Proudly Imperfect is een lifestyle merk & community dat vrouwen inspireert zichzelf te zijn, van zichzelf te houden en in zichzelf te geloven, zodat ze het leven kunnen creëren waar ze werkelijk naar verlangen en meer geluk, succes en vervulling kunnen ervaren. Op deze website vind je diverse content op het gebied van body(love), mind(set) en soul(food), voor jouw dagelijkse dosis Proudly Imperfect inspiratie! 

© 2018 Proudly Imperfect

5 inzichten en tips voor als je alleen bent met kerst.

Je bent tegen je zin in alleen met kerst. Au, dat kan heel pijnlijk voelen. Zeker als je vrienden allemaal leuke dingen gaan doen met kerst, en jij moeite hebt met alleen zijn. Je voelt enorme weerstand tegen deze dagen, en kijkt er als een berg tegenop. Alles wat met kerst te maken heeft vind je stom. De barista die je fijne feestdagen wenst krijgt de wind van voren. De kerstman in de supermarkt krijgt een snauw, en de kerstkaartjes gooi je demonstratief de prullenbak in. Bah, die stomme kerst!  

Meer mensen dan je denkt brengen tegen hun zin in de kerstdagen alleen door. Familie die in het buitenland woont, geen contact meer met familie, vrienden die allemaal al plannen hebben of op vakantie zijn.. Wat de reden ook is, ook jij verdient het om fijne dagen te hebben. Juist als je alleen bent. Daarom vind je in dit blog tips en inzichten waardoor het voor jou wat prettiger wordt om alleen te zijn met kerst, en om het beste uit deze vrije dagen te halen! 

1. Weerstand tegen alleen zijn met kerst maakt het alleen maar zwaarder 

Weerstand voelen tegen de kerstdagen en alles wat ermee te maken heeft, is als je tegen je zin in alleen bent met kerst heel begrijpelijk. Het kan heel confronterend voor je zijn om eraan herinnerd te worden dat jij alleen bent met kerst. Als je niet vrijwillig alleen bent, is de reden achter het alleen zijn soms te pijnlijk om er elke keer aan te moeten denken. Onbewust doe je er dan alles aan om niks te hoeven voelen. Misschien ga je alle kerstdagen feesten, demp je je gevoelens met alcohol, of door die kerststol en bak ijs in één keer op te eten terwijl je apathisch tv zit te kijken. Herken je dat?

Hoeveel je je ook verzet, de situatie gaat niet veranderen door je ertegen te verzetten. Het is nu eenmaal zoals het is.

Probeer te accepteren dat je alleen bent met kerst. Want juist door je te verzetten tegen alles wat met kerst te maken heeft en de gevoelens die dat oproept, maak je het jezelf nog lastiger. Weerstand kost namelijk enorm veel mentale en fysieke energie. En dat is zonde, want tijdens de kerstdagen heb je juist de kans om op te laden en los te laten. 

Oke, maar hoe accepteer je dan dat je alleen bent met kerst en laat je de weerstand los? 

Weerstand loslaten betekent dat je jezelf toestaat alles te voelen wat er is en je daaraan over te geven. Ook aan de pijnlijke emoties; de eenzaamheid, het verdriet, de boosheid of teleurstelling. Neem op het moment dat je opmerkt dat je in de weerstand schiet, een moment voor jezelf om bewust te voelen. Welke emoties voel je die weerstand veroorzaken? Welke gedachten gaan er door je heen? Laat alles toe wat je voelt. Wees boos, verdrietig en huil als je dat wil. Het kan helpen om alles op te schrijven wat je voelt en waarom je je zo voelt. 

Je zult zien dat als je je tranen laat gaan, en je emoties er laat zijn, het oplucht. Vanuit deze opluchting ontstaat ruimte voor nieuwe inzichten. Misschien zie je in wat je kunt doen om je beter te voelen, of om dingen op te lossen na de kerstdagen. Zo ga je met mooie nieuwe inzichten het nieuwe jaar in. 

“Door jezelf toe te staan alle emoties rondom de kerstdagen te voelen, laat je de weerstand los. Dan ontstaat er ruimte voor nieuwe inzichten en oplossingen, waar jij na de kerst mee aan de slag kunt gaan.”

2. Alleen zijn met kerst zegt niks over jouw waarde als mens

Misschien heb je het gevoel dat je de enige bent die alleen is met kerst. Of ervaar je een gevoel van schaamte. Dat stemmetje in jou maakt er een groot drama van en bekritiseert je continu. “Zie je wel, niemand vind je leuk”. “Je bent loser en een slecht mens, anders was je nu niet alleen”. 

Als je dit soort gedachtes herkent, Stop! Ga er niet in mee. Het brengt je niets meer dan een heel naar gevoel.

