Proudly Imperfect is een lifestyle merk & community dat vrouwen inspireert zichzelf te zijn, van zichzelf te houden en in zichzelf te geloven, zodat ze het leven kunnen creëren waar ze werkelijk naar verlangen en meer geluk, succes en vervulling kunnen ervaren. Op deze website vind je diverse content op het gebied van body(love), mind(set) en soul(food), voor jouw dagelijkse dosis Proudly Imperfect inspiratie! 

© 2018 Proudly Imperfect

(Happy) single? Zo maak je er een fijne en leerzame periode van

Happy single zijn: Het was iets waar ik vroeger niet echt goed in was. Op het moment dat ik single was, ging ik zo snel mogelijk op zoek naar een nieuwe prins op het witte paard. Alleen zijn was niks voor mij, dacht ik een lange tijd. Met een lichtelijke jaloezie keek ik naar mijn vriendinnen die happy single waren, en dat helemaal prima vonden. Hoe deden zij dat? Hoe konden zij zo happy single zijn, terwijl ik mij als ik alleen was onrustig en vooral heel alleen voelde? 

Pas toen ik 30 werd begon ik het te begrijpen …en ontdekte ik de geheimen van het happy single zijn. 

Wachten op de ware liefde

Veel mensen verlangen naar de ‘ware liefde’. Naar iemand die hun leven compleet maakt. En als het niet lukt die prins op het witte paard te vinden, voelen velen van ons een lichte paniek opkomen. “Waar-blijft-ie? Straks blijf ik voor altijd alleen, enkel vergezeld door drie katten. Daar zit je dan als single – te worstelen met het vrijgezellen bestaan. In de wachtstand. Totdat de ware in je schermpje verschijnt, hopend dat hij je een flinke dosis happily-ever-after zal brengen.  

Waarom zoeken we naar liefde?

Waarom zijn velen van ons zo op zoek naar liefde? Waarom swipen we uren op de dating-apps? Daten we vaker dan ooit en hoppen we van de ene relatie in de andere? Elke keer hopend dat dit hem dan écht is?

Het verlangen naar een partner is heel menselijk. Intimiteit, warmte, liefde en ergens bijhoren is een natuurlijke behoefte van de mens. Het geeft ons een veilig gevoel, en het idee dat we er niet alleen voor staan in het leven. Die behoefte is heel gezond en hoort bij het mens zijn.

Verslaafd aan de liefde

Maar voor sommige mensen is die behoefte zo sterk aanwezig, dat ze ‘verslaafd zijn aan de liefde.’ Als je nog niet voldoende geleerd hebt om op jezelf te vertrouwen, of weinig eigenwaarde en zelfliefde ervaart, voelt het onprettig om alleen te zijn. Het voelt dan alsof je incompleet, niet waardevol en onveilig bent zonder relatie. Wat leidt tot een ongeluk en onrustig gevoel.

De kans is groot dat je dan op zoek gaat naar ‘de ware’, omdat je hoopt dat die persoon je vreugde, geluk of een veilig gevoel brengt. Oftewel, om je leven weer ‘compleet’ en ‘perfect’ te maken… Maar wat dan gebeurt is dat je niet verliefd wordt op een persoon, maar op het gevoel dat die persoon je geeft. Je klampt je dan onbewust vast aan je partner, en wordt afhankelijk van de liefde en waardering van de ander.

Vluchten van jezelf

Het hebben van een relatie geeft – als je verslaafd bent aan de liefde- tijdelijk een goed gevoel. Maar vroeg of laat ebt dat gevoel weg, omdat ‘de leegte’ en ‘oude wonden’ er nog steeds zitten. Vooral als blijkt dat je partner je niet altijd alles kan geven wat je vanuit leegte of pijn (onbewust) eist, kom je jezelf, de leegte en oude pijn weer tegen.

Het is dan verleidelijk om snel weer te zoeken naar een nieuwe partner. Een partner die je afleidt van de leegte en het oncomfortabele gevoel met ‘shotjes’ waardering en aandacht. Maar daarmee zet je jezelf vast in een vicieuze cirkel. Want geen enkele partner kan jouw wonden helen of leegte opvullen. Of je eigenwaarde en zelfliefde geven. De enige die dat kan doen, ben jij zelf. Een partner kan je er wel in steunen, maar je hebt het zelf te doen.

