Proudly Imperfect is een lifestyle merk & community dat vrouwen inspireert zichzelf te zijn, van zichzelf te houden en in zichzelf te geloven, zodat ze het leven kunnen creëren waar ze werkelijk naar verlangen en meer geluk, succes en vervulling kunnen ervaren. Op deze website vind je diverse content op het gebied van body(love), mind(set) en soul(food), voor jouw dagelijkse dosis Proudly Imperfect inspiratie! 

© 2018 Proudly Imperfect

7 dingen die we van dieren kunnen leren over mindful leven

Mindful leven, waarom zou je eraan beginnen? Misschien herken je het wel; na een super drukke dag vol afspraken, prikkels en een overvolle to-do lijst kom je doodmoe en gestrest thuis. Je dag vloog voorbij, zonder dat je écht aanwezig was of van de dag genoten had. Want je was je continu met tien dingen tegelijk bezig, en druk in je hoofd met alles wat je nog moet doen. 

Mindful leven vergroot de kwaliteit van jouw leven. En dat zonder iets concreets in je leven te veranderen, behalve de manier waarop je in het leven staat. Mindful leven betekent namelijk dat je met bewuste aandacht leeft. Je bent meer in het hier en nu met je gedachten en met wat je doet. Het is een simpele tool die je leert om de hectiek in je dag terug te brengen, om meer te genieten van kleine dingen, en om je gedachtenstroom te verminderen. Het resultaat? Je ervaart minder stress, voelt je minder gejaagd, je bent positiever, geniet meer, voelt je gelukkiger en meer ontspannen.

Als je dagelijks oefent met mindful leven ervaar je meer rust kalme, vertrouwen, dankbaarheid, geluk en tevredenheid in je leven. Hartstikke fijn natuurlijk. Maar om dat te realiseren, moeten we wel onze mindset en dagelijkse manier van doen aanpassen. Als het om mindful leven gaat kunnen we een voorbeeld nemen aan dieren; zij leven van nature mindful. En daar kunnen we veel van leren. In dit blog tien simpele dingen die we van dieren kunnen leren als het om mindful leven gaat, die jij makkelijk in jouw dagelijks leven kunt implementeren. 

1. Wees je bewust van de behoefte van je lichaam en handel ernaar

Als mens zijn we geneigd te hard te werken, te weinig rust te nemen en de signalen van ons lichaam te negeren. Wij zijn de enige soort die zichzelf overwerkt. Dieren daarentegen gunnen zichzelf tijd om op te laden en handelen naar de de behoeften van hun lichaam. Ze rekken zich uit als ze te lang stil hebben gezeten, bewegen op het moment dat ze voelen dat ze dat nodig hebben, en slapen of rusten als ze moe zijn en op moeten laden.

Als je mindful wilt leven, oefen dan om je lichaam bewuster te voelen en er contact mee te maken. Dit doe je door af en toe even stil te staan en te focussen op je ademhaling. Vraag jezelf vervolgens af wat je voelt in je lijf en wat je nodig hebt om je weer prettig in je lichaam te voelen. Slaap als je moe bent, rek als je je stijf voelt, of neem een massage als je gespannen bent. 

2. Eet met aandacht en geniet ervan

Dieren eten met aandacht, en genieten van elke hap. Ze laten zich niet afleiden, maar focussen zich enkel op hun maaltijd. Hoe zit het met jou? Hoe bewust eet jij? Eet jij op de bank voor de tv? Of achter jouw bureau met een laptop of krant voor je? Dit zorgt ervoor dat je onbewust eet, wat vaak tot overeten leidt. Bovendien geniet je niet echt van wat je eet.

Wil je mindful leven? Oefen dan om met meer aandacht te eten en geniet bewust van elke hap. Houd het simpel en begin met 1 maaltijd per dag, waarin je zonder afleiding eet. Zie, proef, ruik en ervaar bewust je maaltijd. Neem hier echt de tijd ervoor. Steek een kaarsje aan, zet een rustig muziekje op, maak er een fijne beleving van. Je zult zien dat je tot rust komt, meer geniet van je maaltijd en jezelf niet overeet. 

3. Mindful leven betekent focussen op 1 taak in plaats van meerdere dingen tegelijk

Multitasken is tegenwoordig aan de orde van de dag. Het lijkt efficiënt, maar het is bewezen dat je juist minder effectief werkt. Je aandacht verslapt, je geniet minder van de afzonderlijke activiteiten, en houdt jezelf tegen om in een flow te komen. Logisch dat je je dan onrustig en gestrest voelt.

