Proudly Imperfect is een lifestyle merk & community dat vrouwen inspireert zichzelf te zijn, van zichzelf te houden en in zichzelf te geloven, zodat ze het leven kunnen creëren waar ze werkelijk naar verlangen en meer geluk, succes en vervulling kunnen ervaren. Op deze website vind je diverse content op het gebied van body(love), mind(set) en soul(food), voor jouw dagelijkse dosis Proudly Imperfect inspiratie! 

© 2018 Proudly Imperfect

weekend optimaal gebruiken voor meer energie

8 tips om optimaal gebruik te maken van je weekend voor meer energie.

Ken je dat? Dat je op zondagavond ineens ontdekt dat het alweer 21.00 uur is? Je weekend lijkt voorbij gevlogen, maar meer energie heb je er niet van gekregen. Je vraagt je af wat je eigenlijk hebt gedaan – naast het bijkomen van de kater met Netflix en een bak ijs.-  Gepijnigd kijk je naar de berg was, en de stapel administratie die je eigenlijk had moeten wegwerken en vraagt je gestrest af hoe je je werkweek door gaat komen…

Het bovenstaande was vroeger voor mij een veel voorkomend weekend-scenario. Elke maandag begon ik nog vermoeider en gestrester dan de vrijdag ervoor. Dat is nu echter wel anders. Want een van de dingen die ik leerde van mensen die geluk, succes en vervulling ervaren, is dat zij heel bewust gebruik maken van hun vrije uren in het weekend. Zodat ze met een voldaan gevoel en meer energie de nieuwe week kunnen beginnen. In dit blog vind 8 tips om optimaal gebruik te maken van jouw weekend, zodat ook jij met een voldaan gevoel en meer energie aan de nieuwe week kunt beginnen!

 

1. Maak een plan

Optimaal gebruik maken van je weekend, betekent onder andere dat je bewust nadenkt over wat voor jou belangrijk is om je kostbare vrije tijd aan te spenderen. En dit vervolgens ook werkelijk gaat doen. Dat betekent niet dat je je hele weekend vol plant met werk of wat dan ook. Of dat je nooit meer spontaan mag feesten en wijntjes mag drinken. Hallo zeg, we mogen ook zeker spontaan genieten van het leven! Maar je kostbare vrije uren vaker slim besteden, geeft veelal meer voldoening en energie dan onbewust met je schaarse tijd om gaan.

 

We hebben maar een beperkt aantal uren in het weekend. Deze uren bewust spenderen aan dingen en mensen waar jij energie van krijgt, die prioriteit hebben en waar jij echt blij van wordt, geeft zoveel meer vervulling dan onbewust je tijd doorbrengen aan dingen die je geen energie en voldoening geven.

 

Plan daarom je weekend een dag van tevoren globaal in. Niet zo strak en per minuut gepland, het is tenslotte weekend. Maar kies circa vier tot zes dingen waar je je tijd bewust aan gaat besteden. Denk hierbij aan de Must-do’s, zoals de was, boodschappen of schoonmaken. Maar vooral aan de Want-to do’s; iets wat niet moet, maar wat je graag wilt. Kies er niet meer dan 4-6, want anders wordt het weer haasten en stressen en daar is het weekend juist niet voor bedoeld.

2. Sta vroeger op

Natuurlijk is het af en toe heerlijk om eens lekker uit te slapen. Maar hoe lekker voelt het als je, al voordat iedereen uit bed komt, de dingen die belangrijk voor je zijn hebt gedaan? Om vervolgens nog een hele dag voor je te hebben! Vroeg opstaan – juist als het niet hoeft – en de must do’s of die work-out al afgerond hebben – geeft vaak een grotere energy-boost dan uren in je bed te liggen woelen.

Als je iets vroeger op staat, heb je bovendien meer uren om te besteden aan dingen die je echt opladen en vervulling geven. Tevens blijf je in je ritme, waardoor je op zondagavond niet naar het plafond ligt te staren. Ben je in het weekend echt moe omdat je te weinig uren hebt geslapen? Doe dan een korte powernap in de middag.

