Proudly Imperfect is een lifestyle merk & community dat vrouwen inspireert zichzelf te zijn, van zichzelf te houden en in zichzelf te geloven, zodat ze het leven kunnen creëren waar ze werkelijk naar verlangen en meer geluk, succes en vervulling kunnen ervaren. Op deze website vind je diverse content op het gebied van body(love), mind(set) en soul(food), voor jouw dagelijkse dosis Proudly Imperfect inspiratie! 

© 2018 Proudly Imperfect

5 tips voor relaxte kerstdagen (en meer zelfliefde)

De kerstdagen komen er bijna aan. En hoewel het heel gezellig kan zijn, is het voor veel mensen één van de meest stressvolle dagen van het jaar. Cadeaus halen in een te drukke stad, borrels en diners, het huishouden, koken voor familie en vrienden, de laatste dingen op werk afronden. En oja, ook nog even langs de sportschool. Want ja, die overtollige calorieën he….Kortom,. Relaxte kerstdagen zijn bij veel mensen ver te zoeken…

Hoe heerlijk ik de kerstdagen ook vind, ook mij kon het (te) veel stress geven. Mijn stress alarmbellen gaan al rinkelen bij de woorden ‘overvolle stad’ en ‘koken’. Het gevolg was dat ik elk jaar overprikkeld en doodmoe het nieuwe jaar in ging. Dat mocht anders. Daarom ging ik na wat mij stress gaf, en wat ik kon doen om relaxte kerstdagen te ervaren. Voel jij je ook elk jaar na kerst uitgeput? Weet dan dat je zelf meer invloed hebt dan je denkt op hoe jij de kerstdagen ervaart. In dit blog vind je mijn 5 tips, zodat jij dit jaar relaxte kerstdagen ervaart en heerlijk kunt genieten!

1. Al het moeten weerhoudt je van relaxte kerstdagen

“Het moet wel gezellig zijn hoor.”  “Ik moet wel leuk doen tijdens kerst”. “Alles moet perfect geregeld zijn, anders…” “Ik moet blij zijn tijdens kerst.” 

Moet jij ook zo veel doen en zijn tijdens de kerstdagen? Zodra je iets moet van die criticus in jou, ervaar je druk. En door druk verkramp je, ervaar je meer twijfel, minder plezier en zeker geen relaxte kerstdagen.  

Probeer dit jaar minder te moeten van jezelf, en te focussen op genieten en ‘speelsheid’. Geef jezelf ‘vrij’ tijdens de kerstdagen van alles wat je denkt te moeten zijn, niet moet zijn, moet doen of niet moet doen van jouw criticus. Wil jij een stuk taart? Go for it! Wil jij dit jaar in tijdens kerst de hele dag films kijken en spelletjes spelen met je familie? Doen! Geen zin in de sportschool? Het is geen ramp een workout over te slaan om meer tijd over te houden voor andere dingen. Geef meer ruimte voor speelsheid, voor spontaniteit en voor dat wat jij voelt nodig te hebben deze kerstdagen. 

2. De (relaxte) kerstdagen zijn er ook voor jou

Tijdens kerst ligt onze focus vaak vooral op anderen. We willen dat onze kinderen, familie of vrienden het perfect naar hun zin hebben, en doen daar alles aan. In dat streven vergeet je wellicht jezelf en jouw grenzen, waardoor je geen relaxte kerstdagen ervaart. Of er wellicht niet van kunt genieten omdat je zo moe bent en verkrampt. Herken je dat? 

Vraag jezelf dan af waarom je wel alles aan anderen kunt geven, maar niks aan jezelf… 

Onthoud dat kerst ook voor jou is! Tijdens de kerstdagen mag je ook geven aan jezelf en extra lief zijn voor jezelf. Trakteer jezelf op een warm bad, op die mooie film of een heerlijke yoga les. Koop iets moois voor jezelf. Geef ook gehoor aan jouw behoeften en wensen; hoe wil JIJ de kerst doorbrengen? Het hoeft niet altijd enkel zoals anderen het willen. Ook jouw behoeften doen ertoe. Sta jezelf toe om jouw behoeften er te laten zijn en geef er gehoor aan. Dit kan zonder egoïstisch te zijn naar anderen. Het is en en: en jij, en anderen. Je zult zien dat als je ook aandacht aan jezelf geeft, je relaxte kerstdagen ervaart.

