Proudly Imperfect is een lifestyle merk & community dat vrouwen inspireert zichzelf te zijn, van zichzelf te houden en in zichzelf te geloven, zodat ze het leven kunnen creëren waar ze werkelijk naar verlangen en meer geluk, succes en vervulling kunnen ervaren. Op deze website vind je diverse content op het gebied van body(love), mind(set) en soul(food), voor jouw dagelijkse dosis Proudly Imperfect inspiratie! 

© 2018 Proudly Imperfect

Vaker plantaardig eten? 5 simpele plantaardige recepten die ook nog eens super lekker zijn

Vegan sushi, plantaardige burgers en zelfs pizza’s zonder dierlijke producten. Plantaardig eten is tegenwoordig makkelijker te verkrijgen dan ooit. Niet zo gek, want steeds meer mensen stappen over op volledig plantaardig eten. Misschien heb je ook het voornemen om minder of geen dierlijke producten te eten, maar elke dag bestellen laat je portemonnee niet toe. Dan maar zelf de keuken in. Maar waar begin je? Wat kun je eten als je ‘vegan’ eet? Zijn er überhaupt wel simpele plantaardige recepten die je zelf kunt maken en ook nog lekker zijn?

Simpele én lekkere plantaardige recepten? Jazeker! 

Als je mij al een tijdje volgt dan weet je misschien wel dat ik volledig plantaardig eet. In april 2020 eet ik een jaar ‘officieel’ vegan. (YAY!) Daar heb ik verschillende redenen voor, waar ik binnenkort een blog over zal schrijven. (Want het bevalt mij super goed!)

Voor mij was de overstap naar volledig plantaardig eten niet moeilijk. Ik heb altijd al creatief met eten moeten zijn omdat ik geen gluten en zuivel kan verdragen. Met dat wat overblijft, voornamelijk groente, fruit, glutenvrije granen, peulvruchten, zaden, pitten, noten, olien, superfoods en nog veel meer, kun je ontzettend lekkere dingen creëren. 

Wat blijft er over?

Toch krijg ik van veel mensen de vraag “Wat blijft er over als je ook geen dierlijke producten eet?” En nog vaker: “Is het eten dan nog wel lekker?” Het enige dat ik daarop kan zeggen is volmondig: JAAAA! Sinds ik plantaardig eet geniet ik zo vaak van HEERLIJKE en simpele plantaardige recepten. Hoewel ik graag meer schrijf over mijn vegan eetstijl, begin ik vandaag met het introduceren van mijn favoriete plantaardige recepten. Simpele recepten die ook nog eens super gezond en lekker zijn, zodat het een feestje wordt om plantaardig te eten!

1. Vegan springrolls

Met stip op nummer 1: Vegan springrolls. OMG, dit is zo ontzettend lekker en ook nog eens heel gezond. Springrolls zijn een soort ‘loempia’s’, maar dan een stuk dikker en niet gefrituurd. Je vult geweekte rijstvellen met diverse soorten groente en rijstnoodles. Daarbij serveer je een heerlijk sausje naar keus. De combinatie van mango, koriander, munt, bosui en wortel in springrolls vind ik persoonlijk ontzettend lekker, omdat het een echte smaakexplosie is. Echt de moeite waard om eens te proberen! Klik hier voor het Springroll recept van Vegan Heaven.

2. Vegan sushi


Credtis @SimplyQuinoa

Misschien lijkt sushi zonder vis saai, maar niets is minder waar. Vegan sushi is heerlijk en ziet er heel creatief uit. Er zijn zoveel meer opties dan enkel rijst met komkommer of avocado. Bij de Sushimesjes in Den Haag en bij de Vegan Sushibar in de Kinkerstraat in Amsterdam, vind je de lekkerste en creatiefste plantaardige sushi.

Ook kun je zelf plantaardige sushi maken. Heus, het is helemaal niet zo moeilijk. Er is zelfs een ‘raw–low-carb-low-calorieversie‘ te maken, door bloemkoolrijst te gebruiken in plaats van normale rijst. Net als met springrolls kun je je vegan sushi vullen met dat wat jij lekker vindt. Gekookte wilde rijst, bloemkoolrijst, quinoa, komkommer, avocado, diverse groente, mango, rode biet en knapperige rijstvlokken on top. Wees creatief! Geen inspiratie? Geen zorgen, met dit heerlijke recept van Simply Quinoa maak jij in een handomdraai jouw super healthy vegan sushi.

3. Gevulde zoete aardappel

Credits @Minimalistbaker.com

Ik ben dol op zoete aardappel. Of beter gezegd, verslaafd aan zoete aardappel. Zeker in de winter gaat er geen week voorbij waarin ik niet minimaal 1 a 2 keer zoete aardappel op het menu zet. Naast dat het heel lekker is, vult het goed en is het ook nog eens super voedzaam. Het zit bomvol vezels en vitamine A.

Maar wat kun je ermee maken, anders dan zoete aardappel frietjes uit de oven of zoete aardappel puree? Wat dacht je van zoete aardappel gevuld met geroosterde kikkererwten, een heerlijke plantaardige knoflooksaus en een frisse peterselie-tomaten-salade on top? Fris en warm tegelijk, glutenvrij en super gezond! Oh…en vergeet het snufje gerookte paprika poeder niet. Geloof me, de combinatie zoete aardappel en gerookte paprika poeder is net zo verslavend als paprika chips. Yummm! Klik hier voor het recept van MinimalistBaker.com.

4. Taco’s Baby, Taco’s!!

Houd jij van Mexicaans eten? Dan moet je dit echt eens proberen: Vegan Taco’s! Ik geef er graag mijn eigen draai aan, door in plaats van gehakt bonen of Jack Fruit te gebruiken. Jackfruit is een vrucht uit Zuid-Oost Azië wat de textuur van kip heeft. Als je dit goed kruidt lijkt het echt op vlees!

Je kunt de bonen of jackfruit mixen met mais, paprika, tomaat, champignons of andere ingrediënten die jij lekker vindt. Ik maak er altijd een salsa van avocado, tomaat, ui en knoflook bij, die ik op de taco vulling doe. Daaroverheen mijn favoriete Taco sausje en wat koriander. Geef jouw eigen draai aan de taco’s, of klik hier voor het super lekkere Taco recept van Happy Kitchen. Smullen maar!

5. Vegan Pad Thai

Last but not least: VEGAN PAD THAI! Op dit moment zit ik in Thailand, en heb ik ontdekt hoe lekker Thais eten is. Dit recept mag dus zeker niet ontbreken aan het lijstje. Pad Thai betekent letterlijk ‘Thaise roerbak’ en is in elk Thais restaurant te vinden. Het recept wordt gemaakt met (rijst)noodles, die worden geroerbakt met een sausje en groente. Als extra kun je kiezen voor vlees, vis, ei of tofu. Als je plantaardige Pad Thai wil, kies dan voor de Tofu.

Omdat er veel suiker aan dit recept wordt toegevoegd en er soms gluten in zitten, kies ik er liever voor om het zelf te maken. Ik gebruik dan een gezondere zoetmaker, zoals kokosbloesemsuiker. Daarnaast kies ik voor glutenvrije rijstnoodles of Zoodles. Dit zijn noodles gemaakt van courgette met behulp van een spirelli. Bekijk hier het plantaardige en heerlijke Pad Thai recept van Biancazapatka.com en waan je voor even in Thailand!

Oké, ik kan nog wel tien andere recepten aan dit lijstje toevoegen, zoveel lekkere opties zijn er. Maar om te beginnen is dit een goede selectie. Eet smakelijk!

Leave a Reply