Proudly Imperfect is een lifestyle merk & community dat vrouwen inspireert zichzelf te zijn, van zichzelf te houden en in zichzelf te geloven, zodat ze het leven kunnen creëren waar ze werkelijk naar verlangen en meer geluk, succes en vervulling kunnen ervaren. Op deze website vind je diverse content op het gebied van body(love), mind(set) en soul(food), voor jouw dagelijkse dosis Proudly Imperfect inspiratie! 

© 2018 Proudly Imperfect

12 SIGNALEN DAT JIJ JE ONBEWUST TE VEEL AANTREKT VAN DE MENING VAN ANDEREN.

12 signalen dat jij je onbewust te veel aantrekt van de mening van anderen.

Wat zullen anderen denken als ik… mijn baan opzeg/vroeger naar huis ga van het feestje/mijn mening uit tijdens de vergadering/deze post deel?….Als mens is het helemaal niet zo gek om je af en toe druk te maken om de mening van anderen. We zijn van nature ‘groepsdieren’ die ergens bij willen horen. Als je in de oertijd werd afgewezen door de groep, kon je simpelweg niet overleven. Geven om de mening van anderen zit dus in ons bloed. 

Maar wat als jij je te veel laat beïnvloeden door de mening van anderen? En je je continu druk maakt over wat anderen van je denken, vinden en over je zeggen? Dan wordt het een ander verhaal: het houdt je tegen om voluit te leven en het leven te creëren waar je écht naar verlangt. Zonde, want jij voelt je er waarschijnlijk ongelukkig door. Trek jij je onbewust te veel aan van de mening van anderen? Dit zijn de twaalf signalen!

1. Je vindt nee zeggen lastig en maakt het anderen altijd naar de zin 

Nee zeggen is niet aan jou besteed. Nog voordat je het doorhebt heb jij al ja gezegd, terwijl je eigenlijk nee bedoelt. Je bent een echte pleaser en probeert het anderen altijd naar de zin te maken. Daarin vergeet je jouw eigen behoeften. Wil je bijvoorbeeld naar huis omdat je moe bent terwijl je vrienden nog willen blijven? Okee, nog even dan. Of vraagt je collega of jij een enorme taak over wilt nemen? Je zegt direct ja, terwijl je je al flink overspannen voelt.

-> Zo geef je je grenzen aan

3. Piekeren over de mening van anderen

Als je voor elke keer dat je piekert of een gevoel van onrust voelt een euro zou krijgen, dan zou je inmiddels miljonair zijn. Jij bent een echte pieker koningin. Dagelijks dwalen de zorgen door je hoofd. Vooral over wat anderen van jou vinden, of van wat je hebt gedaan of gezegd. Soms kun je ook doemdenken, en zie je al voor je hoe een ander negatief naar jou zal reageren. Hierdoor kun je soms zelfs lichte paniek voelen, terwijl er in het moment zelf niet zo veel aan de hand is. 

Last van paniekaanvallen? Dit is de oorzaak en oplossing. (opent in een nieuwe tab)”>-> Last van paniekaanvallen? Dit is de oorzaak en oplossing.  

4. Je bent heel kritisch naar jezelf en gevoelig voor de (negatieve) mening van anderen

Je bent regelmatig kritisch naar jezelf, en beoordeelt jezelf negatief over wat je hebt gedaan of gezegd. “Zo stom om dat te zeggen, hierdoor kom je echt dom over!” “Ojee, volgens mij is het zo slecht wat ik heb ingeleverd, ze zullen mij uitlachen”. Je onderschat jezelf en denkt dat anderen ook negatief over jou denken. De positieve feedback van anderen komt niet binnen. De negatieve feedback daarentegen, die blijft juist plakken en geven je een nog slechter gevoel. 

7 tips om beter om te gaan met kritiek (opent in een nieuwe tab)”>-> 7 tips om beter om te gaan met kritiek

5. Je bent perfectionistisch  

Jij streeft niet naar goed genoeg. Nope, jij streeft naar perfectie. Maar hoe hard je ook je best doet, het voelt nooit perfect. Zelf als jij een 9 hebt voor een tentamen, of ontzettend veel complimenten krijgt voor je werk, voelt het nog niet perfect. Er is altijd wel iets dat beter kan. Streven naar perfectie komt voornamelijk voort uit de angst voor afwijzing, een lage eigenwaarde of onzekerheid. Ter compensatie van de angst voor afwijzing probeer je alles helemaal perfect te doen of perfect te zijn. 

