Proudly Imperfect is een lifestyle merk & community dat vrouwen inspireert zichzelf te zijn, van zichzelf te houden en in zichzelf te geloven, zodat ze het leven kunnen creëren waar ze werkelijk naar verlangen en meer geluk, succes en vervulling kunnen ervaren. Op deze website vind je diverse content op het gebied van body(love), mind(set) en soul(food), voor jouw dagelijkse dosis Proudly Imperfect inspiratie! 

© 2018 Proudly Imperfect

Sharon Doorson burn-out

Sharon Doorson; ‘na mijn burn-out heb ik besloten om alleen nog maar dingen te doen omdat het goed voelt’

Sharon Doorson (1987) is een Nederlandse singer/songwriter. Al vanaf jongs af aan is zingen haar grootste passie. Maar hoe perfect haar leven voor de buitenwereld ook leek en hoe succesvol ze ook was, begin 2017 werd het Sharon te veel en kwam ze in een burn-out terecht. Ik ontmoette Sharon in een koffietentje in Amsterdam, waar ze open en eerlijk vertelde over haar burn-out en de weg terug naar zichzelf.                                                                                                                                          

De eerste signalen

Ik ben eigenlijk mijn hele leven al perfectionistisch geweest. Ik kom uit een hardwerkend gezin dat altijd doorgaat en dat deed ik zelf ook. Toen ik rond mijn zestiende meedeed aan een talentenjacht op tv, kon ik dagen niet slapen van de spanning, was ik oververmoeid en tijdens een dansrepetitie stortte ik in. Ook had ik last van hyperventilatie door de stress. Maar ik ging gewoon door, hield me niet echt bezig met de signalen. Ik dacht dat het tussen mijn oren zat en het wel weer goed zou komen met ademhalingles. Na die momenten is het ook jarenlang goed gegaan. Ik kwam in een meidengroep terecht, we hadden een nummer 1 hit en ik genoot van het leven als artiest.


Ups & downs en het ideaalbeeld

Toen we stopten met de meidengroep, viel ik in een gat. Omdat ik had geproefd van het artiestenbestaan en ik per se dat leven wilde, besloot ik solo verder te gaan. Maar gaandeweg kwam ik erachter dat het niet zo makkelijk was om de top te bereiken en om succes vast te houden. Ik besloot mij daarom te focussen op beter te worden als artiest, ging naar de Popacademie en daarna naar het conservatorium. In mijn laatste jaar van het conservatorium deed ik mee aan The Voice of Holland, waarin ik tot de halve finale kwam. Vanaf dat moment kreeg mijn carrière een grote boost, waardoor ik het leven leidde waarvan ik altijd had gedroomd; ik kreeg een platencontract aangeboden, maakte singles, scoorde hits en was aan het pieken.


Succes ten koste van mezelf

Dat succes voelde goed en koste wat het kost wilde ik het vasthouden. Ik had altijd het gevoel dat ik nog meer muziek moest maken en dat ik nog beter moest worden. Daarom pushte ik mezelf en ging ik altijd door, ook al was ik moe of schor. Ik vond het zwak als ik iets af moest zeggen. Mijn grenzen kon ik niet goed aangeven, waardoor ik heel ver ging. Ik dacht altijd: alle artiesten werken zo hard en ik moet ook continu doorgaan, want alleen dan ga je succes bereiken.

Maar wat ik ook deed en hoe hard ik ook werkte, ik vond dat het altijd beter kon. Bovendien wilde ik iedereen pleasen en deed daarom vooral de dingen die mensen van mij verwachtten. Ik dacht dat ik alles moest doen om maar gezien te blijven. En als ik een foutje maakte of een noot niet haalde, kon ik mezelf helemaal de grond in stampen en voelde ik me er dagen rot over.

 

‘Ik vergat mezelf en was alleen maar bezig met presteren, met de buitenwereld en beter worden.’

De burn-out

Op een gegeven moment was ik heel moe, kreeg ik slecht zicht, stemproblemen, had ik veel minder plezier in het zingen en kon ik niet meer presteren op mijn normale niveau. Als ik op het podium stond en mij niet goed voelde, zette ik een masker op, maar in de kleedkamer was ik aan het huilen. Op een gegeven moment was het genoeg. Ik dacht: voor wie moet ik mij zo rot voelen, voor wie moet ik op de bank liggen en de hele tijd janken en vervolgens weer naar buiten met een masker op? Voor de buitenwereld?

Begin 2017 ben ik daarom naar de huisarts gegaan en werd geconstateerd dat ik een burn-out had. Ik ben toen met verschillende mensen gaan praten. Ik mocht leren om weer voor mijzelf te kiezen en weer te leren luisteren naar wat ik wilde. Om weer in balans te komen ging ik terug naar de basis met onder andere mindfulness en meditatie. Daarnaast heb ik bepaalde dingen in mijn leven veranderd en heel veel rust genomen. Ik had echt even tijd voor mezelf nodig en wilde er zelf achter komen wie ik ben en wat ik wilde. Dat proces vond ik best lastig.