3. Unplug 

In deze drukke, 24/7 maatschappij, staan we altijd maar aan. We zijn continu bereikbaar en reageren vaak automatisch op elk berichtje en alle e-mail pop-ups die op ons telefoonscherm verschijnen. Logisch wel, wamt vaak geeft het ons een verslavend shot dopamine. Echter, je hoeft je telefoon maar op te pakken of je wordt weer herinnerd aan work-work-workEcht loskomen van onze (werk)verplichtingen en diepe rust voelen, lukt dan niet. Logisch dat we continu een gevoel van onrust of stress ervaren.

Echter hebben we allemaal –juist als je heel druk bent-  tijd nodig om ons werk en alle verplichtingen even los te laten. Zoals ik in het boek Proudly Imperfect omschrijf, heeft even niet met je telefoon en werk bezig zijn, veel voordelen. Bewust rust nemen, tijdelijk niet met werk bezig zijn en unpluggen van je telefoon, creëert ruimte in je hoofd. Het geeft je de kans om echt in het nu aanwezig te zijn, waardoor je veel meer ziet en ervaart. Je zult verrast zijn hoeveel meer energie je ervan krijgt en hoe geïnspireerd je je erna zult voelen.

 

Je hoeft niet continu aan te staan. Die Whatsappjes, mailtjes en nieuwsberichten kunnen best een paar uurtjes wachten! Zeker in het weekend!

 

4. Move that body voor meer energie

Hoe graag we het ook zouden willen, doordeweeks lukt het veel mensen vaak niet om voldoende te bewegen. Want ja, het leven (inclusief verplichtingen en vermoeidheid) kwam er even tussendoor. Het weekend is daarom het ideale moment om wel tijd te besteden aan jouw favoriete vorm van bewegen. Zonder tijdsdruk van werk, studie, school of wat dan ook, kun je lekker op jouw eigen tempo je work-out afronden. En als je deze in de ochtend plant, is het direct een kick-start van je weekend.

Kies iets waar jij echt van oplaadt, een boost van krijgt en plezier in hebt. Voor de een is dat een stevige wandeling op het strand, een surfles of power yoga, terwijl voor de ander het een stevige HIIIT training of krachttraining in de sportschool is! En ja, een avondje dansen geldt natuurlijk ook als bewegen;)

5. Socialize en connect met de juiste mensen

In plaats van dat je tegen elk feestje-borrel-kinderpartijetje-en-uitje-met-kennissen automatisch JA zegt, om vervolgens met tegenzin erheen te gaan, geeft het veel meer energie enkel JA te zeggen tegen dingen en mensen waar je echt zin in hebt. Spendeer bewust tijd met de mensen waar je van houdt en wel echt je tijd mee door wilt brengen. Het is tenslotte jouw tijd en jouw weekend!

Spreek af met je echte vrienden, maak tijd om met je gezin uitgebreid te ontbijten, of om op date te gaan met je vriend. Echt bewust contact maken, (zonder telefoon in je hand!) en samen plezier maken, verbindt en geeft niet alleen jou meer energie, maar ook de mensen om je heen. Het leven, de tijd en succes krijgen veel meer waarde als je dit kunt delen met mensen die echt dierbaar voor je zijn.

 

Zeg vaker nee tegen mensen en verplichtingen die je in het weekend energie-ontnemen, zodat je meer tijd hebt voor mensen en activiteiten die echt belangrijk voor je zijn en waar je wel energie van krijgt .

6. Maak ruimte voor ‘me-time’ 

Vergeet in het weekend niet om ook wat tijd voor jezelf in te plannen. Natuurlijk zijn al die sociale events leuk en belangrijk. Maar als je jezelf hierdoor vergeet en maar door raast van het een naar het ander, dan wordt het een ander verhaal. Een paar uur tijd voor jezelf nemen is belangrijk om weer wat rust en helderheid in je hoofd te krijgen. Of om antwoorden te vinden die je bij anderen en doordeweeks niet kunt vinden.

