Proudly Imperfect is een lifestyle merk & community dat vrouwen inspireert zichzelf te zijn, van zichzelf te houden en in zichzelf te geloven, zodat ze het leven kunnen creëren waar ze werkelijk naar verlangen en meer geluk, succes en vervulling kunnen ervaren. Op deze website vind je diverse content op het gebied van body(love), mind(set) en soul(food), voor jouw dagelijkse dosis Proudly Imperfect inspiratie! 

© 2018 Proudly Imperfect

Dit is de reden dat je jezelf tegenhoudt om te bloeien…

Een van de dingen waar ik me de laatste jaren steeds meer van bewust ben geworden, is hoezeer we onszelf tegen kunnen houden door onze eigen overtuigingen. De dingen die we (vaak onbewust) tegen onszelf zeggen, de verhaaltjes die we over onszelf of het leven geloven,  staan vaak in de weg om ons leven ten volste te leven.  

Wat je denkt en gelooft over jezelf en het leven kan je ofwel vooruit helpen en versterken, ofwel naar beneden halen en tegenhouden.  Of je nu denkt ‘ik ben niet mooi en niks waard‘  of denkt ‘ik ben waardevol en ik verdien het beste’; je gelooft vaak alles wat je tegen jezelf zegt. En dat is tricky, want je overtuigingen bepalen voor een groot deel de acties die je neemt. En alle acties bij elkaar opgeteld vormen voor een groot deel je leven…

Als je vaak vastloopt in het leven op een bepaald vlak, bijvoorbeeld op liefdesgebied of in je carrière, dan kan het zijn dat je jezelf onbewust tegenhoudt door een belemmerende overtuiging waar jij aan vast houdt. Deze belemmerende overtuiging heb je in het verleden ontwikkeld door een ervaring of gebeurtenis waarin je een heftige emotie voelde. Door in de jaren erna aan de overtuiging (en het daaraan gekoppelde gedrag) vast te houden, probeer je jezelf onbewust te beschermen om weer die (vaak pijnlijke) emotie te ervaren. Maar het ironische is dat je vaak meer pijn ervaart juist door jezelf gevangen te houden in deze overtuigingen en gedragspatronen!

Mijn comfortzone

Dat is precies wat ik jarenlang ook deed. Ik had diverse overtuigingen die mij met onzichtbare tralies in mijn ‘veilige’ comfort zone wilde houden. De comfortzone waarin ik aan een bepaald ideaalbeeld moest voldoen, ik geen fouten mocht maken en vooral heel sterk en zeker over moest komen. Ik dacht dingen als…’ik kan pas gelukkig zijn als ik maatje 36 heb‘ of ‘Ik moet altijd alles helemaal perfect doen en mag geen fouten maken’ of ‘Anderen zijn veel beter dan ik, ik zal nooit een goede onderneemster worden’ of ‘Geld stinkt, rijke mensen zijn nare mensen’ etc.

Het gevolg daarvan was dat ik de wereld zag door de bril van mijn overtuigingen en vastzat in een cirkeltje van acties die keer op keer mijn overtuigingen bevestigde. Hoe dat kan? Heel simpel: waar je je op focust, dat groeit. Probeer eens in de ruimte waar je nu zit te focussen op alles wat groen is voor 30 seconden. Probeer daarna eens terug te halen wat de blauwe dingen in de ruimte waren. Precies, dat gaat je niet lukken; want jij focuste je op de groene dingen, en zag daardoor niet de andere kleuren die er ook waren! Nogmaals, waar je je op focust dat groeit; als jij denkt dat je pas gelukkig kunt zijn als je maatje 36 hebt, dan zul je dingen zien en doen die dat idee in stand houden. Als jij gelooft dat je iets niet kan, dan zullen je acties dat vaak bevestigen…Als jij denkt dat je pas gelukkig kunt zijn als…(vul maar in), dan zul je je inderdaad ongelukkig voelen.

 

‘It's not the world you see, but your own attitude’

Ik wilde bloeien!

Na jarenlang mezelf op deze manier klein te houden en keer op keer te ‘falen’ en te stoppen, was ik het zat. Ik wilde ook bloeien, groeien en mijn dromen waarmaken! Vanaf dat moment ging ik samen met een therapeut werken aan mijn overtuigingen. Ik besefte me dat de overtuigingen die ik had, mij een vorm van schijncontrole en schijnzekerheid gaven, maar me vooral ook beklemde. Mijn overtuigingen voelde ‘veilig’, maar het zorgde er ook voor dat ik heel kritisch naar mezelf was, dat ik continu aan het piekeren was, en ik mezelf tegenhield om te bloeien. Het maakte me dood-en dood-moe. Ik wilde en wil vrij leven; vrij in de zin van ‘loskomen van mijn oude overtuigingen, van alles wat ik ooit over mezelf of het leven had geloofd maar wat mij nu niet meer dient’.

Versterkende overtuigingen

Als je mijn boek hebt gelezen dan weet je hoe je dat kunt doen; Hoe je een constructieve overtuiging eigen kunt maken die jou versterkt in plaats van tegenhoudt in het leven. Ik zal hier -als jullie dat interessant vinden – in de toekomst ook een blog over schrijven. Is het makkelijk? Zeker niet….maar het is zo de moeite waard om jezelf te bevrijden uit je eigen overtuigingen. Er gaat een wereld voor je open, waarin je meer kunt doen en zult bereiken dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Als ik nu nog had vastgehouden aan mijn belemmerende overtuigingen, dan had ik nooit een boek geschreven en nooit dit blog opgezet!

Verhaaltjes van je mind

Het laatste dat ik je wil meegeven in dit blog, is dat je niet alles hoeft te geloven wat je over jezelf denkt. Negen van de tien keer zijn de dingen die we denken verhaaltjes van je mind, die niet gebaseerd zijn op feiten, maar enkel voortkomen vanuit jouw (belemmerende) overtuigingen. Je hebt maar 1 leven, en het leven is voor een groot deel ‘maakbaar’ door anders te leren denken over jezelf en het leven. Je zult nooit alles onder controle hebben. Maar waar je wel controle over kunt houden, is de manier waarop jij over jezelf en het leven denkt. En de acties die JIJ onderneemt als reactie op alles wat het leven je aanbiedt. Je hebt de keus; houd je jezelf klein door vast te blijven houden aan fabeltjes die je ooit – heel lang geleden- hebt ontwikkeld om jezelf te beschermen? Of kies je ervoor om jezelf te bevrijden en het leven te creëren waar jij werklijk naar verlangt? …Ik kies liever voor dat laastste:)

Ik ben benieuwd: Heb jij een idee welke belemmerende overtuigingen jij hebt en hoe jou dit tegenhoudt? Ik zou het super vinden als je dit deelt in een comment hieronder!

BewarenBewaren