Mijn eigen pad en keuzes maken

Ik blijf mij altijd inzetten voor mijn carrière. Maar na mijn burn-out heb ik wel besloten om alleen nog maar dingen te doen omdat het goed voelt, niet meer omdat de buitenwereld dat van mij wil. Als iets niet goed voelt, doe ik het niet. Ik ben nu dagelijks veel bewuster van de keuzes die ik maak om op mijn eigen pad te blijven; ik denk nu bewust na over wie ik ben als persoon, wat ik nodig heb, wat ik echt voel, welke muziekstijl bij mij past en welke optredens ik wel en niet wil doen. Natuurlijk spar ik met mensen, maar ik gun mezelf nu ook tijd om te voelen of het klopt, in plaats van direct een antwoord te moeten hebben en enkel te luisteren naar de mening van anderen.

Af en toe kan ik piekeren over of ik wel de juiste keuzes maak en denken: had ik dat nou wel of niet moeten doen? Maar ik weet nu dat het goed komt; een foutje is een leermoment. Als ik te onrustig ben en niet kan slapen door het piekeren, luister ik naar een YouTube-meditatie of doe ik een bodyscan in plaats van op Instagram te zitten en mijn liedjes te blijven oefenen. Na 21.00 uur is het Sharon-time. Dat moet gewoon, anders blijft het maar doorgaan in mijn hoofd en slaap ik echt niet.

 


Grenzen aangeven en gevoel toelaten

Ik kom nu veel meer voor mijzelf op en ga discussies niet meer uit de weg. Ik heb echt moeten leren mijn grenzen aan te geven. Vroeger deed ik dat niet, waardoor de mensen om mij heen in het begin wel even moesten wennen. Ook weet ik nu dat het geen zin heeft om de hele tijd maar bezig te zijn met de kritiek en opinies van anderen. Natuurlijk is kritiek lastig, maar ik blijf wie ik ben, trek het mij tien keer minder aan en laat het vaak. Ik wil geen negatieve mensen meer in mijn leven, daar heb ik helemaal geen zin meer in. Ik ga ook niet meer alleen mensen voeden, mensen mogen ook mij voeden.

Wat ik ook echt heb mogen leren is om mijn gevoel toe te laten. Ik dacht altijd dat ik mij niet rot mocht voelen. Maar nu denk ik: jammer dan, ga maar lekker even een potje janken op de bank. Het mag er zijn, en morgen is er weer een nieuwe kans. Ook helpt het me om te relativeren; het kan altijd erger dus probeer niet een probleem nog groter te maken. Hierdoor kan ik nu denken: oké, dat is het, het komt wel weer goed, ik ga het aanpakken.

 

‘Het heeft geen zin om aan alles zo zwaar te tillen. Nee, ik wil gewoon genieten van het leven. Het komt altijd wel goed.’

 

Een andere kijk op geluk en succes

Het voelde jarenlang voor mij dat je pas succesvol bent als je een groot huis hebt, een dure auto rijdt, veel geld verdient en op social media de hele tijd kan laten zien wat je allemaal hebt. Of dat je, in mijn branche, de hele tijd op tv te zien bent. Maar nu zie ik dat gelukkig anders. Het is niet zo dat je al die dingen nodig hebt om succesvol en gelukkig te zijn. Je mag voor jezelf bedenken wat succes en geluk voor jou is.

Ik kan nu genieten van een wandeling met mijn hondjes in het park, een picknick en momenten met vrienden en familie. Heerlijk vind ik dat, ik laad daar echt mee op en word van die kleine dingen echt gelukkig. Ik zie nu in dat er ook belangrijkere dingen in het leven zijn. Je hoeft niet alleen te leven voor je werk. Er is ook een ander leven naast en je kunt je doelen ook op je eigen tempo en in balans behalen.

 

‘Je kunt pas in je kracht staan als je in balans bent.’

 

Tip van Sharon: Wees niet bang om echt naar jezelf te luisteren of om te falen, want alles is goed. Doe wat goed voor jou voelt; ieders geluk ligt ergens anders. Er is niemand op de wereld die jou kan zeggen wat jou drijft in het leven. Dat moet je zelf onderzoeken en voelen. Dus luister naar jezelf, te allen tijden.

www.sharondoorsonworld.com | www.instagram.com/sharondoorson

Foto credit “Ohmaygod” 

Wil je meer interview van inspirerende Proudly Imperfect vrouwen lezen? Klink dan hier

 

No Comments

Leave a Reply