Proudly Imperfect is een lifestyle merk & community dat vrouwen inspireert zichzelf te zijn, van zichzelf te houden en in zichzelf te geloven, zodat ze het leven kunnen creëren waar ze werkelijk naar verlangen en meer geluk, succes en vervulling kunnen ervaren. Op deze website vind je diverse content op het gebied van body(love), mind(set) en soul(food), voor jouw dagelijkse dosis Proudly Imperfect inspiratie! 

© 2018 Proudly Imperfect

Eigenwaarde vergroten – 4 inzichten en stappen voor meer eigenwaarde

Eigenwaarde. Het is zo ontzettend belangrijk, want het heeft invloed op je hele leven. Maar wat is het eigenlijk? Waarom is het zo belangrijk? En hoe kun je je eigenwaarde vergroten? In dit blog ga ik hier dieper op in, en deel ik 4 belangrijke inzichten en stappen die je helpen je eigenwaarde te vergroten. Als jij je vaak onzeker voelt, of het gevoel hebt dat je fijne dingen niet waard bent, dan is dit blog een must read voor jou! 

Wat is eigenwaarde?

Eigenwaarde, of ook wel ‘zelfrespect’ genoemd, is simpel gezegd het gevoel dat jij hebt over wat jij waard bent, los van hoe anderen over jou denken. Eigenwaarde is een belangrijke bouwsteen voor jouw zelfvertrouwen en daarmee voor je algehele welzijn. Het heeft niet alleen invloed op hoe jij je voelt, maar ook op hoe jij je leven vormgeeft.

Zonder eigenwaarde, gun je jezelf veel minder. Je laat dingen toe die niet goed voor je zijn, zoals destructieve relaties, ongezonde gewoonten, of baantjes die niet bij je passen. Je belemmert jezelf om je volledige potentieel te benutten en het leven te creëren waar je werkelijk naar verlangt.

Eigenwaarde, de bodem van jouw ‘levens emmer’

Je eigenwaarde kun je zien als de bodem van jouw ‘levens emmer.’ Zonder bodem (eigenwaarde) kun je nooit jouw emmer vullen. Je bent afhankelijk van de waardering van anderen, waardoor je jezelf en jouw grenzen opzij zet, je te veel moet van jezelf en jezelf uitput om maar de druppeltjes van waardering te krijgen. 

Op korte termijn lijkt het te werken. Elk druppeltje waardering dat in jouw emmer valt, geeft je heel even het gevoel dat je waardevol bent. Toch raakt de emmer nooit vol, omdat er geen bodem in zit. Je hebt dan continu meer druppeltjes waardering van anderen nodig die je het gevoel geven dat je waardevol bent. Op lange termijn dans je daarmee vooral naar de pijpen van anderen, in plaats van dat je het leven op jouw voorwaarden leeft. 

Het belang van een gezonde dosis eigenwaarde

Als je eigenwaarde hoog is, voel je dat je waardevol bent. Hoe groter je eigenwaarde, hoe sterker de bodem van jouw levens emmer is en hoe minder afhankelijk je bent van de waardering van anderen. Je vult  je emmer met alles waar JIJ blij van wordt. Dat betekent dat je een eigen individu durft te zijn, eigen keuzes durft te maken die passen bij wie jij werkelijk bent of wilt zijn. Je bent in staat je eigen behoefte kenbaar te maken naar anderen en nee te zeggen. Negatieve gebeurtenissen hebben geen invloed op je zelfbeeld. Je staat jezelf bovendien toe te ontvangen, te genieten en het leven te creëren waar je écht naar verlangt. 

“Met een gezonde dosis eigenwaarde zeg je nee tegen alle mensen en dingen die jouw niet meer dienen, en zeg je ja tegen alles wat wel goed voor jou is. Hoe sterker je eigenwaarde, hoe meer positieve dingen jij kunt ontvangen en hoe fijner jouw leven wordt.”

Eigenwaarde is dus ontzettend belangrijk als jij het leven wilt creëren waar je écht naar verlangt. Misschien denk je nu; ja maar ik ben het niet waard, andere zijn beter, mooier, slimmer. Maar geloof me; ook jij bent waardevol. En het is de hoogste tijd dat jij dat ook gaat voelen en je je eigenwaarde gaat verhogen. Hieronder lees je vier belangrijke inzichten en stappen die je hierbij gaan helpen.

1. Niemand anders is verantwoordelijk voor jouw eigenwaarde, behalve jijzelf. 

Realiseer je dat eigenwaarde niet iets is dat je via andere mensen kunt krijgen. Eigenwaarde is jouw eigen verantwoordelijkheid. Het heet niet voor niets eigen-waarde. Het moet dus uit jezelf komen, en is alleen te ontwikkelen door zelf aan de slag te gaan. Als je jezelf alleen waardevol vindt als je waardering krijgt van anderen, ben je heel afhankelijk. Dat patroon moet je doorbreken. 

