. Desondanks blijken veel modellen in realiteit toch hun gezondheid in gevaar te brengen voor het ideale maatje. In de documentaire geven ze aan zich nog altijd gedwongen te voelen om af te vallen en ongezond dun te zijn. Sommigen ontwikkelen zelfs een eetstoornis.

Overigens brengt niet elk model dat maatje 34 haar gezondheid in gevaar, en niet alle modellen hebben een slechte relatie met eten. Gelukkig niet! Sommige modellen kunnen alles eten wat ze willen – of eten ‘gewoon’ gezond- en behouden de juiste maten. Dit komt omdat zij een ectomorf  lichaamsbouw hebben, en van nature zeer smal gebouwd zijn. Zij hebben vaak ook een snelle(re) stofwisseling, waardoor ze zichzelf niet uit hoeven hongeren om in maat 34 te passen.

Maar voor modellen die bredere heupen hebben, is het lastiger om aan de grens van 90 cm te voldoen. Voor hen ligt het risico op de loer om hun gezondheid in gevaar te brengen voor dat maatje. En dat zou voorkomen moeten worden, omdat het grote gevolgen heeft voor je fysieke en mentale gezondheid op lange termijn.

Waar ligt het probleem? Of nog beter, wat kunnen we doen?

Volgens de meeste modellenbureaus ligt de oorzaak van het dunne schoonheidsideaal in de modellenwereld bij de merken: de modellen moeten nu eenmaal in de kleding passen die de high fashion merken leveren. En dat is bijna altijd maat 34. Freek Koster van Touche Models zegt hierover in de video van NOS:  “Wij bemiddelen tussen het model en de klant. Het zijn de grote designers in New York, Parijs, Milaan en Londen die naar die maat vragen.”  

Als we dat niet direct kunnen veranderen, moeten de modellenbureaus dan zelf niet meer verantwoordelijk nemen voor de gezondheid van ‘hun’ meisjes? Hen meer beschermen en beter begeleiden om gezond te blijven? Een deel van de modellenbureaus doet dit ook; zij ondersteunen en begeleiden hun modellen om op een gezonde manier af te vallen. Echter is het heel lastig voor hen om te controleren wat de modellen in hun eigen tijd doen om af te vallen. Modellen kunnen zeggen dat ze eten, terwijl ze niet eten of overdreven veel sporten. Als een model te snel afvalt, zou bij het modellenbureau de alarmbellen moeten rinkelen en moeten ze stappen ondernemen om het meisje te beschermen en gezond te houden.

Meer diversiteit

Ondanks in Nederland slechts 5 % curvy of plussize model is, blijkt uit het onderzoek van NOS dat het wel een trend aan het worden is. Er begint steeds meer vraag naar diversiteit in de modellenwereld te komen. Ook komen er projecten op die zich inzetten voor meer diversiteit in de modellenwereld, zoals All Woman Project. Het is (vooral in Nederland) nog wel minimaal, en de verandering in de modellenwereld gaat nog heel traag. Maar het is een begin.

Om deze verandering te versnellen, moeten de modellenbureaus in mijn ogen zelf ook een bijdragen leveren. Bijvoorbeeld door veel meer vrouwen met diverse vormen en maten in hun portfolio op te nemen. Wellicht zullen ze in het begin een deel van hun klanten verliezen, maar ik denk dat designers en merken deze diversiteit uiteindeljk juist als een unieke toegevoegde waarden zullen gaan zien voor hun merk. Vrouwen in real life kunnen zich hier veel meer mee identificeren, en dat is juist de kracht. Het is waarschijnlijk makkelijker gezegd dan gedaan en het zal tijd kosten, maar het is zeker niet onmogelijk!

 
foto credits: all woman project

Gezondheid voor afvallen

Tevens zou het super zijn als modellenbureaus meisjes niet meer stimuleren om af te vallen, maar hen veel meer laat focussen op gezondheid en zelfliefde. Als in de modellenwereld gezondheid en zelfliefde voor afvallen gaat, weet ik zeker dat ze nog meer uit hun modellen kunnen halen. Modellen gaan dan meer stralen. Niet alleen omdat ze niet meer lijnen, maar vooral meer in zichzelf gaan geloven. Ze mogen leren dat hun succes en kracht juist ligt in het zijn wie ze werkelijk zijn (ongeacht hun maat!) en dat ze daar  trots op mogen zijn. Proudly Imperfect dus.

Totdat er echt een verandering plaatsvindt, ligt de verantwoordelijkheid ook bij de modellen zelf. Zij mogen elkaar inspireren en het goede voorbeeld geven, zoals Nicky Opheij doet. Uiteindelijk koos ze voor zichzelf en stopte ze met het streven naar heupmaat 90. Ze volgde een opleiding tot gewichtsconsultente. Deze zomer bracht Nicky haar boek ‘On a Mission’ uit. “Er staan 30 gezonden recepten in met voedingstips en daarnaast ook mijn verhaal van Hollands Next Topmodel naar Miss Nederland”, vertelt Nicky. Op deze manier wil ze al haar ervaringen en kennis inzetten om andere meiden te helpen een haalbaar en gezond gewicht te bereiken, en van te zichzelf leren houden, zowel qua uiterlijk als innerlijk.

Boek Nickey Opheij On a Mission

Wil jij model worden?

Onthoud dan deze tips van modellen om in je kracht te blijven en gezond te blijven in de (soms harde) modellenwereld. 

– Nicky Opheij: “Mooi zijn komt niet alleen van buiten maar ook van binnen. Mooi ben je wanneer je vooral jezelf blijft en goed voor jezelf zorgt. Dan ben je op je best. Je lichaam heeft voeding nodig en een goede dosis lol.”

– Danielle van Grondelle: “Een normale of gezonde maat is voor iedereen verschillend. Ik denk dat een gezonde maat je natuurlijke maat moet zijn, waar je niet al te veel voor moet doen of voor moet laten. Natuurlijk is sporten gezond maar een taartje op z’n tijd mag ook best. Jezelf uithongeren om iets te zijn wat je niet bent, of bijvoorbeeld extreem veel eten is allebei ongezond.”

– Asley Graham:  “Laat je niet neerhalen door anderen. Wees de vrouw die je bent, wees je eigen rolmodel en zo een voorbeeld voor anderen. Omarm de verschillen, die maken ons mooi. Ik ben begonnen met vol zelfvertrouwen te praten over mijn cellulitis, mijn rugvet en de putjes in mijn armen. Het is er en toch mag ik er zijn. Zo kom je op de cover van Sports Illustrated, mensen.”

Je hoort het, Be real, not perfect! Daarin ligt jouw kracht. En dat geldt eigenlijk voor elke vrouw, of je nu model bent of niet! -> Wat zou er volgens jou gedaan kunnen worden om meer diversiteit te creëren in de modellenwereld? Laat je antwoord hieronder horen!

No Comments

Leave a Reply