Proudly Imperfect is een lifestyle merk & community dat vrouwen inspireert zichzelf te zijn, van zichzelf te houden en in zichzelf te geloven, zodat ze het leven kunnen creëren waar ze werkelijk naar verlangen en meer geluk, succes en vervulling kunnen ervaren. Op deze website vind je diverse content op het gebied van body(love), mind(set) en soul(food), voor jouw dagelijkse dosis Proudly Imperfect inspiratie! 

© 2018 Proudly Imperfect

7 vragen om te achterhalen of je te veel moet van jezelf

Moet jij te veel van jezelf? De afgelopen tijd schreef ik over waarom we zoveel moeten van onszelf. Ik legde de oorzaken uit, hoe het je belemmert, en wat je eraan kunt doen. Maar hoe weet je eigenlijk of je TE veel moet van jezelf en al het moeten jou belemmert? Want soms is discipline tonen, en dingen moeten van jezelf helemaal niet erg. Het helpt je om vooruit te komen, je dromen te realiseren, en het leven te creëren waar je écht naar verlangt.

In dit blog heb ik 7 vragen voor jou op een rij gezet die je inzicht geven in of het ‘moeten’ jou belemmert, of juist vooruit helpt. 

Belemmert het moeten jou?

Voel jij de signalen van je lichaam en geef je hier gehoor aan?

1. Heb ik last van lichamelijke klachten zoals gespannen spieren, slapeloosheid, vermoeidheid en nervositeit?

2. Als ik mij gespannen voel, geef ik mezelf dan toestemming om te ontspannen?

Voel jij de signalen van je lichaam, of negeer je deze? Denk aan signalen als vermoeidheid, hoofdpijn, een hoge adem, verkrampte spieren, slapeloosheid, nervositeit, knijpen met je ogen, pijn aan je nek etc.

Het moeten belemmert jou…..als je geen gehoor geeft aan de signalen van je lijf. Je gaat over je fysieke grenzen heen, ondanks dat je lichaam aangeeft dat het tijd is om pauze te nemen. Actie en rust zijn uit balans. Je leeft vooral vanuit je hoofd, en sleept je lichaam mee. Op korte termijn kan je lichaam dit aan, maar op langere termijn verergeren je klachten. Je bent steeds vermoeider, en vaker ziek, waarmee jouw lichaam je dwingt om rust te nemen. Zo los je het op.

Als moeten jou niet belemmert, merk je de signalen van je lichaam op, en gun je jezelf tussen al het moeten door voldoende rust om op te laten. Actie en rust zijn met elkaar in balans. Je gebruikt je hoofd om na te denken, en je lichaam om te voelen. Je weet wanneer het genoeg is, en dat rust nemen en aandacht aan je lijf besteden je juist helpen om productiever te zijn.

Tip: Veel mensen leven vooral vanuit hun hoofd, en hebben nauwelijks contact met hun lijf. Het is dan lastig om de signalen van je lichaam op te merken. Wil jij weer in contact komen met je lichaam? Stel dan drie keer per dag een wekker in en vraag jezelf als de wekker gaat af hoe jouw lichaam voelt. Zet je voeten op de grond, focus op je adem. Waar voel je spanning? Voel je ergens ongemak of pijn? Wees je bewust van de signalen van je lijf, maar je hoeft er nog niks mee te doen. Pas als je het voelen onder de knie hebt, ga je over naar stap 2; gehoor geven aan wat je lichaam nodig heeft. Dit kan een warm bad zijn, een wandeling, een korte pauze, een yoga sessie etc.

Photo credits@ mylittlebooktique

Vind jij jezelf ook waardevol en goed genoeg als je even niks doet of presteert?

