Proudly Imperfect is een lifestyle merk & community dat vrouwen inspireert zichzelf te zijn, van zichzelf te houden en in zichzelf te geloven, zodat ze het leven kunnen creëren waar ze werkelijk naar verlangen en meer geluk, succes en vervulling kunnen ervaren. Op deze website vind je diverse content op het gebied van body(love), mind(set) en soul(food), voor jouw dagelijkse dosis Proudly Imperfect inspiratie! 

© 2018 Proudly Imperfect

selderijsap - de gezondheidsvoordelen

De krachtige voordelen van selderijsap

Al een tijd is selderijsap een flinke hype. Sommige mensen spreken over een ‘wondersapje’, dat vele kwaaltjes zou verhelpen en de gezondheid zou versterken. Zelf drink ik al meer dan een jaar bijna elke ochtend dit groene sapje, en ik moet zeggen dat ook ik er fan van ben. Nieuwsgierig waarom? In dit blog leg ik uit waarom selderij sap zo gezond is, wat het met je lichaam doet en hoe je ermee begint! 

Waar komt de trend vandaan?

Deze selderijsap trend komt uit Amerika, waar de gezondheidsvoordelen van selderijsap door ‘Medical Medium’ Anthony William onder de aandacht werd gebracht. Hij schreef erover op zijn blog en in het boek Thyroid Healing. In het begin dronken vooral modellen en celebrities dit sapje voor een betere huid en een plattere buik. Maar al snel ondervonden steeds meer mensen de voordelen van dit sapje op hun gezondheid.  Huidaandoeningen, darmklachten en (auto-immuun)ziektes verbeterden. Deze healing stories’ en voor-en na foto’s van de resultaten werden massaal gedeeld op social media, waardoor de rage zich al snel verspreidde naar Europa. 

Waar is selderijsap goed voor?

Er is nog weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van selderijsap. Dit komt omdat selderij(sap) niet te patenteren is, waardoor de selderij-industrie geen investeerders aantrekt. Er is dus weinig geld voor goed onderzoek naar de krachtige en unieke werking van selderijsap.

Desalniettemin zijn er ontzettend veel mensen die toch grote gezondheidsvoordelen van selderijsap ervaren. En studies over de stoffen die in selderij zitten, laten wel mooie resultaten zien. Selderij(sap) zit namelijk bomvol goede voedingsstoffen, waaronder vitaminen, mineralen, antioxidanten en andere essentieel nutriënten. Het is heel rijk in voedingsstoffen, en arm aan calorieën. Zo’n 23 kcal per 100 ml. 

In verse, rauwe selderij zitten de vitaminen A, B1, B2, B6, B11, K, C, en de mineralen kalium, calcium, fosfor, magnesium, koper en zink (1) We weten allemaal dat vitaminen en mineralen essentieel zijn voor een goede gezondheid en een goede weerstand. Laten we eens specifieker kijken naar de gezondheidsvoordelen van de stofjes in selderij(sap). 

Goed voor je immuunsysteem en weerstand

In selderijsap zitten naast alle vitamine en mineralen ook veel flavonoïden. Deze krachtige vorm van antioxidanten zijn belangrijk voor de stofwisseling van vitamine C. (2) Vitamine C is weer goed voor een sterk immuunsysteem. Daarnaast zitten de stoffen apium, polyethyleen en luteolin in selderij. Deze stoffen lijken een ontstekingsremmend effect te hebben (3) Hierdoor is selderijsap gunstig voor mensen met auto-immuunziektes. 

En andere reden dat selderijsap heel gezond is, is omdat er volgens Anthony “sodium cluster salts” in selderijsap zitten die virussen en bacteriën zouden verzwakken en doden. Volgens hem veroorzaken deze virussen (zoals het Epstein-barr virus) diverse ziekten in het lichaam. Door selderijsap te drinken verzwak je deze virussen, waardoor auto-immuunziektes verminderen. Het bestaan van sodium cluster salts is echter nog niet bewezen, maar Anthony gelooft er heilig in.

Anit-kanker

Selderijsap zit bomvol antioxidanten. Deze stofjes staan in verband met een kankerremmende werking. (4) De flavonoïden in selderij, genaamd luteoline, schijnen de groei van kankercellen te remmen, met name in de alvleesklier. Apigenine, ook in selderij te vinden, blijkt effectief te zijn bij borstkanker. (5

Selderijsap reinigt- en ontgift

Selderijsap is alkalisch. Dat betekent dat het sap sterk ‘basisch’ is, waardoor het zorgt voor een betere zuur-base-evenwicht in je bloed. Sommige mensen geloven dat in een verzuurd lichaam eerder ziekten en klachten ontstaan zoals hoofdpijn, gewrichtspijn, huidproblemen en vermoeidheid. 

Daarnaast is het sapje een goede manier om je lichaam te ontgiften. Het bevordert de afgifte van water door de nieren, waardoor gifstoffen sneller je lichaam verlaten. Volgens Anthony Williams binden de sodium cluster salts in selderijsap gifstoffen, zware metalen en afvalstoffen aan zich. De mineraalzouten trekken deze schadelijke stoffen uit je lever en voeren het af. Hierdoor ontgift je lichaam. 

