Proudly Imperfect is een lifestyle merk & community dat vrouwen inspireert zichzelf te zijn, van zichzelf te houden en in zichzelf te geloven, zodat ze het leven kunnen creëren waar ze werkelijk naar verlangen en meer geluk, succes en vervulling kunnen ervaren. Op deze website vind je diverse content op het gebied van body(love), mind(set) en soul(food), voor jouw dagelijkse dosis Proudly Imperfect inspiratie! 

© 2018 Proudly Imperfect

chocola love

Waarom het oké is om elke dag (pure) chocola te eten!

Ik ben een echte chocolade liefhebber. Elke dag eet ik een paar stukjes pure chocola bij mijn koffie en I LOVE IT. De smaak, de geur, de textuur…Ja, chocolade is mijn grote liefde;) Zeker in combinatie met een goede espresso vind ik pure chocola goddelijk. 

Goed nieuws nieuws voor iedereen die net als ik zo dol op chocolade is: Het is echt oké om elke dag chocola te eten. Natuurlijk niet een hele reep….(want dan zit je al heel snel aan je caloriebehoefte van de dag), maar een paar stukjes per dag kan zeker geen kwaad. Sterker nog, pure chocola is goed voor je gezondheid! Hoe puurder, hoe beter. Want juist in de cacao zitten de gezondheidsvoordelen verborgen. Hieronder de redenen om elke dag chocolade te eten!!

Chocola is gewoon lekker

Ja, chocola is gewoon lekker. En dat is al een reden genoeg om er bewust van te genieten. De meeste mensen zijn dol op chocola door de combinatie van vet en zoet, wat we vaak als ‘lekker’ ervaren. Voeg er nog een korreltje zout en een crunchy textuur aan toe, en we zijn helemaal verslaafd…

Hoewel het voor je gezondheid beter is om voor de puurste versie te kiezen omdat er meer cacao en minder melk en suiker aan toe is gevoegd, is het echt geen zonde om af en toe van een paar stukjes caramel zeezout chocola of pink chocolade te genieten. Want als je jezelf continu chocolade ontzegt, is de kans veel groter dat je in een keer 3 repen achter elkaar op eet zonder er echt van te genieten. En dat is zonde van dit heerlijke goedje!

De cacao in chocola is rijk aan mineralen.

Pure chocolade, (meer dan 70% cacao) bevat onder andere de mineralen magnesium, kalium, zink en seleen, die we nodig hebben voor onze gezondheid. Bovendien bevat het ook ijzer. De combinatie van magnesium en ijzer verklaart waarom we vlak voor of tijdens onze menstruatie vaak zo’n zin hebben in chocola; je lijf heeft dan extra van deze mineralen nodig! Ook in perioden van stress hebben we extra magnesium nodig. Heb je continu een craving naar chocola en een tekort aan energie?  Dan kan het zijn dat je wellicht een magnesium tekort hebt! 

Cacao vermindert kans op hart- en vaatziekten

In de cacao in de chocolade, zitten onder andere ook polyfenolen. Dit zijn antioxidanten die het lichaam beschermen tegen bijvoorbeeld schade van de zon of schadelijke stoffen die tijdens de stofwisseling ontstaan. Polyfenolen komen ook voor in rode wijn, olijfolie, bessen, thee, koffie, walnoten en groenten en zou de kans op hart- en vaatziekten verlagen. De caseïne in melk gaat overigens de werking van polyfenolen tegen, waardoor melkchocolade veel minder effectief is voor je gezondheid.

Chocola helpt tegen cravings

Als je ongeveer 20 minuten voor de maaltijd een stukje pure chocolade eet, komen er hormonen vrij die voor een verzadigd gevoel zorgen. Hierdoor is de kans dat je tijdens de hoofdmaaltijd te veel eet kleiner. Je moet voor dit effect de chocola wel heel langzaam op of onder je tong laten smelten, en het dus niet stuk bijten.

De cacao in chocola is goed voor je huid

Chocola goed voor je huid, mits je voor de puurste variant kiest. De cacao in de chocola bevat namelijk flavonoïden, die ook je huid beschermen tegen schade door de zon. Dus hoe puurder de chocola, hoe beter voor je huid.  Er zit bovendien ook veel minder suiker (snelle koolhydraten) en melk (zuivel)  toegevoegd, waar je juist acne van kunt krijgen!

Chocola maakt je blij!

Wist je dat de cacao in chocolade een stofje bevat dat je ook aanmaakt als je verliefd bent? Namelijk  fenylethylamine. Deze stof zorgt ervoor dat in je hersenen endorfines vrijkomen, wat je een gelukkig en relaxt gevoel geeft. Ook dit is een reden waarom vrouwen voor- of tijdens hun menstruatie extra trek krijgen in chocolade.  In de PMS of menstruatie periode voelen we ons namelijk vaak wat somberder.

Chocola verbetert je sportprestaties.

Het stofje EPicatechine dat in cacao zit, schijnt het uithoudingsvermogen te verbeteren. Een zeer kleine hoeveelheid van zo’n 5 gram per dag volstaat al. Grotere hoeveelheden doen het effect weer teniet. Daarnaast kan cacao helpen om je spieren sneller te herstellen. Kies in plaats van reguliere chocolademelk vol suiker, liever voor zelfgemaakte chocolademelk. Dit maak je door plantaardige melk, stevia druppels, een eetlepel cacaopoeder + een scoop (plantaardige) eiwitpoeder in de blender te mixen. Voeg er eventueel nog wat ijsblokjes aan toe en je hebt een heerlijke healthy chocomelk drank!

Healthy chocolademelkChocolade wordt een schaars goed!!! 

Schrik niet, maar in de toekomst zal er wellicht een chocolade tekort ontstaan. Cacao wordt namelijk steeds schaarser. Geniet er dus nog maar van voordat een reepje pure chocola 12 euro gaat kosten!

Wat is jouw favoriete chocolade? (Let me know below!) Die van mij is deze 100% (!!!) Pure chocolade van Stella! Jep, ik houd nu eenmaal van sterke en bittere smaken. 

Leave a Reply