3. Ben ik continu dingen voor anderen aan het doen en vergeet ik daarin mijn eigen behoeften en wensen?

4. Moet ik altijd alles perfect doen en ben ik bang om fouten te maken?

5. Voel ik mij vaak leeg, eenzaam, onrustig of onzeker als ik alleen ben en niks aan het doen ben? 

Het moeten belemmert jou….. als je er afhankelijk van bent om waardering te krijgen van anderen. Je wilt door iedereen aardig gevonden worden en bent bang om fouten te maken. Je cijfert jezelf weg voor anderen door geen gehoor te geven aan wat jij wilt. Maar hoeveel waardering je ook krijgt voor wat je doet, het is nooit goed genoeg. Je moet steeds meer van jezelf en wat je doet moet perfect gebeuren, waardoor je je angstig of verkrampt voelt. En als je even niks presteert, voel je je onrustig en leeg. Om dit niet te hoeven voelen zoek je naar afleiding en schiet je weer in de actiemodus. Je voelt je dan even beter, maar op lange termijn blijft dat lege, onzekere gevoel sluimeren. Lees er hier meer over.

Als moeten jou niet belemmert…. doe je de dingen omdat je er zelf blij van wordt. Je helpt anderen vanuit liefde, en geeft ook gehoor aan jouw eigen verlangen en aan wat jou blij maakt. Je weet dat het oké is om fouten te maken en dat niet iedereen je aardig hoeft te vinden, omdat je jezelf waardevol genoeg vindt. Als je alleen bent, doe je dingen niet omdat het moet, maar omdat je er plezier aan beleeft en het jou voldoening geeft. Je staat jezelf toe om ook te genieten, en plezier te maken tussen al het moeten door. Want je weet dat je vanuit een flow en ontspanning juist beter presteert.

Wil jij overal controle op houden en vergeet je daarin je emotionele behoeften?

6. Vlucht ik van onprettige gevoelens zoals angst en onzekerheid, door overal controle op te willen houden?

7. Negeer ik mijn emotionele behoeften door direct in het moeten te schieten als ik iets onprettigs voel?

Het moeten belemmert jou…..als je het gebruikt om te vluchten van je emoties. Als jij regelmatig direct in de actiemodus schiet als je iets onprettigs voelt, is het moeten een manier geworden om niet te hoeven voelen, en daarmee een verpakte vorm van zelfafwijzing. Het moeten is een manier om (schijn)controle te voelen. Maar het belemmert je om voluit te leven, omdat je niet luister naar jezelf en naar wat wel en niet goed voelt. Je leeft niet vanuit je hart, waardoor het lastiger is om het leven te creëren waar je écht naar verlangt. Lees er hier meer over.

Als moeten jou niet belemmert….geef je jezelf de ruimte om ook onprettige emoties te voelen voordat je in de actie schiet. Je weet dat deze emoties je wat te vertellen hebben en dat ze wegebben als je er ruimte aan geeft. Omdat je jezelf toestaat te voelen, voel je goed wat je nodig hebt, en welke actie wel en niet bij je past. Je leeft vanuit je hart, en gebruikt je hoofd om te komen daar waar jouw hart naartoe wilt.

Je weet dat het leven soms onvoorspelbaar is en je niet over alles controle kunt houden. Soms gaan dingen niet zoals je wilt, maar je hebt vertrouwen in jezelf dat je het aankunt en op kunt lossen indien nodig. In de chaos weet je rust te vinden, door in verbinding te blijven met jouw gevoel, en door gehoor te geven aan jouw emotionele behoeften. Je doet dingen vanuit je hart, vanuit vertrouwen, kalmte en een innerlijke drive.

Heb je op 4 of meer vragen ‘ja’ geantwoord? Dan is de kans groot dat je te veel moet van jezelf, en het jou belemmert. Wat je eraan kunt doen? Lees deel 1 en deel 2 van het blog over waarom we zoveel moeten van onszelf nog eens door. En houd de aankomende blogs in de gaten; ze leren je meer over zelfliefde, eigenwaarde en zelfvertrouwen, zodat ook jij het leven kunt creëren waar je echt naar verlangt!

Photo credits @mylittlebootique

No Comments

Leave a Reply