Proudly Imperfect is een lifestyle merk & community dat vrouwen inspireert zichzelf te zijn, van zichzelf te houden en in zichzelf te geloven, zodat ze het leven kunnen creëren waar ze werkelijk naar verlangen en meer geluk, succes en vervulling kunnen ervaren. Op deze website vind je diverse content op het gebied van body(love), mind(set) en soul(food), voor jouw dagelijkse dosis Proudly Imperfect inspiratie! 

© 2018 Proudly Imperfect

afkoelen tijdens hitte - mijn 12 beste tips

Afkoelen tijdens hitte: mijn 12 beste tips!

Het is je vast niet ontgaan: we zitten officieel in een hittegolf. Heerlijk die zon als je vakantie hebt of niets hoeft te doen. Maar als je het druk hebt en niet weet hoe je kunt afkoelen tijdens hitte, is het soms net even too much. Door de hitte is slapen lastiger, vermindert je concentratie en blijf je maar zweten en zweten. Niet echt handig als je gewoon moet werken of de dagelijkse taken wilt uitvoeren. Daarom ging ik voor jou op zoek naar de beste tips waarmee je kunt afkoelen tijdens hitte. 

-> Zes dingen waar we als vrouwen mee worstelen tijdens een hittegolf

Overdag afkoelen tijdens hitte

1. Zet je voeten in een bak met ijswater, of leg een ijskoude natte doek in je nek

Door de plekken op je lichaam te koelen waar de aderen vlak onder de huid liggen, (zoals je voeten, voorhoofd, polsen en nek) kun je je lichaam afkoelen tijdens hitte. Koel de doek door hem een half uur van tevoren nat te maken en in de koelkast/vriezer te leggen. Ijskoude, natte sokken aantrekken werkt trouwens ook goed!

2. Zet een grote kan water op kamertemperatuur op je bureau, zodat je voldoende drinkt

Als je wilt afkoelen tijdens hitte is het ontzettend belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. Je zweet meer, en hebt dus ook meer vocht nodig. Zelf drink ik minimaal twee liter water per dag, en voeg ik sinaasappel, citroen, limoen, komkommer of muntblaadjes toe. De geur van citrus en pepermunt associeren we namelijk met ‘fris’, waardoor het je helpt om af te koelen tijdens hitte. 

3. Vervang dan de ijskoude drankjes door warme dranken 

In eerste instantie zou je denken dat als je wilt afkoelen tijdens hitte je ijskoude drankjes moet drinken. Maar helaas heeft het een averechts effect: je koelt heel even af, maar daarna krijg je het extra warm omdat je lichaamstemperatuur als reactie op de kou weer snel stijgt. Als je wilt afkoelen tijdens hitte werkt het beter om warme dranken te drinken, zoals een kop thee. Als reactie op de warmte verlaagt je lichaam zijn lichaamstemperatuur. 

4. Pas je dagindeling aan 

Oké, het helpt niet echt bij het afkoelen tijdens hitte, maar het helpt wel om beter met de hitte om te gaan: sta extra vroeg op, zodat je belangrijke taken tijdens de koele uurtjes uit kunt voeren. Tussen 12.00 en 16.00 is het het warmst, houd dan rust of neem een lange pauze om af te koelen in het water. 

-> De voordelen van vroeg opstaan (en hoe je een ochtendmens wordt)

5. De juiste voeding

Door de hitte heb je misschien minder eetlust. Toch is het belangrijk om goed te blijven eten. Kies voor lichte maaltijden, die makkelijker te verteren zijn. Denk aan verse groente en fruit dat veel vocht bevat, zoals komkommer, tomaat en watermeloen. En wist je dat koriander je verteringssysteem een boost geeft en je lichaam helpt bij het afkoelen tijdens hitte? Voeg dus een extra handje koriander toe aan je salade. 

Zware maaltijden kun je beter vermijden, want door het verteren krijg je het nog warmer. Ook gekruid eten, alcohol en cafeïne kun je beter vermijden; het zorgt ervoor dat je hartslag omhoog gaat, waardoor je het warmer krijgt. 

-> Is koffie gezond? Dit wil je weten over koffie (zo bizar!)

6. Draag kleding in een lichte kleur

Wist jij dat wit hitte afstoot, en donkere kleuren juist hitte opnemen? Draag dus kleding in een lichte kleur, en vermijd het dragen van donkere kleuren. Draag het liefst luchtige kleding die je lichaam bedekt, want een door de zon verkleurde huid kan ook veel hitte absorberen. 

Afkoelen in de avond/nacht

7. Zet voor de ventilator een paar flessen met ijs 

Deze tip kreeg ik via Instagram, en ik ben er super blij mee. Want dit helpt dus écht als je wilt afkoelen tijdens hitte. Vul een paar flessen met water (niet te vol, want dan kunnen ze barsten) en vries ze in. Zet als het water bevroren is de koude flessen in een bak voor je ventilator. (De bak vangt de condens op.) De ventilator blaast langs de koude flessen, waardoor de lucht afkoelt. Hierdoor heb je als het ware je eigen airco systeem nagemaakt!

8. Laat het lekker doorwaaien in je huis!

Misschien houd je net als ik niet van tocht. Maar tijdens hitte werkt het in je voordeel: gooi s’ochtends en s’avonds laat alle ramen en deuren open, en laat de koele lucht lekker door je huis waaien. Zet eventueel een ventilator voor het raam, dan krijg je hetzelfde effect als bij de flessen met ijswater; de koelere lucht van buiten wordt beter verspreid. 

9. Afkoelen tijdens hitte? Keep your mind cool!

Wind jij jezelf ook helemaal op als je door de hitte niet kunt slapen? Dat werkt dus averechts! Door je op te winden over de hitte, ervaar je stress. Stress verhoogt je hartslag, en zet je lichaam extra aan het werk waardoor je het nog warmer krijg!  Als je wilt afkoelen tijdens hitte, is de truc om rustig te blijven, door jezelf kalmerend toe te spreken. “Ik ben volkomen rustig”. “Mijn hartslag slaag rustig”. Adem rustig in door je buik, en focus op je adem zodat je kalmeert en je lichaam tot rust komt.

– > Last van stress? Krijg inzicht in je stresstype en hervind je balans

10. Slaap onder een dun laken

Dit is een inkoper, maar toch vergeten veel mensen om tijdens een hittegolf hun dekbed op te bergen. Slaap onder een luchtig laken, dat je van tevoren een paar uur in de koelkast hebt gelegd. Hierdoor koel je als je in bed ligt lekker af. En tegen de tijd dat je lichaam weer opwarmt, ben jij waarschijnlijk al in slaap gevallen! 

11. De omgekeerde kruik 

Nog een goede truc die helpt bij afkoelen tijdens hitte: De ‘ijskruik’. Doe overdag een paar ijs-elementen in de vriezer. S’avonds doe je er een theedoek omheen, en leg je deze ‘ijskruik’ in je bed om het bed alvast te koelen. Nog niet afgekoeld? Leg dan de ijskruik tegen je lichaam aan. Wedden dat je dan wel afkoelt?;)

12. Visualiseren 

Geen tools bij de hand die behelpen afkoelen tijdens hitte? Of werkt het niet voor je? Gebruik dan de kracht van visualisatie: Zie terwijl je in bed ligt voor je hoe je een lekker koel drankje drinkt, of een frisse duik neemt in zee of in een heel koud land ben. Beeld je in wat je dan voelt, ziet, en hoort, en je zult merken dat je verbeelding je  helpt afkoelen tijdens hitte! 

Wat is jouw beste tip om af te koelen tijdens hitte? Let me know below! 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.