De verhaaltjes die jouw innerlijke criticus verzint, zijn zelden feiten. Ze komen voort uit gekwetste delen in jou. Of vanuit belemmerende overtuigingen die je vroeger hebt ontwikkeld vanuit een pijnlijke situatie. Het alleen zijn met kerst roept deze pijn of onzekerheid wellicht weer in jou op. Maar realiseer je dat je nu als volwassenen zelf kunt kiezen hoe je omgaat met de situatie, en hoe je over jezelf en de situatie denkt. 

“Je hebt meer invloed dan je denkt op hoe jij je voelt als je alleen bent met kerst.”

Probeer er objectief, en vanuit een afstand naar te kijken. Want alleen zijn met kerst zegt helemaal niks over jouw waarde als mens. Het zegt enkel iets over de situatie. En situaties zijn veranderlijk. Lastig om er objectief naar te kijken? Probeer dan 10 dingen over jezelf en jouw leven op te schrijven waar je deze dagen wel blij mee bent. Je zult zien dat je dan met een iets beter gevoel de kerstdagen in gaat! 

Alleen zijn met kerst zegt niks over jouw waarde als mens. Je bent geen loser als je alleen bent met kerst, en het is helemaal niet vreemd. Veel mensen zijn alleen met kerst. Niet omdat ze niet waardevol zijn, maar omdat de omstandigheden nu eenmaal zo zijn dit jaar. Misschien is jouw situatie volgend jaar compleet anders.

3. Alleen zijn met kerst betekent tijd en ruimte voor jezelf 

Als je de weerstand loslaat en kiest om niet mee te gaan met de drama verhaaltjes van de criticus in jou, is er ruimte voor….jezelf! De kerstdagen zijn twee dagen waarop je vrij bent. En dat is stiekem best lekker, toch? Je hebt alle tijd en vrijheid om te doen en laten waar jij zin in hebt. En kunt alles doen waar je voorheen niet aan toe kwam.

Maak bijvoorbeeld een reisje naar het buitenland, wandel in de natuur, of kijk eindelijk die heerlijke serie af. Ga naar de sauna, ga sporten in de buitenlucht, of blijf lekker de hele dag in je pyjama thuis wat rommelen. Of misschien wil je liever werken aan alle uitgestelde projecten; het fotoboek dat al een jaar ligt te wachten, die uitgebreide schoonmaak, dat muurtje dat je nog wil verven, of die ene freelance klus die af moet. (YAY, Starbucks is gewoon open met kerst!)

Wat je ook doet, geniet er bewust van. Voor je het weet zit je weer in de dagelijkse drukte, en had je gewild dat je weer wat extra tijd voor jezelf had. (TiP: Word je onrustig als je even niks te doen hebt? Lees dan het blog ‘waarom je zoveel moet van jezelf’ eens.)

4.  Geef je eigen betekenis aan kerst. 

De kerstdagen zijn maar gewoon twee vrije dagen waar sommige mensen een betekenis aan hebben gegeven. We mogen allemaal zelf bepalen hoe we onze kerst doorbrengen, of we het vieren en welke betekenis we eraan geven. Het hoeft niet allemaal zoals ‘het hoort’.

Misschien betekent kerst voor jou dankbaarheid, anderen helpen of mensen verbinden. Of misschien staat kerst voor jou gelijk aan rust, en zit er verder geen gevoel of betekenis achter. Ook dat is oké. Je hoeft kerst niet leuk te vinden of te vieren. Het mag! Geef dus op jouw manier invulling aan deze dagen. Wat werkt voor jou? Waar voel JIJ je goed bij? 

“Kerst vieren hoeft niet ‘zoals het hoort’, of zoals de maatschappij het voorschrijft. Kies je eigen weg en wat voor jou wel werkt deze dagen…”

5. Zoek mensen op als je echt niet alleen wil zijn

Oké, misschien vind je het gewoon heel saai om alleen te zijn met kerst en verveel je je snel. Of gaan de gedachten toch met je aan de haal. In dat geval kan het helpen om activiteiten te ondernemen waardoor jij jezelf afleidt van nare gedachten. Er zijn altijd manieren om met kerst mensen om je heen te hebben en je beter te voelen. Bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te doen in een bejaardentehuis, bij Leger des heils of een ander goed doel. Ook kun je via de Hey! VINA App (een app waarmee je nieuwe vriendinnen kunt leren kennen) activiteiten organiseren voor andere meiden die alleen zijn met kerst. Zo help je niet alleen een ander, maar houd je jezelf ook lekker bezig! 

Vind jij het lastig om alleen te zijn met kerst? En wat is jouw beste tip om alleen zijn met kerst aangenamer te maken voor jezelf? 
No Comments

Leave a Reply