Proudly Imperfect is een lifestyle merk & community dat vrouwen inspireert zichzelf te zijn, van zichzelf te houden en in zichzelf te geloven, zodat ze het leven kunnen creëren waar ze werkelijk naar verlangen en meer geluk, succes en vervulling kunnen ervaren. Op deze website vind je diverse content op het gebied van body(love), mind(set) en soul(food), voor jouw dagelijkse dosis Proudly Imperfect inspiratie! 

© 2018 Proudly Imperfect

6 hacks voor een productieve dag, zonder jezelf uit te putten.

Gestrest kijk ik naar mij to-do lijst. Het zweet begint me lichtelijk uit te breken bij de vraag hoe ik in godsnaam mij to-do lijst af ga krijgen. Want ja, ik heb zo veel te doen. Net als jij, net als iedereen om me heen. We zijn zo druk-druk-druk, en alles moet af. Het liefst gister en nog perfect ook. Dus daar ga ik, al gestrest voordat ik überhaupt begonnen ben. Om aan het eind van de dag tot de conclusie te komen dat ik totaal geen productieve dag had…

Af en toe betrap ik me nog weleens op het bovenstaande: de Miss Perfect in mij die me zo gestrest maakt, dat ik er totaal geen productieve dag van maak. Maar juist op die momenten dat ik haar op voel komen, probeer ik mezelf er weer aan te herinneren dat het ook anders kan. Ik, jij, wij; we hoeven onszelf niet uit te putten en alles perfect te doen om onze doelen te bereiken. Dankzij deze 6 hacks, heb je een wel productieve dag, zonder jezelf uit te putten.

1. Stel prioriteiten

Ja, ik weet het. De Miss perfect in jou wil het liefst alles aanpakken, en het liefst alles tegelijkertijd. Want niet alleen dat ene doel moet behaald worden, die tien andere dingen zijn ook belangrijk en zo tof om te doen. Maar geloof me, juist als je je aandacht op duizend-en een dingen richt, is de kans veel groter dat je die dingen juist niet gaat realiseren. Als je alles wilt doen, weet ik zeker dat je geen productieve dag zult hebben. Want het is gewoonweg niet haalbaar. Je bent ook maar gewoon mens. You have the same 24 hours as Beyoncé!

Focus je daarom op de prioriteiten. De rest is bijzaak en veroorzaakt enkel ruis in je hoofd. Dit betekent dat je keuzes moet maken en los moet laten wat niet het aller-belangrijkste is, zowel op jaar-maand- week- als dagbasis. Dat betekent ook dat je vaker nee moet zeggen tegen mensen en dingen die je hiervan afleiden.

Zoals Tony Crabbe in zijn boek Nooit meer te druk zegt: Wanneer je alles dat je lekker vindt op je bord schept, is de kans groot dat je uiteindelijk niet lekker eet omdat de gerechten die je pakt niet goed bij elkaar passen. Beter is het om een harde keuze te maken en alleen dat gerecht opschept waarin je het meest zin hebt.

Dus girl, kies je favorite dish, en go for it!

2. Stop met uitstellen

Dit is een echte saboteur voor een productieve dag: uitstellen. En dan vooral van die lastige, belangrijke taak. Nog even een wasje draaien, een gesprek met een collega voeren, koffie halen. Om vervolgens twee uur laten nog steeds niet begonnen te zijn. Ja, het is heel normaal om af en toe met tegenzin (of angst dat je het niet kunt) aan iets te beginnen. Maar hoe graag je ook uit wilt stellen, begin er toch aan. Want hoe langer je wacht, hoe hoger de berg lijkt te worden en hoe groter je angst wordt.

