Proudly Imperfect is een lifestyle merk & community dat vrouwen inspireert zichzelf te zijn, van zichzelf te houden en in zichzelf te geloven, zodat ze het leven kunnen creëren waar ze werkelijk naar verlangen en meer geluk, succes en vervulling kunnen ervaren. Op deze website vind je diverse content op het gebied van body(love), mind(set) en soul(food), voor jouw dagelijkse dosis Proudly Imperfect inspiratie! 

© 2018 Proudly Imperfect

De redenen waarom alleen reizen zo waardevol is

Alleen reizen; het klinkt best spannend. En dat is het natuurlijk ook, want er is niemand die je aan je hand meeneemt en voor je zorgt. Je bent helemaal verantwoordelijk voor jezelf en voor wat je doet. Maar hoe spannend dat ook is, het is ook ontzettend waardevol om minimaal een keer in je leven helemaal alleen op reis te gaan. De redenen waarom het zo waardevol is? Dat lees je in dit blog!

Je bouwt zelfvertrouwen op

Alleen reizen biedt je de mogelijkheid om echt op jezelf te leren vertrouwen. Je zult namelijk situaties tegenkomen waarin je wordt gedwongen om jezelf te redden en de leiding te nemen. Of je nu een ticket moet boeken, de weg moet vinden in een drukke stad, of onverwachts een hotel moet regelen; jij bent helemaal verantwoordelijk voor jezelf. You got your own back. Door alleen te reizen kun je ontdekken dat je dapperder, sterker en vindingrijker bent dan je in eerste instantie dacht en dat je jezelf echt wel kunt redden in diverse (soms uitdagende) scenario’s. Dit boost jouw zelfvertrouwen, wat je voor de rest van je leven mee kunt nemen!

Je wordt gedwongen om out of your comfort zone te treden

Alleen reizen vergroot je wereldbeeld en leert je om buiten je comfort zone te stappen. Niet alleen omdat je letterlijk nieuwe plekken zult ontdekken, maar vooral omdat je soms situaties zult ervaren die je nog niet kent. Situaties die in het begin nog spannend en oncomfortabel aanvoelen, zoals alleen in een restaurant eten, alleen een trip ondernemen of onbekende mensen aanspreken. Als je in je eentje reist, moet je deze confrontatie wel aan gaan en je over je angst(en) heen zetten. Op het moment dat je dat doet, zul je ervaren dat je angst minder wordt. Je overwint je angst, waardoor je je sterker voelt. Alleen reizen inspireert je daarmee om ook in het dagelijks leven vaker dingen buiten je comfort zone te doen en je angsten te overwinnen!

Je leert om keuzes maken voor jezelf 

Alleen reizen leert je om keuzes te maken en voor jezelf te kiezen. Uit al die opties die er zijn, moet je namelijk keuzes maken die voor jou goed voelen. Je moet niet alleen de locatie waar je heen gaat bepalen, maar ook welke activiteiten je gaat ondernemen, waar je gaat slapen, hoe je je eigen tijd indeelt en ga zo maar door. Kortom; je zult al in de voorbereiding zelf knopen door moeten hakken.

Omdat je niet met de behoeften en wensen van anderen rekening hoeft te houden, leer je luisteren naar wat jij wilt. Naar jouw behoeften, wensen en verlangen. Je zult ervaren dat dit een stuk vervulling brengt, omdat je keuzes maakt die voor jou echt goed voelen. Het maken van je eigen keuzes, gebaseerd op jouw behoeften en verlangen, zal je ook in het dagelijks leven helpen om keuzes te maken waarmee je op je eigen pad blijft.

Je leert meer over wie je bent en wat je wilt

Als je alleen reist zul je jezelf hoe dan ook tegenkomen. Als je denkt dat je kunt vluchten voor wie je bent, dan zul je helaas bedrogen uitkomen. Je neemt jezelf op elke reis mee, zeker op een solo-reis. En dat is helemaal niet zo slecht. Alleen reizen biedt je namelijk de mogelijkheid om jezelf beter te leren kennen en te onderzoeken wat je wilt in het leven. Je ontdekt hoe je reageert in bepaalde situaties, wat je wel en niet gelukkig maakt, waar je wel en niet behoefte aan hebt en ga zo maar door.