-> Van Miss Perfect naar je ware zelf.

6. Je stelt dingen uit of gaat vermijden uit angst voor de mening van anderen

Soms ben je zo bang om te falen en om afgewezen te worden, dat je dingen uitstelt of vermijdt. Want wat zullen andere mensen er wel niet van vinden? Of van jou!? Die uitdagende taak ligt daarom al een week op je te wachten. De droom om een boek te schrijven is al meer dan vijf jaar een droom. En afspraken met nog onbekende mensen vermijd je liever. 

Stoppen met uitstellen doe je zo (opent in een nieuwe tab)”>-> Stoppen met uitstellen doe je zo

7. Je vraagt vaak om de mening van anderen en zoekt bevestiging 

Bij een mooie kans, een nieuwe uitdaging, als je een keus moet maken, of gewoon als je een tekstje op Instagram post, vraag je je altijd eerst af wat anderen ervan vinden. Keuzes maken vind je lastig, of maak je liever niet. Je zoekt vaak bevestiging en goedkeuring voor wat je doet of moet doen door te vragen naar de mening van anderen. Daarbij vergeet je jezelf te vragen: “Wat vind IK nu eigenlijk hiervan? Wat wil IK?” 

– > Zo blijf je trouw aan jezelf

8. Je vraagt je constant af wat de ander denkt

In een gesprek of in de omgang met een ander ben je continu aan het bedenken wat er in de ander omgaat, hoe je op de ander moet reageren of wat de ander over jou denkt. Daardoor voel je je vaak ongemakkelijk of onzeker, en vind je het lastig om te focussen op de inhoud van het gesprek. 

Jezelf opstellen en verbinden zonder jezelf in de ander te verliezen. Zo doe je dat. (opent in een nieuwe tab)”>-> Jezelf opstellen en verbinden zonder jezelf in de ander te verliezen. Zo doe je dat.

9. Je bent een kameleon

Ze zeggen weleens dat waar je mee omgaat, je mee wordt besmet. Partners gaan op elkaar lijken, en mensen die lid zijn van een vereniging passen vaak onbewust hun voorkomen of gedrag aan aan de groep. Dit is normaal. Maar als je je te druk maakt over de mening van anderen, pas je je te veel en te vaak aan. Net als een kameleon. Je gedraagt je regelmatig niet als jezelf uit angst om er niet bij te horen. Zeker als er mensen bij zijn waar jij je niet gemakkelijk bij voelt, pas jij je veel aan. Hierdoor kun je je eenzaam voelen, zelfs in een groep. 

10.  Je verontschuldigt je voor de dingen die je leuk vindt of verbergt ze 

“Ja het is zo stom en suf eigenlijk, maar tegenwoordig ben in aan het breien.” “Ik ga naar een concert van de Backstreet Boys. I know, echt zo dom. Maar ik doe het voor mijn zusje”. Je schaamt je voor jouw smaak en wat je leuk vindt. Je bent bang voor de mening van anderen, en vooral dat anderen jou zullen veroordelen en afkeuren op de dingen waar jij zo blij van wordt. Hierdoor ga je vaak mee in wat een ander leuk vindt, of deel je de dingen waar jij blij van wordt niet om er maar bij te horen. 

11. Je voelt je vaak moe omdat je je te veel aantrekt van de mening van anderen

Je te veel aantrekken van de mening van anderen is een echte energievreter; piekeren, onrust, over je grenzen gaan, perfectionisme, of je continu aanpassen geeft namelijk veel stress. En stress maakt moe. De tijd die je over hebt voor jezelf, breng je daardoor regelmatig (alleen) op de bank door. Dat is overigens het enige moment waarop je je echt even oké voelt, omdat je dan niet geconfronteerd wordt met de mening van anderen. Althans, als het je lukt om die telefoon weg te leggen en niet continu door social media te scrollen om de comments te lezen.

Share
No Comments

Leave a Reply