3. Het hoeft niet perfect

Als je maar een beetje perfectionistisch bent, kom je jezelf waarschijnlijk flink tegen tijdens de kerstdagen. Je wil de perfecte kerstboom, het perfecte diner bereiden, er perfect uitzien en ga zo maar door. Perfectie nastreven geeft stress. Dingen kunnen nu eenmaal niet altijd perfect zijn, en dat hoeft ook helemaal niet. 

Gun jezelf dit jaar relaxte kerstdagen, en laat dingen meer zijn zoals ze zijn. Goed genoeg is ook goed. So what als je kerstdiner niet eruit ziet zoals in de Allerhande? Als er een vlek op jouw mooie kerstjurk komt, of de kerstboom er anders uitziet dan hoe jij het in jouw hoofd had? De mensen die van jou houden, vinden het al fijn dat jij er gewoon bent. Met of zonder perfecte kerstboom of diner. Ze hebben liever een relaxte en blije jij, dan een gestresste en teleurgestelde jij die boos wordt als dingen niet perfect zijn. 

“Go with the flow; laat dat wat er is er zijn, en probeer luchtiger te kijken naar ‘imperfecties’. Vaak ontstaan dan de mooiste en grappigste momenten en herinneringen.” 

4. Laat verwachtingen los en wees aanwezig 

Heb je moeite met het bovenstaande? Dan kan het helpen om tijdens de kerstdagen bewust te oefenen met mindfulness. Probeer meer in het nu aanwezig te zijn, en ga de kerstdagen tegemoet zonder verwachtingen. Natuurlijk doe je je best om er een fijne tijd van te maken, maar eis niet van jezelf dat alles precies zo moet verlopen zoals de perfectionist in jou dat wil. Soms lopen dingen nu eenmaal anders dan verwacht. Door jezelf ertegen te verzetten, maak je het jezelf juist extra lastig en zwaar. Als je focust op wat wel fijn is, kun je positief verrast worden! 

Oké, makkelijker gezegd dan gedaan. In de praktijk vraagt het om oefenen met in het moment aanwezig te zijn. Voel je je boos, geïrriteerd of gefrustreerd omdat dingen anders verlopen? Of ben je continu bezig met wat je nog moet doen? Breng je aandacht dan terug naar je ademhaling, en focus op wat je hoort proeft, voelt en ruikt. Breng je aandacht vervolgens bewust naar daar waar jij mee bezig bent, en noem 5 dingen waar je wel blij en dankbaar voor bent. Hoe bewuster je dat wat er wel is ervaart, en hoe dankbaarder jij je voelt, hoe relaxter je de kerstdagen gaat ervaren. 

5. Spendeer je tijd bewust 

“Kerst gaat niet om anderen pleasen, imponeren en het perfecte insta plaatje, maar om bewust mooie, waardevolle momenten te ervaren met mensen waar je echt van houdt.”

Laat jij je kerstdagen leiden door alle verwachtingen en eisen van anderen? Wil jij overal bij zijn, en vergeet je daarin jezelf? Spendeer om relaxte kerstdagen te ervaren je tijd en aandacht dit jaar dan iets bewuster: Je hoeft niet overal bij aanwezig te zijn. Het is oké om nee te zeggen.

Die kerstborrel van werk of van die vage kennis waar je als een berg tegenop zit? Bedank vriendelijk. Kies voor de borrels en diners waar jij wél energie van krijgt, met de mensen die écht belangrijk voor je zijn. Focus op kwaliteit, niet op kwantiteit. Liever 2 dagen ‘quality time’ met mensen waar je van houdt, dan overal snel even aanwezig zijn met mensen die niet belangrijk voor je zijn.

Kerst is er voor jou, en om te genieten met je familie en vrienden. Of om lekker te doen waar jij zin in hebt. Kies bewust voor relaxte kerstdagen, door je niet te laten leiden door de criticus en perfectionist in jou. Houd het simpel en maak het niet te groot of te zwaar. Focus op het moment, en geniet van wat er wel is. Ook als het imperfect is! Zo worden jouw kerstdagen dit jaar relaxte kerstdagen vol mooie herinneringen en zelfliefde! 
No Comments

Leave a Reply