Het geheim van succesvolle mensen is dat zij ondanks hun angst toch actie ondernemen, zelfs als ze (door de angst of het ongemak) daartoe geen motivatie voelen. De motivatie ontstaat vaak zodra je eenmaal bezig bent. Het lucht bovendien zoveel meer op als je de taak eenmaal hebt afgerond en weet dat je een productieve dag had, dan wanneer die ene taak aan het eind van de dag nog steeds zwaar op je schouders drukt…

3. Oefen om je aandacht te richten.

Een belangrijke stap om een productieve dag te hebben, is om je aandacht te focussen. Onderzoek toont aan dat 44% van de onderbrekingen van een taak door onszelf wordt geïnitieerd. Mobiele telefoons spelen een grote rol hierin. (bron) En misschien denk je dat multitasken tot productieve dag en tot goede prestaties leidt, maar het tegendeel is waar. Je verliest je focus, concentratie en energie, waardoor je resultaat juist vermindert. (bron)

Vermijd afleiding daarom zo veel mogelijk en probeer je taken een voor een af te ronden. Zet je telefoon stil als je met een belangrijke taak bezig bent. Schakel je e-mail en social media uit als je je moet focussen. De pop-ups leiden erg af, halen je uit je concentratie en de drang die je voelt om direct te antwoorden maakt je onrustig. Deel je dag daarnaast in blokken in en kies tijden waarop het jou uitkomt om naar je e-mails en WhatsApp te kijken. 

4. Sta jezelf toe om op tijd te rusten 

Hoe graag de Miss Perfect in jou ook continu door wilt gaan om tijd te besparen, doe het niet. Je kunt je namelijk maximaal 45 minuten achter elkaar optimaal concentreren. (bronJe energie en concentratievermogen nemen na een tijdje simpelweg gewoon af, waardoor je veel langer doet over een taak en mindere kwaliteit levert.

Handiger is om op tijd te rusten en na 45 minuten een korte pauze van circa 5 minuten te nemen. Haal thee, maak een ommetje en werk vervolgens weer 45 minuten. Na de 90 minuten neem je een langere pauze om je hersenen rust te geven. Je zult dan met meer energie en inspiratie weer verder kunnen werken, waardoor de kans groter is dat je een productieve dag hebt. En nee, deze hack valt niet onder uitstellen, dit valt onder slimmer werken;)

5. Streef naar progressie, niet naar perfectie

Het steven naar perfectie – dat vaak voortkomt uit de angst om fouten te maken of dingen niet goed genoeg te doen –  kan ervoor zorgen dat je langer dan nodig aan een taak werkt, of het zelfs nooit afrondt. Je blijft dan enkel over met een uitgeput gevoel en de gedachte  “verdorie, weer niet mijn doel afgerond vandaag, ik kan het ook helemaal niet.”

Soms is het echt beter om dingen imperfect af te ronden, dan in het streven naar perfectie te blijven hangen. Want hoe je het ook wendt of keert; perfectie bestaat niet. Wat voor jou perfect is, is voor een ander wellicht niet perfect. Misschien vind jij wat je gemaakt hebt wel niet goed genoeg, terwijl je doelgroep het fantastisch vindt.

Sta jezelf toe om fouten te maken, om dingen niet perfect te hoeven doen; dat geeft je zoveel meer ruimte om gewoon te doen. Want hierdoor kun je met een meer ontspannen gevoel werken, waardoor je eerder een productieve dag hebt. Dus herken jij je in ‘het is nog niet af want het moet nog perfecter,’ waardoor je uren aan die kleine details gaat zitten om iets te perfectioneren? Onthoud deze dan:

“Better done than perfect.”

6. Durf om hulp te vragen 

Last but not least; durf om hulp te vragen. Als je merkt dat je dingen (nog) niet kunt, je vastloopt of iets niet jouw sterke punt is, durf dan om hulp te vragen. Vaak is het zoveel productiever om even om uitleg of om hulp te vragen, dan om drie uur tijd te verspillen omdat je perse zelf uit wilt zoeken hoe dat programma nou eigenlijk werkt. Iedereen heeft eigen talenten en competenties, en de een heeft meer ervaring dan de ander. Je hoeft je echt niet alles alleen te doen op deze wereld, want waar heb je anders collega’s of freelancers voor?;) 

Wat is jouw favoriete hack voor een productieve dag? Deel het hieronder in een comment! 

Leave a Reply