Verbetering bloeddruk en vermindering slecht cholesterol 

Sommige verkennende studies laten zien dat selderij extract (bij dieren) niet alleen de bloeddruk verbetert, maar ook de LDL-en triglyceriden waarden (6) (7). Dit komt o.a. door het stofje ftalide, dat de selderijplant zijn smaak en geur geeft. Het vermindert het slechte cholesterol (LDL), helpt de spieren rond het hart te ontspannen, stimuleert de bloedsomloop, en verwijdt de bloedvaten. (8)  

Lief voor je darmen en maag 

Selderijsap bevat veel vitamine en mineralen die goed zijn voor je maag en darmen. Drink je voor  langere tijd selderijsap dan versterkt je maagzuur (HCL) waardoor je minder last hebt van brandend maagzuur.

De stof apigenine, die je ook in selderijsap vindt, werkt volgen onderzoekers tegen ontstekingen in de maag en tegen maagkanker, en verbetert de gezonde bacteriën in je darmen. (9) Hoe beter je darmflora is, hoe minder last je hebt van een opgeblazen buik. Indirect helpt selderijsap dus ook tegen een opgezette buik. Dit komt ook omdat selderijsap je darmen schijnt te reinigen van rottende proteïne en vetten die vastkleven aan je darmwand. (IEW!)

Goed voor lichamelijk herstel en tegen spanning 

Selderijsap is hoog in natuurlijke natrium, wat je lichaam helpt herstellen bij bijvoorbeeld een warme dag, na een intensieve zweet sportsessie of een sauna bezoekje. Het bevat daarnaast magnesium, een mineraal dat een ontspannend effect heeft op je spieren en een kalmerend effect heeft op je zenuwstelsel. Magnesium helpt ook om beter in slaap te vallen, dus als je slaapproblemen hebt kun je selderijsap een kans geven. Ook versterken de sodium cluster salts volgens Anthony je bijnieren. Dit is goed als je overspannen bent of tegen een burn out aan zit. 

Een betere huid dankzij selderijsap 

Door dagelijks selderijsap te drinken verbetert je huid. Dit komt allereerst door de antioxidanten, vitamines en mineralen die in selderijsap zitten. Zo helpt vitamine K uit selderijsap om de huid stevig en elastisch te houden. Vitamine A, B en C dragen ook bij aan een stralende huid. 

Een andere reden dat je een betere huid krijgt van selderijsap is omdat je ontgift. Vaak ontstaan huidproblemen door te veel gifstoffen in je lichaam. Selderijsap ruimt deze op, waardoor je huid tot rust kan komen. In het begin kan je huid overigens wel even exploderen, omdat je heel veel afvalstoffen afvoert, o.a. via de huid. Hoe meer afvalstoffen je in je lichaam hebt, hoe groter de ‘outbreak’ zal zijn bij het drinken van selderijsap. Na een paar weken stabiliseert dit, en krijg je er een betere huid voor terug. 

Wat zijn de negatieve kanten van selderijsap?

Omdat je lichaam nogal kan detoxen van de selderijsap, kun je in het begin last krijgen van je darmen en dunnere ontlasting. Ook kun je dus een ‘outbreak’ krijgen van je huid, omdat afvalstoffen afgestoten worden. Bouw het daarom rustig op. Begin niet meteen met de 500 ml, maar bijvoorbeeld 100 ml of 200 ml. De bijwerkingen verminderen snel. Ze verdwijnen vaak na een paar weken, afhankelijk van hoe toxisch je lichaam is. 

Daarnaast vinden veel mensen de smaak van selderijsap niet zo lekker. Het is een beetje bitter, en proeft soms een beetje zout. Maar naarmate je het vaker drinkt ga je aan deze smaak wennen en proeft het neutraal. Het dagelijks schoonmaken van de juicer vind ik zelf een nadeel van elke dag selderijsap drinken. Maar de voordelen wegen voor mij zwaarder!

Hoe begin ik met het drinken van selderijsap?

Allereerst is het natuurlijk handig om een juicer aan te schaffen, zodat je sap van selderij kunt maken. Door het sap te drinken in plaats van de stengels te eten, worden de vezels verwijderd waardoor de heilzame stoffen beter opgenomen worden in je lichaam. Gebruik wel een slowjuicer in plaats van een goedkopere normale juicer. Door de hitte die vrijkomt bij een speedjuicer, gaan waardevolle stofjes in het sapje verloren. Super zonde! 

Drink vervolgens elke ochtend zo’n 500 ml pure selderijsap op lege maag. Kies daarbij het liefst voor biologische selderij. Er zit minder tot geen bestrijdingsmiddelen op. Het is wel duurder dan gewone selderij, dus kijk wat je portemonnee aankan. Mix het sapje niet met ijsklontjes of andere groente, want dan schijnt het haar krachtige werking te verliezen. Wacht een half uur voordat je ontbijt of koffie drinkt, zodat het sap alle tijd krijgt om zijn werk te doen. En bouw het rustig op, want je kunt in het begin dus bijwerkingen krijgen. 

https://www.instagram.com/p/CAX2IYEJFS-/?utm_source=ig_web_copy_link

Zorg eerst voor een goede basis

Enthousiast over selderijsap na het lezen van dit blog? Realiseer je dan wel dat het drinken van selderijsap geen wondermiddel is als je daarnaast ongezond leeft-en eet. Het is verstandig om eerst te zorgen dat de basis van je eetgewoonten gezond is; veel groente en fruit, en vooral pure onbewerkte voeding. Anders ben je met de kraan open aan het dweilen. Is de basis in orde? Dan is selderijsap een hele mooie aanvulling op je dagelijkse gezondheid-en zelfliefde routine. Maar blijf altijd naar je gevoel en lichaam luisteren, want dit zijn de beste raadgevers! 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.