Of we nu in een relatie zitten of single zijn, we komen onszelf vroeg of laat tegen als we proberen te vluchten van onszelf.

Als je dit herkent, is de eerste stap om te beseffen dat je dit patroon hebt. Als je het (h)erkent, heb je de keus om het anders te doen. Om te leren alleen te zijn, en jezelf toe te staan daarin pijn, discomfort en leegte tegen te komen. Het te onderzoeken, en vervolgens eraan te werken.

Als je bewust kies om je single tijd te besteden aan jezelf ontwikkelen en heling, voelt single zijn steeds minder zwaar. Sterker nog, het wordt dan een hele leerzame en versterkende periode in je leven. Je hebt er de rest van je leven – met of zonder partner- profijt van. Want jij voelt en weet dat jij oke bent, en dat het leven ook fijn is, als je alleen bent.

Oke, happy single zijn betekent dus leren alleen zijn?

Als je het mij vraagt wel. Alleen zijn geeft je de kans om veel te leren over jezelf. Om jezelf te ontwikkelen, en je wonden te helen. Maar dat kan dus enkel als je jezelf toestaat alleen te zijn, en daarin leert om te voelen. Om in je lijf te landen, daar waar je gevoel zit. Want eenzaamheid treedt vooral op, op de momenten waarin je niet in contact staat met je lijf. Daar waar je gevoel zit. Door bewust regelmatig in je lichaam te keren en te voelen, ben je er voor jezelf. Je werkt dan aan het ontwikkelen van zelfliefde (Hoe je kunt leren voelen lees je hier.)

En als je dat doet, dan komt er ruimte. Ruimte voor het ontdekken van je onvervulde behoeften en verlangen. In een relatie zijn we daar soms van afgeleid. We zijn dan zoveel bezig met zorg voor anderen, dat we onszelf vergeten. WAT WIL IK, is een hele krachtige vraag als je happy single wilt zijn. (Overigen ook als je in een relatie zit, maar dat terzijde). 

Wil je happy single zijn? Kies er dan bewust voor om voor om weer te leren voelen, zodat je kunt helen.

Happy single zijn = je verlangen voelen en je behoeften vervullen

Mijn vriendinnen die happy single zijn, hebben een paar dingen gemeen. Ze hebben geleerd om alleen te zijn. Maar daarnaast zijn ze ook expert in zichzelf geven wat ze nodig hebben en dat waar ze naar verlangen. Zoeken ze veiligheid? Dan kopen ze hun eigen huis, of huren ze een veilige plek. Verlangen ze naar liefde en verbinding? Ze omringen zich met vrienden en familie, of doen liefdadigheidswerk. Willen ze plezier? Dan gaan ze een weekend weg, een avond stappen en doen ze dat waar ze blij van worden.

Ze nemen 100 % de verantwoordelijkheid voor hun leven en hun geluk. Dit door gehoor te geven aan hun behoeften, en door te leren zelf hun problemen op te lossen. Daarmee ontwikkelen ze zich tot sterke, onafhankelijke vrouwen. Ze staan op eigen benen. Zowel financieel als emotioneel. 

Wist je dat….Als je een relatie wil omdat je je leeg, ongelukkig en incompleet voelt, je emotioneel afhankelijk bent van de ander? De kans is dan groot dat je van de ander verlangt dat hij je gelukkig maakt. Als de ander daar geen gehoor aan geeft of kan geven, eist dit vaak zijn tol in relaties. En is het voorbij, dan ga je weer op zoek naar iemand anders die de leegte op kan vullen. Hiermee zet je jezelf vast in een vicieuze cirkel van een liefdesverslaving. Daar kun je enkel uitstappen door aan zelfliefde, eigenwaarde en je eigen geluk te werken. (Als je dit herkent, lees dan eens het boek ‘Verslaafd aan de liefde’ van jan Geurts

Toegewijd aan zelfonderzoek en ontwikkeling

Een andere overeenkomst die mijn happy single vriendinnen hebben, is dat ze onderzoeken wie ze zijn. Los van een man – los van een relatie. Ze besteden daarnaast ook hun tijd aan zelfontwikkeling. Ze werken aan hun vaardigheden, kennis, talenten, mindset, of aan het uitbouwen van hun carrière. Ze volgen cursussen, seminars en coachingstrajecten, of lezen boeken over zelfontwikkeling. Wat ze ook maar nodig hebben om zichzelf te (her)ontdekken en te ontwikkelen, doen ze.