Hoe? Neem bewust het besluit dat je zelf de verantwoordelijkheid pakt voor jouw eigenwaarde. En besluit om dagelijks aan je eigenwaarde te werken in plaats van het buiten je te zoeken. Durf aan jezelf te bewijzen dat je waardevoller bent dan je nu gelooft. Dat is niet makkelijk, maar het gaat je ontzettend veel moois brengen. Ken het belang van eigenwaarde en kies er bewust voor. Dit is de basis voor het werken aan je eigenwaarde. 

Een oefening om bewust te kiezen voor meer eigenwaarde
Schrijf op hoe jouw leven eruit ziet als je jezelf waardevol vindt en jezelf alles zou geven waar je naar verlangt. Maak er eventueel een moodboard bij, en visualiseer en voel wat het met je doet. Bedenk daarnaast hoe jouw leven er over 2 jaar uitziet als jij niet aan jouw eigenwaarde werkt. Waarschijnlijk zit er een groot verschil in. Door deze oefening zie je het belang van het vergroten van je eigenwaarde, en ben je gemotiveerder om er dagelijks aan te werken. 

2. Het zijn de gedachten die je over jezelf hebt, die invloed hebben op jouw eigenwaarde 

Als jij je eigenwaarde wilt vergroten, werk dan aan je manier van denken. Het zijn de gedachten die je over jezelf hebt, die grote invloed hebben op jouw eigenwaarde. Giftige, onaardige gedachten houden je eigenwaarde laag. Gezonde, helpende gedachten verhogen jouw eigenwaarde. Mensen met een lage eigenwaarde, denken vaak heel negatief en onaardig over zichzelf. Gedachten als ‘Dat kan ik niet,’ ‘Ik ben niet goed genoeg’,  ‘Ik ben dat toch niet waard,’ of ‘Ik ben een loser, alles wat ik doe mislukt’, hebben de overhand. Logisch dat je je dan rot en minderwaardig voelt, het is ontzettend denigrerend en onaardig! 

Het is dus belangrijk anders te leren denken en voor gedachten te kiezen die jou eigenwaarde vergroten. Gedachten als ‘Ik kan dit’, ‘Ik verdien respect, liefde en compassie” en ‘Ik ben waardevol, ook als ik een foutje maak’, voelen toch veel beter? Hoe verander je je gedachten? De eerste stap is om je bewust te zijn dat jij je gedachten niet bent. De criticus in jou heeft gedachten, maar je bent niet je gedachten. Dit besef maakt al een groot verschil. Want dat betekent dat je niet alles hoeft te geloven wat je over jezelf denkt. 

“Negen van de tien keer zijn de dingen die we denken niet gebaseerd op feiten, maar gebaseerd op verhaaltjes van onze mind die voortkomen vanuit onze onderliggende overtuigingen.” 

Zo leer je constructiever te denken in het dagelijks leven
Oefen om je gedachte los te koppelen van wie jij bent. Door dagelijks te mediteren leer je je gedachten te observeren, en er er niet in mee te gaan of je ermee te identificeren. Je ziet dat je gedachten hebt, en laat ze vervolgens als een wolkje weer voorbij drijven. Hoe je begint met meditatie, leg ik binnenkort in een blog uit of vind je in mijn boek. 


Werk daarnaast  aan je negatieve onderliggende overtuigingen. Buig negatieve gedachten om naar helpende of neutrale gedachten, en zoek zoveel mogelijk bewijzen die deze gedachten versterken. Schrijf dagelijks de bewijzen op die jouw positieve overtuiging bevestigen. Dingen als  ‘Ik heb vandaag mijn collega’s aan het lachen gemaakt, en hen geholpen de deadline te behalen’ of ‘Vandaag heb ik gezond gegeten en heb ik mijzelf verwend met een warm bad, waardoor ik mij weer beter voelde.’ Het hoeven geen grote dingen te zijn, het mogen ook kleine positieve dingen zijn die je hebt gedaan of ervaren. Dit soort momenten van zelfreflectie met een focus op het positieve, kunnen op lange termijn je eigenwaarde vergroten.  (Tip: In het gratis Proudly Imperfect werkboek vind je oefeningen om gedachten om te leren buigen.)

3. Fouten maken zegt niks over jouw waarde als mens

Het gebeurt ons allemaal; fouten maken. Soms gaan dingen nu eenmaal niet zoals je dat wilt. Dat is heel normaal. Als je eigenwaarde laag is, leidt het maken van een fout ertoe dat je jezelf neerhaalt en vervolgens nog slechter voelt. Om je eigenwaarde te vergroten, mag je leren om positiever met fouten maken om te gaan.

