Proudly Imperfect is een lifestyle merk & community dat vrouwen inspireert zichzelf te zijn, van zichzelf te houden en in zichzelf te geloven, zodat ze het leven kunnen creëren waar ze werkelijk naar verlangen en meer geluk, succes en vervulling kunnen ervaren. Op deze website vind je diverse content op het gebied van body(love), mind(set) en soul(food), voor jouw dagelijkse dosis Proudly Imperfect inspiratie! 

© 2018 Proudly Imperfect

7 manieren om meer zelfliefde te ontwikkelen

Als kind leren we om vriendelijk te zijn naar anderen. Er wordt ons bijgebracht dat het belangrijk is om andere mensen op een aardige, liefdevolle en respectvolle manier te behandelen. En dat is een goede zaak. Maar hoe zit het met liever zijn voor jezelf? Met dat stukje zelfliefde, dat we ook hebben te leren?

Relaties met andere mensen in ons leven zijn belangrijk. We leren en groeien dankzij contact met andere mensen. Of deze relaties nu leuk zijn of niet, blijvend zijn of tijdelijk zijn; elke relatie leert je weer iets over jezelf en daagt je op diverse manieren uit. Maar de allerbelangrijkste – en op sommige momenten ook de lastigste relatie in ons leven-, is die met onszelf. We komen onszelf elke dag weer tegen; de leuke en minder leuke kanten.

 

We kunnen niet weglopen van onszelf, hoe graag we dat soms ook zouden willen. Je brengt jezelf overal, in elke relatie en situatie mee.

 

Hoe je het ook wendt of keert; je hebt de rest van je leven met jezelf te leven. We kunnen er dus maar beter het beste van maken en leren om onszelf ook aardig, respectvol en liefdevol te behandelen. Meer zelfliefde ontwikkelen is niet altijd makkelijk en kost tijd. Maar het zal uiteindelijk je leven positief veranderen en prettiger maken. In dit blog vind je 7 manieren om meer zelfliefde te ontwikkelen.

 

1. Zelfliefde is…bewust worden van wat je tegen jezelf zegt

Je kent het vast wel: dat kritische stemmetje dat je elke keer neer wilt halen. Dat vindt dat het altijd beter kant, dat je niet mag falen en alles perfect moet doen.  Ja, ze kan je flink de grond in boren, je uren laten piekeren, je onzeker laten voelen en echt een rot gevoel over jezelf of je leven geven.

Als je meer zelfliefde wilt ervaren, wees dan heel bewust van wat je tegen jezelf zegt en van de gedachten die je toelaat. Wat voor negatieve dingen dit stemmetje je ook wijs probeert te maken; oefen om er niet in mee te gaan en om er niet te veel waarde aan te hechten. Gedachten zijn zelden feiten, het zijn enkel ‘verhaaltjes’ van je mind. Dat je deze gedachten hebt, betekent niet dat je het ook bent.

Als je bewuster naar je gedachten leert kijken, bijvoorbeeld door een ze regelmatig op te schrijven, kun je ontdekken dat je gedachten heel veel invloed hebben op hoe je je voelt en daarmee op jouw gedrag. Als je dat inziet en begrijpt, dan weet je ook dat het veel prettiger voor jezelf is om constructief over jezelf te denken. Om tegen jezelf ‘te praten’ zoals je tegen een vriendin zou praten die je steunt en support. In het werkboek vind je tips en oefeningen om dat onder de knie te krijgen.

 

2. Zelfliefde is… jezelf toestaan om alles te voelen wat er is

Als het goed gaat in ons leven, is het makkelijker om liever te zijn voor onszelf. Maar wat als er periodes in je leven zijn waarin het even niet gaat zoals je wilt? Het is dan heel verleidelijk om boos op jezelf te worden, hard te zijn naar jezelf en te denken dat je de enige bent die struggles en downs ervaart. Maar juist in die periodes is het zo belangrijk om liever voor jezelf te zijn!

