Proudly Imperfect is een lifestyle merk & community dat vrouwen inspireert zichzelf te zijn, van zichzelf te houden en in zichzelf te geloven, zodat ze het leven kunnen creëren waar ze werkelijk naar verlangen en meer geluk, succes en vervulling kunnen ervaren. Op deze website vind je diverse content op het gebied van body(love), mind(set) en soul(food), voor jouw dagelijkse dosis Proudly Imperfect inspiratie! 

© 2018 Proudly Imperfect

Ik had last van eetbuien en schaam mij er niet meer voor.

Last van eetbuien….Snel loop ik naar de keuken en pak ik het eerste eten wat ik zie; een bak noten. De hele dag voel ik mij al onrustig, gestrest en teleurgesteld. De onrust in mij voel zo groot, dat ik kan alleen maar denken “Ik moet NU iets eten.” En hoewel ik mezelf echt probeer te bedwingen om niet naar eten te grijpen, lukt het mij niet. “Een handje noten kan heus geen kwaad”, denk ik bij mezelf. En zonder te proeven of te genieten, gooi ik een bak nootjes naar binnen.

Nog steeds onrust. Weer loop ik naar de keuken om te kijken wat ik nu kan pakken. Voor ik het weet is een handje noten veranderd in 2 zakken pinda’s, 2 pakken dadels en 10 rijstwafels met pindakaas, die gedachteloos en gehaast naar binnenwerk terwijl ik verdoofd en gedachteloos naar tv zit te kijken…. 

Last van eetbuien

Eetbuien, oef….been there done that. Jarenlang had ik last van eetbuien. Ik was echt een emo- en stresseter. Op momenten dat dingen niet zo gingen als ik wilde, ik pijnlijke emoties voelde, of stress had en moe was, greep ik naar voedsel. Een handje noten werd al snel 3 pakken noten, en soms at ik zelfs gewoon droge rijst om maar te vullen. Ik at ongecontroleerd totdat ik zo vol zat, dat ik geen boe of ba meer kon zeggen. 

Natuurlijk voelde ik mij flink schuldig erna. Want die perfectionist in mij vond dat natuurlijk niet kunnen; ik moest tenslotte slank blijven. En met eetbuien is dat best een uitdaging. De volgende dag at ik dan veel te weinig of deed ik overmatig cardio zodat ik de calorieën compenseerde. Maar daarmee zette ik mezelf alleen maar vast in een vicieuze cirkel van eetbuien. Want door de honger en het energietekort greep ik weer naar te veel voedsel.  

Overleefmodus

Ik voelde mij jarenlang gevangen in dit patroon, waardoor ik het gevoel had in een overleefmodus te zitten. Het ondermijnde mijn zelfvertrouwen en zelfbeeld. Elke dag dacht ik “Vandaag stop ik echt met eetbuien”. En toch lukte het niet en bleef ik last van eetbuien houden. Vooral s’avonds verviel ik terug in de eetbuien, nadat ik de hele dag tegen eten en emoties had ‘gevochten’. Jeetje, wat kon ik mij dan een zwakkeling voelen als ik weer de controle kwijt was geraakt.. .En wat schaamde ik mij! Het was ‘mijn geheim’, waarin ik mij heel eenzaam voelde. Ik vroeg mij elke keer af waarom het niet lukte om ermee te stoppen. Wat was er mis met me? 

Ook last van eetbuien? Je bent niet alleen!

Als je je in het bovenstaande herkent, en je er misschien wel voor schaamt, weet dan dat je niet de enige bent die last heeft van eetbuien. Ontzettend veel vrouwen van alle leeftijden struggelen met eetbuien of hebben een verstoorde relatie met eten. Het weekblad Margriet heeft een onderzoek naar eetbuien gedaan onder 4000 vrouwen van 25 jaar en ouder. Hieruit kwam naar voren dat  1 op 3 vrouwen (zo’n 37 %) last heeft van eetbuien. Vooral vrouwen die over het algemeen impulsief, perfectionistisch en minder stressbestendig zijn, ervaren vaker eetbuien.