Plan daarom bewust tijd om te reflecteren, en om in contact te komen met jezelf. Reflecteer over je afgelopen werkweek; de leermomenten, dankbaarheid-momenten of over belangrijke levensvragen. Schrijf erover in je dagboek, ga alleen op een terras in de zon om na te denken. Of maak een lange wandeling  in de natuur, mediteer en neem een bad. Er is vast wel iets te vinden wat bij jou past en waardoor jij verbinding met jezelf ervaart.

7. Tijd voor je passie en hobbies

Je tijd bewust besteden aan hobby’s waar je plezier in ervaart,  is eigenlijk ook een vorm van ‘in contact komen met jezelf’, oftewel ‘me-time’. Hoewel een hobby doorzettingsvermogen of veel tijd van je vraagt, geeft het vaak ook meer energie en plezier terug. Want het is iets dat je echt voor jezelf doet, en voor niemand anders. Iets waar jij zelf bewust voor kiest, omdat je het leuk vindt om te doen.

Heb je geen hobbies? Probeer dan nieuwe dingen uit om te ontdekken wat bij je past. Ga paardrijden, probeer nieuwe sporten uit, ontdek diverse instrumenten, of ga eens met met een vriendin mee naar acteerles of die schildercursus. Ook al vind je het achteraf gezien niet leuk wat je hebt geprobeerd, het is nooit verspilde tijd. Want het helpt je om jezelf weer een beetje beter te leren kennen, zodat je gaandeweg zult ontdekken wat wel bij je past.

8. Bereid je (mentaal en fysiek) voor op de nieuwe week

Een van de voordelen van jezelf (mentaal) voorbereiden voor de nieuwe week, is dat je de maandag veel relaxter begint. Dit kan op diverse manieren. Allereerst door je must do’s (zoals de was en boodschappen doen) werkelijk af te ronden. Maar ook door bijvoorbeeld maaltijden voor de komende week voor te bereiden, of om je (sport)tas voor de volgende dag al klaar te zetten. Natuurlijk is het niet leuk om op zondag een uur met het huishouden bezig te zijn. Maar nog vervelender is als je halverwege de week erachter komt dat je geen schone onderbroeken meer hebt. Of om op maandagavond hongerig te ontdekken dat er enkel een half blikje cola in je koelkast staat..

Jezelf mentaal voorbereiden kun je doen door nieuwe week in gedachten door te nemen en prioriteiten te stellen. Wat is belangrijk de aankomende week? Waar ga je wel en niet tijd aan besteden? Wanneer ga je sporten en hoe ga je opladen? Als je dit helder hebt, en jouw must do’s hebt afgerond, kun je met een ‘schone lei’ , focus en meer energie de week beginnen.

 

Natuurlijk is er niks mis om af en toe gewoon een blanco weekend te hebben en te kijken wat je gaat doen op het moment dat het weekend er is. Dat is soms ook echt heerlijk en kan je ook energie geven! Als jij je er goed bij voelt, moet je dat ook gewoon doen. Want ook hier geldt; voor iedereen werkt wat anders, want we zijn allemaal verschillend! Je vervelen en het niet-weten kan voor sommige mensen ook heel inspirerend werken en een goede manier zijn om die Miss Perfect drang om alles maar onder controle te willen houden eens lekker los te laten.

Zelf ervaar ik negen van de tien keer dat ik als ik mijn weekend bewust besteed, zoveel meer voldoening eruit haal, dan wanneer ik onrustig af ga wachten wat het weekend mij brengt. Want negen van de tien keer brengt het weekend je niks als je zelf geen actie neemt om er wat van te maken! 

Hoe spendeer jij je weekend het liefst? Wat laadt jou echt op in het weekend, waardoor je met meer energie de nieuwe week kunt beginnen? Deel het hieronder in een comment! 

No Comments

Leave a Reply