Als je mindful wilt leven, stop dan met multitasken. Focus je op één taak, net zoals dieren dat doen. Als zij iets doen, focussen ze zich er volledig op, en houden ze hun aandacht erbij. Oefen dus om de taken op je to-do-lijst één voor één af te werken. Zet je WhatsApp pop up en de notificaties van je telefoon en email uit, zodat je niet afgeleid wordt. Zeker weten dat dit je meer rust en minder stress geeft! 

4. Leef in het nu

Als mens zijn we steeds maar bezig met alles wat we nog moeten doen, of (fout) hebben gedaan. We verspillen veel tijd met het zorgen maken over het verleden of de toekomst, dat we helemaal vergeten te genieten van het moment. Wil je mindful leven? Neem dan een voorbeeld aan de kat, en zit zo nu en dan bewust in het moment even niks te doen. Ga zitten op een bankje, kijk wat er om je heen gebeurt en laat je gedachten voor wat ze zijn.

Of leer van je hond, en observeer tijdens het wandelen wat je ziet en voelt en geniet er bewust van. Neem de tijd om om je heen te kijken, voel de regen op je gezicht, kijk naar de bladeren, ruik de lucht, voel de wind, hoor de mensen. Door mindful te leven en bewust in het moment aanwezig te zijn, geniet je veel meer van de simpele, alledaagse dingen en verminder je de gedachtenstroom. 

5. Relax en go with the flow  

Heb jij ooit een konijn kijkend op zijn klokje gehaast langs zien rennen? Oké, behalve het konijn uit Alice in Wonderland, hebben dieren geen haast. Ze gaan mee met de flow van het leven. Ze luisteren naar  hun natuurlijk ritme en het ritme van de natuur, zonder zich ertegen te verzetten. Beren doen bijvoorbeeld een winterslaap, en worden weer actief zodra de zon gaat schijnen. Sommige vogels trekken weg uit een bepaald gebied, zodra het seizoen verandert.

Als je mindful wilt leven, haast je dan minder en ga meer met jouw flow mee. Geef jezelf meer tijd voor en na een afspraak, zodat je je niet meer hoeft te haasten. Slaap als je moe bent. Gun jezelf meer mee te gaan in het ritme van je lijf, je menstruatiecyclus en de natuur. Grote kans dat jij je dan veel lekkerder in je vel voelt. 

6. Luister meer naar je intuïtie 

Dieren vertrouwen sterk op hun intuïtie, voelen snel dingen aan en doen niks dat niet goed voelt. Ze handelen bewust na observatie van hun omgeving en hun gevoel. Natuurlijk heb jij als mens jouw ratio, wat je kan helpen als je het nuttig gebruikt. Maar als je mindful wilt leven, probeer dan meer naar je intuïtie te luisteren en geen dingen te doen die niet goed voelen.

Hoe vaak besteed jij aandacht aan belangrijke signalen over gebeurtenissen, omstandigheden en mensen om je heen? We hebben allemaal een onderbuik gevoel waar we vaker naar mogen luisteren. Geef je brein af en toe een break en tune in met je gevoel in plaats van dingen te over analyseren. Dit doe je door rust en stilte op te zoeken, zodat er ruimte ontstaat voor je gevoel. Yin yoga is hier een goede manier voor, of het wandelen in de natuur. 

7. Maak meer plezier en maak je minder zorgen om wat anderen vinden. 

Dieren maken graag plezier, zonder zich zorgen te maken wat anderen vinden. Konijnen springen vrolijk in het rond, honden ravotten met elkaar en geven zich over aan wat ze doen. Ze zijn compleet zichzelf, omdat ze niet bekritiseren of bang zijn beoordeeld te worden. Daar kunnen we in ons drukke, kritische leven nog wat van leren.

Durf je te dansen zonder je zorgen te maken wat anderen van jouw dansmoves vinden? Durf jij gek te doen en te spelen tussen al het moeten door? Kun jij jouw oordelen wat vaker loslaten en openstaan voor wat er is in het moment? Als je mindful wilt leven, oordeel dan minder over jezelf, anderen en het moment. Uit jezelf, speel, maak plezier en dans alsof niemand toekijkt. Het leven wordt dan een stuk vrolijker en lichter, waardoor je meer geluk in het dagelijks leven zult ervaren. 

Dit waren ze dan! De zeven dingen die we van dieren kunnen leren als het om mindful leven gaat. Wil je meteen beginnen met mindful leven? Bekijk dan dit grappige dierenfilmpje, en geniet er bewust van!
Oefen jij al met mindful leven? Zo ja, hoe doe je dat? En wat heeft het jou gebracht? Laat het weten in een comment hieronder! 


Leave a Reply