70% van de vrouwen geeft aan tijdens een eetbui geen volledige controle te hebben over wat er gebeurt, en 76% voelt zich erg schuldig na een eetbui.

Eetbuien of vreetkick?

Overigens zit er wel variatie in de mate waarin een persoon last heeft van eetbuien. Een zak chips of bak noten opeten in één avond is niet echt een eetbui, maar zoals ik het noem ‘een vreetkick’. Het verstoort niet je dagelijks leven en gebeurt niet al te vaak.

Een echte eetbui, waarbij je grote hoeveelheden calorieën in korte tijd eet, begint vaak pas bij 1 zak chips. Bij eetstoornissen zoals boulimia en binge eating disorder wordt regelmatig ongecontroleerd tot wel 10.000 calorieën in een hele korte tijd genuttigd. De eetbuien beheersen daarmee iemands dagelijks leven, gezondheid en gemoedstoestand en belemmeren om voluit te leven. Hoe langer iemand met eetbuien rond blijft lopen, hoe erger het vaak wordt. 

Verlost van eetbuien

Het heeft bij mij jaren geduurd voordat ik los kon breken van eetbuien en de schaamte die ik voelde. Nu schaam ik mij niet meer voor het feit dat ik eetbuien had. Ik begrijp waar ze vandaan kwamen, en heb ze inmiddels overwonnen. Eetbuien beheersen niet meer mijn leven. Natuurlijk heb ik af en toe nog een vreetkick, vooral als ik ongesteld moet worden of heel moe ben. Maar hoe heftig het vroeger was, dat is gelukkig niet meer. Mijn relatie met eten (en mijn lichaam) is nu veel liefdevoller, gezonder en aangepast aan mijn behoeften. Hierdoor blijf ik gewoon op een gezonde manier in shape, en voel ik mij fitter en veel lekkerder in mijn vel.  

Mijn eetbuien overwinnen is iets om trots op te zijn en waar ik anderen mee kan helpen om er ook van los te komen. 

Het overwinnen van eetbuien is niet iets wat ik zomaar heb gerealiseerd. Het was niet easy peasy. Ik heb er jaren over gedaan en er ook hulp voor gehad. Het proces ging met ups en downs. De gebeurtenissen buiten mij reflecteerden vaak in de mate waarin ik eetbuien had. Zat ik in een lastige periode, dan had ik meer eetbuien dan in perioden waarin alles ‘onder controle’ voelde.

In de periode dat ik last had van eetbuien, had ik gewild dat er meer kennis en openheid was over eetbuien. Want soms kom je er gewoon niet alleen uit en kun je je er heel alleen in voelen. Zeker als je jarenlang vast zit in het eetbuien patroon, helpt het om je begrepen te voelen, hulp te krijgen van anderen en te weten dat je niet alleen erin staat. 

De schaamte voorbij

Door nu mijn verhaal te delen, wil ik laten zien dat je niet alleen hierin staat en niet de enige bent. Het hebben van eetbuien is niet iets waar je je voor hoeft te schamen. Je bent niet je eetbuien, je hebt ze. Het is een gedragspatroon dat je om om bepaalde redenen ontwikkeld. En dat betekent ook dat je jezelf kunt bevrijden van eetbuien. Net zoals ik deed! En als ik het kan, kan jij het ook!

In de volgende blogs over eetbuien laat ik je zien waar eetbuien vandaan komen, (de oorzaken en triggers) en deel ik praktische tips en stappen hoe ook jij je eetbuien kunt overwinnen! Oja, wil je alvast aan de slag met het overwinnen van eetbuien? Lees dan ook het boek ‘Uit de ban van eetbuien.’ Dit boek heeft mij goed geholpen om grip te krijgen op mijn eetbuien.

Leave a Reply