Zelfliefde betekent dat je accepteert dat pijn, verdriet en set-backs ook bij het leven horen. Hoe ‘perfect’ het leven van anderen (op social media) ook lijkt; ook zij ervaren pijn, verdriet en struggles. Zelfliefde is jezelf toestaan de pijnlijke stukje in jouw leven ook toe te staan, te voelen en te ervaren. Hoe lastig het ook is. Wees boos, huil als je pijn hebt, voel wat het leven je wilt laten voelen en leren. Geef jezelf wat je op dat moment nodig hebt om die pijn te kunnen helen, zodat het je het ook weer los kunt laten. Dat lucht op, een maakt weer ruimte voor geluk, liefde en plezier in je leven.

 

Een minder hoofdstuk is nooit het hele boek: lees het, ervaar het, leer de les eruit. Zonder dat hoofdstuk zul je de rest van het verhaal wellicht niet begrijpen of waarderen. Maar blijf er niet in hangen, sla de pagina om. Er liggen nog zoveel mooie pagina's voor je.

 

3. Zelfliefde is….vergeven 

Vergeef jezelf. Probeer met meer compassie naar jezelf te kijken. Je doet wat je kunt, binnen het vermogen wat je op dat moment hebt. Als je beter had gekund en had geweten, had je dat gedaan. Is jezelf vergeven  makkelijk ? Hell no! Zeker niet als je jezelf jarenlang naar beneden hebt gehaald voor hele normale, menselijke dingen, zoals een foutje maken, het even niet weten, of je soms down voelen. Maar jezelf continu neerhalen en niet vergeven, dat maakt je leven juist nog moeilijker!

Vergeef ook anderen. Anderen vergeven is een heel liefdevol gebaar naar jezelf. Als iemand jou pijn doet, komt dit vaak omdat ze zelf ook pijn en struggles ervaren in hun leven. Dit praat natuurlijk bepaald gedrag niet goed, maar jij bent degene die de zware last van wrok met je mee te draagt en er uiteindelijk last van heeft.

Geef jezelf niet continu overal de schuld van. Zeker niet voor de dingen waar jij geen controle op kon hebben. Het enige waar jij nu controle op hebt, is hoe JIJ ergens mee omgaat. Geef jezelf (en anderen) ruimte om fouten te maken, om te leven, om mens te zijn. Want niemand is perfect en we hebben allemaal struggles in het leven waarmee we mee te dealen hebben. Als jij jezelf en een ander kunt vergeven, kun je die zware last loslaten, en komt er meer ruimte voor positiviteit en geluk in je leven.

 

4. Zelfliefde is….Self-care

Self-care is meer dan af en toe naar de kapper gaan, een gezichtsmasker nemen, gezond eten of elke week een bad nemen. Het gaat ook om het leren je grenzen te voelen en deze aan te geven. Naar jezelf en anderen. Om je energie te bewaken. 

Zelfliefde is NEE leren zeggen tegen dingen die energie vreten, zodat je tijd hebt voor dingen die je wel opladen. Dat betekent ook nee zeggen en je grenzen trekken naar de Miss Perfect in jou. We kunnen onszelf soms zo pushen om door te gaan, en nog strenger voor onszelf te zijn, dat we de signalen van ons lichaam compleet negeren. Zelfliefde betekent dat je rust op momenten dat je rust nodig hebt; niet pas als je instort. Dat je naar signalen en behoeften van je lichaam luistert en je lichaam geeft wat het nodig heeft, zodat je balans creëert in je lichaam en leven. 

5. Zelfliefde is…..jezelf tijd gunnen om te groeien en je niet vergelijk met anderen

Natuurlijk willen we groeien en vooruit komen in het leven. En het liefst zo snel mogelijk. En ja, om dingen te bereiken en jezelf te ontwikkelen zul je in actie moeten komen. Maar dit in te grote stappen willen doen, en continu in versnelling 5 staan, om per se daar te moeten komen waarvan jj denkt dat anderen vinden dat jij moet zijn, houdt niemand vol. 