Probeer wanneer je een foutje maakt, het niet groter te maken dan het is. In plaats van jezelf neer te halen, te beschuldigen en te veroordelen, behandel je jezelf als je beste vriendin. Wat zou je tegen je beste vriendin zeggen als zij een fout maakt? Waarschijnlijk geen dingen die haar naar beneden halen, maar juist dingen die haar troosten en die haar helpen focussen op het positieve.

Dit is precies wat hoe je ook tegen jezelf mag praten. Troost en comfort jezelf, net zoals je dat bij je beste vriendin zou doen. Geef jezelf wat je nodig hebt om je beter te voelen, en zoek naar het positieve; wat kun je leren van je foutje? Hoe kun je in de toekomst dit soort situaties voorkomen? Onthoud dat fouten niks zeggen over jouw waarde als mens. Ze zijn juist een mooie ervaring om te groeien richting meer zelfliefde en eigenwaarde. 

4. Je eigenwaarde vergroten heeft te maken met bewust kiezen. 

Als je eigenwaarde laag is, laat je dingen toe die niet zo goed voor je zijn. Je kiest bijvoorbeeld voor foute mannen, ongezonde relaties, houdt vast aan toxische vriendschappen, of werkt jezelf continu over op werk. Waarschijnlijk heb je het idee dat het leven tegen je is, en vraag je jezelf regelmatig af ‘ Waarom gebeurt mij dit elke keer?’ 

Om je eigenwaarde te vergroten, is het belangrijk om destructieve, ongezonde gewoonten en keuzes te vervangen voor constructieve keuzes die je vooruit helpen. En dat begint met het loslaten van de gedachte dat het leven tegen je is. Het leven is niet tegen jou; jij belemmert jezelf met destructieve gedachten, en de daaruit voortkomende keuzes.

De destructieve gedachten en de daaruit voortkomende eigenwaarde zijn als een muur die alle goede dingen in jouw leven buiten houden. Door je eigenwaarde te vergroten, breek je deze muur langzaam af en kun je ook positieve dingen ontvangen. Je eigenwaarde vergroten heeft dus te maken met bewust worden welke keuzes je maakt, en te kiezen voor wat je wel vooruit helpt.  

De destructieve gedachten en de daaruit voortkomende eigenwaarde zijn als een muur die alle goede dingen in jouw leven buiten houden. Door je eigenwaarde te vergroten, breek je deze muur langzaam af, en kun je ook positieve dingen ontvangen. Je eigenwaarde vergroten heeft dus te maken met bewust worden welke keuzes je maakt, en vervolgens te kiezen voor wat je wel vooruit helpt.  

Zo kies je bewust voor acties die je eigenwaarde vergroten.
Breng in kaart wat je naar beneden haalt, en wat je vooruit helpt. Schrijf alle dingen op die op die niet goed voor je zijn en die jou een slecht gevoel over jezelf en jouw waarde geven. Schrijf aan de andere kant op wat je wel vooruit helpt of gaat helpen en wat je nodig hebt om dat te realiseren. Dit geeft perspectief, hoop en nieuwe doelen, waarmee jij jouw zelfvertrouwen vergroot.

Maak vervolgens een plan, en werk er elke dag aan om de positieve doelen te realiseren. Vraag jezelf als je voor een keuze staat het volgende af: “Helpt dit mij vooruit en draagt het bij aan het leven waar ik werkelijk naar verlangt? Of haalt dit mij naar beneden en brengt het mij verder af van waar en wie ik wil zijn?” Zeg nee tegen alles dat jou niet meer dient, en ja tegen de dingen waar jij je wel goed bij voelt. Dit vraagt om grenzen aan te geven aan anderen. Hoe je dat doet, lees je hier. 

Doe elke dag iets kleins om je eigenwaarde te vergroten. Het hoeft niet groots of allemaal in één keer. Je zult zien dat zodra jij dagelijks werkt aan het vergroten van jouw eigenwaarde, jouw leven langzaam een positieve wending gaat nemen. Het leven geeft waar je naar verlangt, omdat jij jezelf toestaat het te ontvangen. Je krijgt meer vertrouwen in jezelf en het leven, waardoor je meer durft en meer kansen pakt. Door je eigenwaarde te vergroten kom je in een opwaartse spiraal terecht en heb je een goede basis om het leven te creëren waar jij echt naar verlangt! 

Wil jij meer leren over het verhogen van je eigenwaarde? In het boek ‘Proudly Imperfect’ en het gratis werkboek, vind je oefeningen en tips om jouw eigenwaarde te verhogen. Download hier gratis het werkboek!