Proudly Imperfect is een lifestyle merk & community dat vrouwen inspireert zichzelf te zijn, van zichzelf te houden en in zichzelf te geloven, zodat ze het leven kunnen creëren waar ze werkelijk naar verlangen en meer geluk, succes en vervulling kunnen ervaren. Op deze website vind je diverse content op het gebied van body(love), mind(set) en soul(food), voor jouw dagelijkse dosis Proudly Imperfect inspiratie! 

© 2018 Proudly Imperfect

10 levenslessen die ik mijn jongere zelf mee had willen geven. (Deel 1)

Over dik een maand word ik alweer 32. Dat zette me van de week aan het denken. Ik realiseerde me dat ik de afgelopen jaren belangrijke levenslessen heb meegekregen. Dingen die ik eigenlijk al heel lang geleden had willen weten, omdat het het leven een stuk aangenamer kan maken. In dit blog deel ik 5 van de 10 levenslessen die ik mijn jongere zelf mee had willen geven. (En die eigenlijk voor elke leeftijd gelden;)

1. Picture perfect gaat je niet gelukkig maken

#levenslessen 1. Het lijkt misschien wel zo als we om ons heen kijken. Echter, het streven naar Picture Perfect gaat je niet gelukkig maken. Waarom niet? Omdat het iets is waar je naar streeft vanuit uit angst om er niet bij te horen. Om niet waardevol genoeg te zijn en afgewezen te worden. En vanuit die angst en die bewijsdrang zet je je eigen dieperliggende verlangen en behoeften opzij. Daarmee saboteer je juist je eigen geluk (en gezondheid).

Je hoeft je waarde niet te bewijzen door ‘picture perfect’ en verlangens van anderen na te streven. Je bent goed genoeg zoals je bent en mag luisteren naar wat jij diep vanbinnen werkelijk verlangt. Ook als dat niet past in het zogenaamde maatschappelijke plaatje van succes. Pas als je dat voelt en ernaar gaat leven, zul je meer geluk ervaren. Je doet dan namelijk dingen die jou echt gelukkig maken. Vanuit liefde voor jezelf in plaats vanuit angst.

2. Focus meer op jezelf

#levenslessen 2. Focus meer op jezelf, in plaats van jezelf continu te vergelijken met de mensen om je heen. Natuurlijk kun je je laten inspireren door mensen die dingen doen die jij ook zou willen doen. Maar het wordt een ander verhaal als je een ander probeert te zijn! Hiermee geef je jezelf eigenlijk de boodschap dat je niet mag zijn wie je werkelijk bent. En daarmee ondermijn je jezelf en jouw unieke talenten.

Focus op jouw unieke zelf, je onderscheidend vermogen en ontwikkel dat verder op JOUW manier. Werk elke dag aan de beste versie van wie JIJ bent. Niet aan een kopie versie van iemand anders. Sta  jezelf toe om te zijn wie je werkelijk bent.  Om jezelf op jouw manier en eigen tempo te ontwikkelen. Want enkel dan kun je de beste versie van WIE JIJ BENT worden.

3. Het is oké om niet perfect te zijn

#levenslessen 3. Het leven loopt soms anders dan we denken dat het zou moeten zijn. En daarin is het helemaal oké om niet perfect te zijn of om even in de put te zitten. Soms gebeuren er nu eenmaal dingen waar we geen controle over hebben. Of dingen die niet passen in het beeld dat we hebben van de toekomst of wie we hopen te zijn. Het is helemaal oké om je daarover rot te voelen. Om ‘het’ niet te weten en even te balen dat dingen niet altijd gaan zoals je wilt.

Je hoeft niet altijd sterk of helemaal perfect te zijn. Het leven is soms messy en we zitten allemaal weleens in de put! Als je bewust ervaart en accepteert dat wat er op dat moment is,  maak je het jezelf een stuk prettiger. Dit omdat je er niet krampachtig en rigide tegen gaat vechten of ervan gaat vluchten. Dat betekent niet dat je je erbij neerlegt. Accepteren betekent dat je het voelt en erkent, zodat je het een plekje kunt geeft. Je kunt dan een les eruit leren. En vervolgens jezelf op een liefdevolle manier motiveren om weer uit de put te krabbelen.

4. Let go 

#levenslessen 4. Laat je verleden niet je toekomst bepalen. Laat het verleden en je beperkende overtuigingen los, om je heden simpelere te maken. We houden vaak (onbewust) vast aan de verhaaltjes van onze mind die we ergens in ons verleden ontwikkeld hebben door een bepaalde ervaring. De overtuigingen die we hebben gecreëerd  zorgen voor excuses om dingen (of wel) niet te doen. Ze saboteren je om je potentieel te leven. Kortom,; we houden onszelf vaak tegen om verder te komen in het leven. Vooral doordat we vastklampen aan een verleden die er niet meer is.

Stop met (gebeurtenissen en mensen in) je verleden de schuld te geven voor waar en wie jij nu bent. Stop met het te gebruiken als een excuus om niet verder te komen. Jij hebt in nu de mogelijkheid en de keus om het anders te doen. Je kunt dingen te veranderen en je eigen pad te creëren. Je verleden is een deel van je, maar het bepaalt niet wie jij kunt worden. Pas als je loslaat, kun je vooruit gaan.

5.Angst ervaren is heel normaal 

#levenslessen 5. Laat je niet tegen houden door angst. Toen ik jonger was dacht ik dat ik nooit angst mocht voelen, en zag ik het als een stopteken. Maar nu weet ik dat het heel normaal is om angst te ervaren. En bovenal; dat ik me er niet meer door tegen hoef te laten houden. Want het is iets dat we vaak zelf creëren in ons hoofd, en niet ‘echt’ is.  Het is vaak enkel een teken dat dingen nog onbekend en nieuw voor ons zijn.

Succesvolle mensen laten angst hen niet tegenhouden om hun hart te volgen. Ze omarmen en erkennen de angst, en gaan er toch voor. Want ze weten dat succes aan de andere kant van hun angst ligt en gunnen zichzelf dat succes en geluk. Pas als je er doorheen durft te gaan, jezelf aan de angst over kunt geven, kun je daar komen. En je zult zien dat de angst minder wordt, juist door te doen waar je bang voor bent!

Volgende week schrijf deel 2 van dit blog! Wat zou jij je jongere zelf mee willen geven? Let me know in een comment hieronder!

No Comments

Leave a Reply