Proudly Imperfect is een lifestyle merk & community dat vrouwen inspireert zichzelf te zijn, van zichzelf te houden en in zichzelf te geloven, zodat ze het leven kunnen creëren waar ze werkelijk naar verlangen en meer geluk, succes en vervulling kunnen ervaren. Op deze website vind je diverse content op het gebied van body(love), mind(set) en soul(food), voor jouw dagelijkse dosis Proudly Imperfect inspiratie! 

© 2018 Proudly Imperfect

Je droom realiseren? 7 dingen die je wilt weten over het realiseren van jouw droom + must know tips!

Je droom realiseren. Het lijkt zo makkelijk om een #Girlboss of #entrepreneur te zijn. Of om even die #secretprojects uit je mouw te schudden en promotie te behalen. Maar als ik een ding geleerd heb tijdens het realiseren van mijn eigen droom (o.a. het schrijven van een boek), is dat in realiteit resultaten er niet zomaar zijn. Je droom realiseren is niet altijd zo makkelijk en rooskleurig zoals het op Instagram lijkt.

Daar hoef je je zeker niet door tegen te laten houden. In tegendeel zelfs. Als je een goed beeld hebt van de realiteit en van wat je kunt verwachten tijdens het realiseren van je dromen en doelen, kun je er rekening mee houden. Wil jij ook je droom realiseren? In dit blog deel ik 7 dingen die ik heb geleerd dankzij het schrijven van mijn boek, en geef ik tips waar jij je voordeel mee kunt doen!

1. Angst voelen (om te falen) is normaal

Ik dacht altijd dat ik de enige was die angst voelde tijdens het realiseren van mijn droom. Maar tijdens gesprekken met andere vrouwen die ook hun droom nastreven, realiseerde ik me dat we allemaal angst ervaren. De een meer dan de ander, maar het is er. Zelfs de #girlbosses waar we tegenop kijken op Instagram ervaren soms angst. De realiteit is dat je droom realiseren nu eenmaal spannend is, omdat het nog onbekend voor je is. Je weet niet exact hoe het uit zal pakken en wat je onderweg tegen zult komen. Daardoor ligt de kans op de loer om fouten te maken of te falen. Hierdoor voelt het som way out of your comfort zone om je droom te realiseren.

Tip: voel je angst, maar laat je er niet door tegenhouden. (Insight: ik heb anderhalf jaar het schrijven van mijn boek uitgesteld omdat ik zo bang was om te falen!) Weet dat angst en fouten maken er nu eenmaal bij hoort en dat je er enkel van zult leren. Zie het niet als een stop teken, maar iets waar je  doorheen mag gaan zodat het je kan helpen groeien! De angst zal minder worden zodra je begint en in actie komt!

2. Je droom realiseren gebeurt niet vanzelf

Geen woorden, maar daden. Zoveel mensen zeggen wat ze allemaal van plan zijn, (en vaak is dat veeeeel!) maar na een jaar hebben ze nog geen stap ondernomen. Daar was ik een van! Ik wilde duizend-en-een dingen, maar realiseerde er nul. Je droom realiseren vraagt om actie, want resultaat komt niet vanzelf. Je zult echt die bank af moeten komen en (ondanks de angst, zie punt 1) aan de slag moeten gaan. Dit hoeft niet in mega grote stappen, maar in stappen die voor jou haalbaar zijn. Te grote stappen willen nemen en te veel willen, is voor veel mensen te overweldigend. Hierdoor ‘freezen’ ze en komen ze juist niet in actie.

Tip: Kies 1 droom, zeg nee tegen de 101 andere goede ideeën en ga ervoor. Stel haalbare doelen. Door dagelijks maximaal 3 prioriteiten te kiezen waar jij je op focust, maak je het voor jezelf minder overweldigend.

3. Als je iets echt wilt, dan moet je er soms dingen voor laten

Als je iets echt wilt, dan moet je er soms dingen voor laten. In plaats van Netflix kijken, kun je ook een blog schrijven. In plaats van uitgaan en met een kater de hele dag in je bed liggen, kun je ook de zaterdag werken aan je droom. Soms moet je nee zeggen tegen dingen en mensen, om ja te kunnen zeggen tegen jouw droom. Dat is niet altijd leuk of comfortabel, maar nog vervelender is als je later terugkijkt en denkt ‘had ik maar….’

Tip: schrijf eens op hoe jij je dagen besteedt. Je zult zien dat je echt wel tijd kunt vinden om aan je droom te werken. Sta desnoods een uurtje eerder op, zodat je elke ochtend aan je droom kunt werken. 

