Proudly Imperfect is een lifestyle merk & community dat vrouwen inspireert zichzelf te zijn, van zichzelf te houden en in zichzelf te geloven, zodat ze het leven kunnen creëren waar ze werkelijk naar verlangen en meer geluk, succes en vervulling kunnen ervaren. Op deze website vind je diverse content op het gebied van body(love), mind(set) en soul(food), voor jouw dagelijkse dosis Proudly Imperfect inspiratie! 

© 2018 Proudly Imperfect

Duurzaam leven; 6 simpele tips om direct te starten

Duurzaam leven ingewikkeld en saai? Zeker niet! Het zijn juist de kleine, simpele en leuke aanpassingen waarmee je bewuster omgaat met de aarde, en haar kostbare bronnen. Omdat duurzaam leven zo’n breed begrip is, kun je er op jouw manieren invulling aan geven. In dit blog geef ik 6 tips waarmee je op een simpele en leuke manier bijdraagt aan een duurzamere wereld. Want alle kleine beetjes helpen!

1.  Shop bewust! Doe mee met de tweedehands trend. 

Naast de olie-industrie is de kledingindustrie één van de de meest vervuilende industrieën ter wereld. Whoops! Duurzaam leven vraagt daarom om duurzamer shoppen. De laatste jaren zagen we de slow-fashion trend al als tegenreactie op de fast-fashion ketens. Dit jaar wordt ook de tweedehands trend steeds populairder. Kledingstukken (en interieur items) worden steeds vaker hergebruikt. Het is even zoeken, maar in tweedehands en vintage winkels vind je hele mooie dingen. Voor een fijn prijsje heb je een mooi (en voor jou nieuw) item in de kans hangen of in je huis staan. En tegelijkertijd ben je duurzaam bezig. 

Geen zin om de tweedehands winkels af te speuren? Kijk voor mooie tweedehands meubels op de app Whoppah. Tweedehands kleding vind je op  Vinted, en United wardrobe. En heb je zelf spullen over? Geef het dan gratis weg op Freemie. Jouw afdankertjes zijn voor een ander pareltjes! 

2. Eet bewuster; meer plantjes, minder vlees 

Wist je dat één dag in de week geen vlees eten op het milieu hetzelfde effect heeft als je auto 1250 kilometer minder gebruiken? En dat je met één dag geen rundvlees eten je evenveel water bespaart als met een maand lang niet douchen? (bron) De vleesindustrie gaat gepaard met ontzettend veel CO2 uitstoot. Tevens wordt voor het veevoer bos gekapt en veel water verbruikt. En wat dacht je van al het dierenleed dat gepaard gaat met de massaproductie van vlees? Wil je duurzamer leven? Kies dan dan vaker voor plantaardige alternatieven zoals bonen, linzen, kikkererwten of quinoa. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw energielevel! 

3. Duurzaam leven; ga bewuster om met stroomgebruik

Ik hoor het mijn moeder nog zeggen: “Doe het licht uit als je de kamer verlaat, en haal de stekker uit het stopcontact!” Ik vond het vroeger mateloos irritant als ik er weer op gewezen werd. Maar ze had achteraf gezien zeker punt. Bewuster omgaan met elektriciteit is een simpele manier om duurzamer te leven. Zet je tv niet op stand-by, maar helemaal uit. Zet je telefoon s’nachts uit, zodat je hem minder vaak op hoeft te laden. En verlaat je de kamer? Jep, doe dan het licht uit…Een simpele tip is het gebruiken van een stekkerdoos met schakelaar. Met 1 druk op de knop haal je meerdere apparaten van het stroom. 

4. Denk na over je huishouden 

Bewuster leven voer je ook makkelijk door tijdens het doen van je huishouden. Draai bijvoorbeeld je wasjes op 20 of 30 graden in plaat van 40 of 60 graden. Laat je was door de lucht drogen, in plaats van in de droger. Scheid je afval; gooi het glas in de glasbak, papier in de papierbak en doe het plastic in een plastic-container. En kies tijdens het schoonmaken vaker voor ecologische schoonmaakmiddelen. Ze belasten het milieu een stuk minder omdat ze biologisch afbreekbaar zijn. Kies bijvoorbeeld voor het eco keukenpapier van Albert Heijn, of voor het duurzame wasmiddel van Seepje. En doe je boodschappen? Neem dan je eigen tasje mee, en doe groente en fruit zo min mogelijk in plastic zakjes. 

5. Duurzaam leven op het werk

Hoe vaak laat jij je laptop op de standbye stand staan in het weekend en in de nachten? Hoe vaak print jij onnodig papier uit? En laten jullie de vaatwasser draaien terwijl deze nog helemaal niet vol zit? Zeker als je fulltime op kantoor zit, maak je met kleine acties al een groot verschil. En wat dacht je van het reizen van en naar je werk? Wil je bewuster leven? Ga dan vaker met de trein. Alle treinen rijden in Nederlands sinds dit jaar op groene stroom. Bovendien heeft de NS als doel om in 2020 volledig klimaatneutraal te opereren. Liever met de auto naar werk? Kies dan voor een elektrische auto, leen een zuinige Greenwheels auto, of ga carpoolen met je collega’s. Dat is niet alleen gezellig, maar ook duurzaam! 

6. Kies bewuster je persoonlijke verzorgingsproducten

Heb jij weleens nagedacht over de producten die je gebruikt voor je persoonlijke verzorging? De deodorant, tampons, make-up of crèmes die je op je huid smeert zijn niet allemaal even duurzaam. Sommige producten zijn getest op dieren. En vaak zitten er chemische stoffen in de producten die niet alleen slecht zijn voor het milieu, maar ook voor jou. Je huid neemt veel stoffen op, ook de chemische stoffen van de verzorgingsproducten die je gebruikt. Tegenwoordig kies ik daarom liever voor duurzame verzorgingsproducten die zo min mogelijk chemische stoffen bevatten en die niet op dieren zijn getest. In de Jouwbox vind je vaak producten die liever zijn voor de natuur en je lijf. Tevens kiezen steeds meer vrouwen voor een menstruatiecup in plaats van inlegkruisjes of tampons. In tampons zitten namelijk ook chemische stoffen, en bovendien scheelt het gebruik van een menstruatiecup veel afval. 

Bewuster leven is helemaal niet zo ingewikkeld, en bovendien heel leuk! Shoppen in vintage winkels, samen carpoolen naar werk, met je vrienden nieuwe plantaardige recepten uitproberen. Zie het als een leuke ontdekkingstocht, waarbij je liefdevol en bewust kiest voor producten die zowel jou als het milieu niet schaden. Elke kleine verandering helpt al. En met jouw acties, inspireer je ook weer je vrienden, familie en collega’s om duurzamer te leven. Zo verspreidt het zich als een olievlek. En je kunt direct al een bijdrage leveren door dit bericht te delen met anderen! Wat is jouw beste tip om duurzamer te leven?