Mijn happy single vriendinnen zijn super gemotiveerd om te groeien. Ze zijn bezig om zichzelf naar the next level te tillen.

En hoe beter ze weten wie ze zijn en hoe meer ze groeien, hoe beter ze NEE kunnen zeggen. Nee tegen mannen die niet bij ze passen. Want ze weten heel goed wat ze wel en niet willen en tolereren van een man. Hun toekomstige partners moet matchen bij wie ZIJ zijn. Passen in het leven dat ze voor zichzelf voor ogen hebben en aan het creëren zijn.

Het belang van jezelf kennen

Hoe beter je jezelf kent en hoe meer je toegewijd bent aan je eigen ontwikkeling, hoe groter de kans is dat je uiteindelijk ‘de ware’ vindt. Want als jij weet wie jij bent, weet je ook beter wat voor persoon bij je past. 

Als jij nog erg op zoek bent naar je identiteit, of jezelf nog niet waardeert, trek je eerder mannen aan die niet helemaal passen bij wie je echt bent. Grote kans dat je dan in een relatie terecht komt die niet goed voor je is. Een relatie waarin jij niet ECHT gezien wordt, omdat je jezelf nog niet ziet. Of dat je je jezelf en je leven te veel gaat aanpassen naar hoe een ander wil dat jij bent en leeft. Alles om maar een gevoel van een identiteit, van ‘iemand zijn’ te krijgen. En dat kan onnodig pijn met zich meebrengen, omdat het je nog verder van jezelf af brengt.

Als je happy single wil zijn, gun jezelf dan de tijd om te onderzoeken wie je bent en wat je wil. Wie ben jij zonder relatie en zonder een man naast je? Wat wil JIJ echt? Als je dat weet, focus dan je volledige aandacht op het realiseren van je doelen en dromen. Als je dat doet – en doet waar jij blij van wordt – is de kans veel groter dat je de juiste tegenkomt, omdat je het juiste pad bewandelt. Je eigen pad;)

Oefenen met happy single zijn leidt tot een gelijkwaardige relatie 

Oke, nog even op een rij wat je kunt doen om happy single te worden:

  • Kies bewust om je single tijd te besten aan zelfontwikkeling. 
  • Leer om alleen te zijn en jezelf toe te staan alles te voelen wat er is.
  • Vervul je behoeften en verlangen. Geef jezelf wat je nodig hebt en waar je naar verlangt. 
  • Neem de verantwoordelijkheid voor het helen van oude pijn, voor het ontwikkelen van zelfliefde en zelfvertrouwen.
  • Onderzoeken wie je bent en wat je echt wil. Wie ben jij zonder man naast je? Waar word JIJ Blij van?  
  • Besteed je energie aan je eigen groei. Aan het ontwikkelen van je talenten, vaardigheden, kennis, mindset en carrière. 

Oftewel: neem 10% verantwoordelijkheid voor jouw leven en geluk

Happy single zijn heeft dus alles te maken met zelfliefde en eigenwaarde. Met het zelf verantwoordelijkheid nemen voor jouw geluk en leven. Happy single zijn begint dus – hoe cliché – bij jezelf. Want op het moment dat jij alleen kunt zijn, en gehoor geeft aan je emoties en behoeften, is het geen groot drama of straf meer om alleen te zijn.

Het ‘maak mijn gelukkig en compleet verlangen’ is dan niet aanwezig. De onrust is dan minder aanwezig. Want jij maakt jezelf compleet en gelukkig . En het mooie daarvan is, is dat je je toekomstige partner dan kunt zien voor wie hij werkelijk is. Als volledig mens, in plaats van wat die persoon je kan geven. En dat is de basis voor een gelijkwaardige, gelukkige relatie.

Wil jij tips hoe je zelfliefde en eigenwaarde kunt ontwikkelen?  Klik dan HIER voor het ontwikkelen van meer zelfliefde of klik hier voor meer eigenwaarde.
No Comments

Leave a Reply