Proudly Imperfect is een lifestyle merk & community dat vrouwen inspireert zichzelf te zijn, van zichzelf te houden en in zichzelf te geloven, zodat ze het leven kunnen creëren waar ze werkelijk naar verlangen en meer geluk, succes en vervulling kunnen ervaren. Op deze website vind je diverse content op het gebied van body(love), mind(set) en soul(food), voor jouw dagelijkse dosis Proudly Imperfect inspiratie! 

© 2018 Proudly Imperfect

Had ik maar…als we ons leven uitstellen door angst.

“Had ik maar mijn leven op mijn eigen manier geleid, niet het leven dat anderen van me verwachtten of wilden”. Dit is één van de meest voorkomende vorm van spijt van mensen die mensen in de laatste fase van hun leven zitten. Veel mensen hebben nog niet de helft van hun dromen geprobeerd waar te maken vanwege angst. Met flink veel spijt als gevolg. 

BAM, die hakt er bij mij in. Ik was (en ben er soms nog) ontzettend goed in om dingen uit te stellen naar de toekomst, en mij te settelen in mijn comfortzone. De plek waarin ik mij klein en zogenaamd veilig houd, met het woordje ALS als excuus om niet te hoeven groeien. 

Als ik…..dan pas ga ik leven.

Als……Dan zou ik mij zekerder voelen, mij beter in mijn vel voelen, wel de moed hebben etc. Met deze houding stelde ik veel van mijn dromen en doelen uit naar later. Om erachter te komen dat op het moment dat later was gearriveerd, ik weer 101 smoesjes kon verzinnen waarom het toch niet het juiste moment was. En daarmee mijzelf gevangen hield in mijn comfort zone.

Let’s be honest; achter uitstel zit angst. Angst om te falen, om niet goed genoeg te zijn, om er niet meer bij te horen, angst voor het onbekende en ga zo maar door. We hebben dit allemaal, en de meesten van ons houden zich klein vanuit deze angst. En dat is niet gek, maar juist heel menselijk. In de Oertijd moesten we naar onze angst luisteren en voorzichtig zijn, anders zouden we niet overleven. 

Maar we leven niet meer in de oertijd. We worden niet aangevallen door een Sabeltandtijger. Onze grootste vijand is nu…ons ego dat zo bang is haar gezicht te verliezen. Om schaamte te ervaren en gecrusht te worden door pijnlijke gevoelens die we ervaren als dingen niet zo gaan zoal we hoopten.

Een positieve vicieuze cirkel

Ik denk dat we – om het leven te leiden waar we écht naar verlangen – ons vaker kwetsbaar mogen opstellen. Daarmee bedoel ik dat we juist de dingen mogen doen die we nog eng vinden. Bijvoorbeeld je eigen business opzetten, een confronterend gesprek aangaan, of spreken in het openbaar. (…Whoehooo 8 februari 2020 presenteer ik op de Nationale gezondheidsbeurs, over het onderwerp ‘Van overleven naar voluit leven met meer zelfliefde en zelfvertrouwen’). 

Door je angsten te overwinnen, groeien je zelfvertrouwen en eigenwaarde, waardoor je steeds meer dingen durft die je nog meer zelfvertrouwen geven. En daarmee leidt enge dingen doen tot een positieve vicieuze cirkel. Om in die positieve cirkel te stappen, is 1 ding ontzettend belangrijk: Je angst erkennen en voelen, en vervolgens toch de nodige stappen nemen. Angst kan alleen verminderen door er doorheen te bewegen, door in actie te komen in stapjes die voor jou goed voelen en behapbaar zijn. 

Ja dat is best lastig, weet ik uit ervaring. Ik struggle er nog dagelijks mee. Met dat stemmetje dat mij klein probeert te houden en mij dagelijks attendeert op alles wat er mis kan gaan. En ja, er kan ontzettend veel mis gaan. Maar er kan ook ontzettend veel goed gaan! Als ik het niet probeer, dan mis ik hele grote mooie kansen.

Om een loterij te kunnen winnen moet je wel een lot kopen. Het betaalmiddel voor het lot is de moed om door je angsten heen te bijten.”

Wat is het risico en het alternatief?

Om het leven te creëren waar je écht naar verlangt, hebben we risico’s te nemen. Het risico om afgewezen te worden door mensen die willen dat je het leven leidt op hun voorwaarden. Het risico om te falen, en je te schamen. Het risico om een verkeerde afslag te nemen en even te verdwalen. Verdwalen is eng, je schamen is oncomfortabel en afgewezen worden is ontzettend pijnlijk. En ja, door meer risico’s te nemen vergroot je de kans op oncomfortabele gevoelens die je op korte termijn moet doorstaan. Maar jezelf en al jouw dromen en verlangens afwijzen, dat is nog het meest pijnlijke van allemaal. En deze pijn – van spijt, leegte en teleurstelling – duurt veel langer.

Het alternatief van moed tonen en je angsten overwinnen, is een leven waarin je je settelt voor minder dan dat jij waard bent. Een leven waarin je je laat leiden door eisen en wensen van anderen, maar waarin jij jezelf niet ziet en hoort. Waarin je jouw potentieel niet volledig benut, en je daardoor een chronisch gevoel van leegte en ontevredenheid ervaart. Dat is het alternatief. 

Laten we samen moedig zijn

Dus laten we samen moedig zijn. Laten we kiezen voor onszelf, en keuzes maken waarmee we ons leven op onze eigen manier vormgeven. Zoals jij en ik dat willen. Niet hoe het hoort, maar zoals het wel werkt voor jou. En onthoud: jij bent het waard om het leven te leiden waar je diep vanbinnen echt naar verlangt! Ook jij hebt zoveel waardevols in jou. Zoveel mooie vaardigheden, eigenschappen en dromen. Er zit zoveel potentie in jou. 

Dus breek uit jouw comfortzone, uit de beperkende gedachten die jou klein houden en waardoor jij jouw waarden en potentieel niet inziet. Overwin je angst in kleine stappen, en creëer die positieve vicieuze cirkel, zodat jij van ‘overleven’ naar voluit leven kunt gaan met meer zelfliefde en zelfvertrouwen. En later, terugkijkend op je leven kunt zeggen;

“Het liep misschien niet allemaal 100% zoals ik het wilde, maar ik heb mijn dromen nagejaagd. Ik heb met moed geleefd, en ben trouw geweest aan mijzelf, mijn potentieel, en heb daarmee het mooiste leven geleid dat ik kon leiden.

Wil jij handvatten en praktische tips om van ‘overleven’ naar voluit leven te gaan met meer zelfvertrouwen en zelfliefde? En wil jij het leven creëren waar je écht naar verlangt? Kom dan naar mijn presentatie ‘Van overleven naar voluit leven’ op de Nationale gezondheidsbeurs op 8 februari 2020 (11.30 in het Bloggerstheater). Via deze link kun jij jouw GRATIS kaartje(s) claimen! (Let op: er is maar een aantal gratis kaarten beschikbaar, dus wees er snel bij)

Fijne dag lieverds, tot gauw!