4. Je droom realiseren gaat zelden in een rechte lijn

Hoewel we het vaak wel hopen of verwachten, gaat je droom realiseren zelden in een rechte lijn. Je zult hoe dan ook ups en downs ervaren. En ja, dat is rot. Maar het hoort erbij. Tijdens het schrijven van mijn boek had ik goede dagen waarin ik me on top of the world voelde. Maar ook slechte dagen waarin ik huilend achter mijn laptop zat en het allemaal niet meer wist.

Veel mensen gooien tijdens die dip-momenten de handdoek in de ring en denken “Zie je wel, ik kan het helemaal niet!” En dat is zo zonde, want je kunt het wel. De downs zijn ervaringen die je uitdagen om in jezelf (en je droom) te blijven geloven en door te zetten. Zonder die dips heeft het behalen van je droom nauwelijks waarde voor je! Accepteer dat dips er ook bij horen. Baal, huil, wees boos, maar ga erna weer met opgeheven hoofd verder en laat zien hoe graag je je droom wilt realiseren!

Tip: vermijd op de dip dagen social media. Je zult je enkel nog rotter voelen door de hoogtepunten van anderen. Focus op jezelf en op de dingen die jou weer positieve energie geven. Schrijf 5 dingen op die je al wel gedaan en bereikt hebt, dan zie je hoe ver je al bent gekomen. 

5. Je omgeving zal je niet altijd begrijpen en dat is oké

Je droom realiseren is iets dat je helemaal voor jezelf doet, en niet voor anderen. Soms ligt het niet in de lijn der verwachting van anderen. Hierdoor kunnen ze verbaasd zijn en weerstand bieden. Niet omdat ze het je niet gunnen, maar omdat ze je willen beschermen en bezorgd om jou zijn. Zo kunnen de mensen in je omgeving dingen zeggen als: “Zul je dat nou wel doen?” En: “Je hebt zo’n goede baan, waarom zou je dat opgeven voor een koffietent?” Of: “Je kunt het beter zus en zo doen.” Laat je hier niet door van de wijs brengen en blijf geloven in jouw droom en visie.

First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win. – Mahatma Gandhi

Tip: Luister naar de belangrijke mensen om je heen. Vaak willen ze zich vooral gehoord en begrepen voelen in hun zorgen. Stel ze gerust, dank hen voor hun advies en neem mee wat voor jou van waarde is. Maar luister nog meer naar je hart: dit is de allerbelangrijkste raadgever en adviseur!

6. Je hoeft jezelf niet uit te putten om je doel te behalen

Je wilt zo graag je droom realiseren, dat je soms geneigd bent om tot het uiterste gaat. Misschien zelfs net over je grens. Dit kun je even volhouden, maar zonder jezelf tijdig op te laden zul je hoe dan ook op een gegeven moment instorten. Stress kan je even een boost geven, maar op lange termijn zal het je juist blokkeren en tegenwerken. Door de verkramping en uitputting van de stress kun je je niet meer goed concentreren en blokkeer je je creativiteit. Je zult jezelf net als een telefoon op tijd op moeten laden om dit te voorkomen, en het op langere termijn vol te kunnen houden.

Tip: Dwing jezelf om regelmatig rust te nemen. Niet alleen door de dag heen, maar ook in de week. Plan minimaal 1 dag in de week in waarop je echt rust en even niets doet. Dankzij de energie die je terugkrijgt, kun je erna efficiënter werken. Bovendien krijg je vanuit de ontspanning eerder nieuwe ideeën en inspiratie voor je business!

7. Je bent niet ineens gelukkig als je je doel behaalt

Pas als ik mijn droom gerealiseerd heb, ben ik gelukkig. Ja, dat is echt wat ik dacht. Hierdoor was ik continu ontevreden, omdat ik er op de meeste dagen nog steeds niet was. Zo zonde! Want juist in de weg naar je droom toe, ligt er een kans om te genieten en geluk te ervaren. Want hoe tof is het dat je de mogelijkheid hebt om überhaupt aan jouw droom te werken? Natuurlijk geeft het even een boost als je een doel behaalt hebt, maar je zult niet ineens continu gelukkig zijn als je je doel behaalt hebt. Nieuwe uitdagingen, ideeën en dromen zullen vanuit dat punt weer ontstaan. Genieten tijdens de weg naar je droom toe ook van het uitzicht!

Tip: Als je je gelukkig wilt voelen, focus dan op het NU en je dagelijks geluk. Dit kun je doen door elke dag 5 dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Zo train je je brein om te focussen op kansen en het positieve in de dag. En oja, vier je successen en sta er bewust bij stil! Je mag best trots zijn op jezelf!

Ik kan nog wel 30 tips geven, maar dan zou dit blog veels te lang worden. Ik hoor liever jouw tips voor het realiseren van je droom of wat jij ervan hebt geleerd! Laat je het hieronder weten?

1 Comment

Leave a Reply