Hoewel het om ons heen vaak lijkt dat anderen wel continu in versnelling 5 staan en met hele grote stappen zonder falen succes behalen, is dat vaak niet zo. Iedereen heeft set-backs, en een eigen voorraad energie waarmee we hebben te dealen. Vergelijk jouw begin daarom niet met andermans jaren werk. Het demotiveert je enkel als je niet op binnen een korte tijd daar ook komt. En vergelijk andermans leven, doelen, tempo en energielevel niet met de jouwe. Zelfliefde is jezelf toestaan jezelf te ontwikkelen op jouw tempo, op jouw manier en  binnen het (energie) vermogen dat jij beschikbaar hebt op dat moment. 

 

Jezelf ontwikkelen en iets opbouwen in het leven kost tijd; het zijn duizenden kleine stapjes bij elkaar opgeteld. Soms een stapje terug, soms weer 2 vooruit. Maar altijd op een consistent tempo dat voor jou realistisch is.

 

6. Zelfliefde is….jezelf niet steeds beperken

Zijn er dingen in je leven die je heel graag wilt, maar die voor jouw idee niet haalbaar zijn? Zeg je regelmatig tegen jezelf “Het is te moielijk, ik kan dat niet. Ik zal dat nooit krijgen.” Of misschien was er iemand in je leven die dat regelmatig tegen je zei?  Laat het los!

Jij bent je eigen grootste obstakel. De enige die je tegenhoudt in je leven, ben jijzelf;  jouw beperkende gedachten en overtuigingen die je klein en in je comfort zone houden.

We leven in een tijd waarin we ontelbare mogelijkheden en bronnen hebben om het leven te creëren waar we werkelijk naar verlangen. Maar het vraagt wel om vertrouwen in jezelf en in jouw kunnen om daar gebruik van te durven maken. Verwacht niet van anderen om in jou en je doelen te geloven als je er zelf niet in gelooft. En wacht er ook niet op; zelfliefde is jezelf toestaan je eigen grootste fan en supporter te zijn!

 

Onthoud dat jij ofwel je grootste tegenstander, ofwel je grootste supporter kunt zijn. Het is jouw keus.

Het leven wordt een stuk leuker interessanter als je meer in jezelf gelooft, omdat je meer durft te doen. Natuurlijk is de kans om te falen daar. Maar als je dingen niet probeert, dan weet je nooit of het gelukt zou zijn. Zelfliefde betekent ook dat je jezelf toestaat om te falen, om fouten te maken en vervolgens van te leren. Om te vallen en weer op te staan; en je zult zien dat je dan stapje voor stapje steeds mer in jezelf gaat geloven!

 

7. Zelfliefde is….jezelf op waarde leren schatten

Zelfliefde betekent ook jezelf waardevol genoeg vinden om liefde en geluk te mogen ontvangen. Pas als je dat in jezelf voelt, dat ook jij waardevol bent, ben je instaat om te gaan waar je werkelijk voor wilt gaan. Want je staat jezelf dan toe om jezelf te geven en te mogen ontvangen waar jij behoefte aan hebt en naar verlangt! 

Je ontvangt altijd wat je vindt dat je waard bent. Hoe waardevoller jij jezelf vindt, hoe meer je kunt ontvangen en hoe meer je waardeert dat wat jij doet. 

Als je jezelf niet waardevol vindt, zul je dingen en gedachten toestaan en toelaten die dat bevestigen. Maar als je jezelf waardevol vindt, zul je enkel dingen en gedachten toestaan die passen bij jouw waarde. Verhoog je standaard en je eigen-waarden, en je zult meer ontvangen in je leven. Vooral meer liefde van jezelf.:) 

Heb jij nog een goede tip om meer zelfliefde te ontwikkelen? Deel het in een comment hieronder!

Leave a Reply