Waarschijnlijk zul je ook een paar keer tegen stukjes in jezelf aanlopen en dingen ontdekken waarvoor je in het dagelijks leven misschien zou vluchten. Bijvoorbeeld een angst, verdriet of een ander pijnlijk gevoel. Reizen biedt je de ruimte en tijd om ook naar binnen te keren en ermee te dealen, zodat je met meer kennis over jezelf en met meer ruimte in jezelf terug kunt keren!

Je leert (tijd met) jezelf meer te waarderen

Als je in het dagelijks leven zelden alleen tijd doorbrengt, kun je op een solo-reis ervaren hoe fijn en helend het kan zijn om ook alleen te zijn. Natuurlijk kun je je tijdens reizen af en toe ook eenzaam voelen, maar juist dan word je gedwongen om ermee te dealen. Je zult leren om in die ‘alleen tijd’ naar je eigen ideeën te luisteren. Om je dromen en wensen te onderzoeken, de dingen te doen waar jij blij van wordt.

Of je kunt gewoon ‘zijn’ in die eenzaamheid en het helemaal ervaren zoals het is zonder iets te doen. Bijvoorbeeld door in je eentje naar de zonsondergang te kijken, of een lange wandeling te maken. Door dit te ervaring, kun je ontdekken dat het oké is om je soms eenzaam te voelen en dat je dat gevoel ook overleeft. Als je dat weet, is het in het dagelijkse leven minder eng om alleen te zijn en waardeer je eigen gezelschap des te meer!

Alleen reizen leert je om zelf je geluk te creëren

Is er iets in het leven dat je al heel lang wilt proberen of zien? Bijvoorbeeld skydiven, duiken, leren surfen of een bijzonder museum bezoeken? Alleen reizen biedt je de mogelijkheid om dat ook daadwerkelijk te doen en te zien. Als je samen met anderen reist, moet je soms compromissen doen in waar je heen gaat en wat je gaat doen. En dat is helemaal oké en op een andere manier weer leerzaam. Maar het is niet oké om al jouw dromen en wensen opzij te zetten voor de wensen van een ander.

Als je alleen reist, weet je zeker dat je jouw dromen niet opzij zet en dat je kunt doen waar JIJ naar verlangt. Je kun je alles doen en zien waar jij echt gelukkig van wordt en dat op jouw tempo. Hierdoor ervaar je dat je zelf je geluk kunt creëren, door gehoor te geven aan je eigen behoeften en verlangens. Bovendien zul je, als je dingen alleen en op jouw tempo onderneemt, deze dingen dieper en anders ervaren. Je wordt namelijk niet afgeleid door een gesprek, of door iemand die je meetrekt en zegt dat je op moet schieten. Je kunt alle tijd nemen om die tempel te bekijken en er heel veel foto’s van te maken. En ja, ook om nog wat langer te blijven hangen op jouw favoriete terras met een kop koffie. Heerlijk!

Je staat open voor nieuwe vriendschappen en ervaringen

Alleen reizen biedt je de mogelijkheid om sneller nieuwe mensen te leren kennen. Je staat eerder open voor nieuwe vrienden, omdat er niemand anders is waar je je tijd mee spendeert. Waarschijnlijk zullen dit mensen zijn van over de hele wereld. Bijzondere mensen die je nieuwe kennis, ideeën en gewoonten laten zien en je wereldbeeld vergroten. Ze helpen je om dingen op een andere manier te bekijken, of om nieuwe inzichten te krijgen over het leven. En last but not least; om dingen te ervaren die je – als je deze mensen niet ontmoet had – anders nooit ervaren zou hebben!  En deze kennis, inzichten en ervaringen neemt niemand je meer af!

Heb jij weleens alleen een reis gemaakt? Zo ja, wat heeft het jou gebracht? En zo niet, zou jij het durven om alleen een reis te maken? Let me know in a comment below! 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.