Proudly Imperfect is een lifestyle merk & community dat vrouwen inspireert zichzelf te zijn, van zichzelf te houden en in zichzelf te geloven, zodat ze het leven kunnen creëren waar ze werkelijk naar verlangen en meer geluk, succes en vervulling kunnen ervaren. Op deze website vind je diverse content op het gebied van body(love), mind(set) en soul(food), voor jouw dagelijkse dosis Proudly Imperfect inspiratie! 

© 2018 Proudly Imperfect

Jip Isabel Proudly Imperfect

Jip Isabel; ‘Het is oké om af en toe niet gelukkig te zijn.’

Jip Isabel de Jongh (1993) is online Health influencer en inspireert dagelijks mensen omtrent een gezonde en fitte lifestyle. Op haar website Jipisabel.nl, deelt ze open en eerlijk haar persoonlijke verhalen en op Instagram post ze regelmatig over zelfacceptatie en balans. Jip vertelde me openhartig hoe ze met zichzelf worstelde, maar ook hoe ze de laatste jaren dichter bij zichzelf komt en haar masker langzaam af durft te zetten.

Leven met een masker op

Jip Isabel: Op de basisschool voelde ik me vaak onzeker en verdrietig. Mijn ‘vriendinnetjes’ vonden me namelijk de ene week leuk en de andere week lieten ze me links liggen, waardoor ik me regelmatig afvroeg: wat is dan niet leuk aan mij? Om me niet te laten kennen, deed ik alsof ik altijd blij was en het me niet raakte. Op de middelbare school zette ik dit gedrag door; hoe rot of onzeker ik me ook voelde, ik was de altijd vrolijke entertainer in de klas. Ook vertoonde ik please-gedrag en paste mezelf elke keer aan, afhankelijk van de persoon met wie ik was. Het was heel uitputtend, en doordat ik continu een masker ophad voelde ik me ook regelmatig eenzaam.

 

‘Soms huilde ik mezelf in slaap omdat ik me zo alleen en onbegrepen voelde. Maar hoe kan iemand je begrijpen als je altijd een masker op hebt?’

 

https://www.instagram.com/p/Bc7bC2RhBY7/?taken-by=jipisabel

 

Een slechte relatie

Op mijn twintigste zat ik in een ongezonde relatie. Mijn toenmalige vriend haalde me erg naar beneden; hij maakte opmerkingen over dat ik dik was en manipuleerde me met zijn gedrag. We hadden vaak ruzie en hij ging geregeld vreemd. Hij deed me geloven dat ik niet beter verdiende dat dit en omdat ik zo verliefd was, geloofde ik alles wat hij zei. Zijn gedrag praatte ik goed en mijn verdriet en eenzaamheid duwde ik weg.

Mijn familie zag dat ik veranderde, maar ik wilde niet laten merken hoe slecht het met me ging en hoe ongelukkig ik eigenlijk was. Mijn masker ging dubbel zo vaak op. Na twee jaar ‘overleven’ was het genoeg en koos ik voor mezelf. Dat vond ik heel moeilijk; ik had namelijk veel vrienden en vriendinnen verloren en wist dat als het uit was, ik echt alleen zou zijn.


Zoeken naar bevestiging, liefde en geluk

Toen mijn relatie uitging, ben ik fanatiek gaan fitnessen om mezelf af te leiden van de eenzaamheid en om alles eruit te gooien. Mijn bodytransformatie deelde ik op Instagram, waar ik veel waardering en bevestiging kreeg van mensen die zeiden dat ik mooi was. Maar voor mijn gevoel was mijn lichaam nooit goed genoeg. Omdat ik in mijn vorige relatie affectie en liefde had gemist, ging ik bovendien op zoek naar liefde door heel veel te daten. Maar door mijn maskers trok ik vooral verkeerde mannen aan die helemaal geen liefde wilden.

Uiteindelijk kwam ik toch in een ‘relatie’ terecht met een jongen die wel goed voor me was en via hem kwam ik in aanraking met fitnesswedstrijden. Ik besloot om ook mee te doen, omdat ik in eerste instantie ervan wilde leren en wilde zien hoever ik kon gaan. Maar ik werd vooral getriggerd door dat stemmetje in mijn hoofd dat tegen mij zei: misschien krijg je dan eindelijk de shape waarin je je wel mooi en gelukkig voelt.

 

'De aandacht van mannen en een super strak en slank lichaam maakten me uiteindelijk niet gelukkig. Maar op dat moment had ik geen idee hoe en waar ik dan wel geluk kon vinden.’

 

Van fitnesswedstrijd naar eetbuien

De voorbereidingsweken van de wedstrijd waren heel zwaar; ik zat heel laag in calorieën en trainde veel. Uiteindelijk zat ik nog maar op 10% vet. Toch stond ik nog steeds voor de spiegel te kijken wat nog niet goed was en beter moest. Toen ik na de wedstrijd weer normaal en gezond ging eten, kwam ik in anderhalve maand 12 kilo aan. Mijn lichaam was zó uitgeput, dat het alles op wilde slaan om ‘te overleven’.

Op een gegeven moment kreeg ik eetbuien. Niet alleen omdat mijn lichaam in de overleefmodus zat, maar vooral omdat ik een emotie-eter was. Door te eten verdoofde ik heel even de leegte en eenzaamheid die ik voelde, maar daarna voelde ik me heel schuldig en moest ik de calorieën eraf sporten. Hierdoor kwam ik in een vicieuze cirkel terecht.

 

https://www.instagram.com/p/BeTLVpWhhC8/?taken-by=jipisabel


Bewustwording

Toen ik een foto van mijn lichaam tijdens die wedstrijdperiode tegenkwam, werden mijn ogen geopend. Ik realiseerde me dat zelfs als ik heel dun en gespierd was, ik mezelf nog steeds niet mooi en gelukkig voelde. Vanaf dat moment ging ik boeken lezen over zelfliefde. Ik wilde weten wat ik kon doen om mezelf te accepteren en me gelukkig te voelen. Ik ontdekte dat ik de overtuiging had dat ik niet goed genoeg was en met die overtuiging mezelf afwees. Deze zelfafwijzing kwam in alles terug; op de basisschool, in mijn relaties, in mijn werk en in mijn lichaamsbeeld. Door dit in te zien en door te begrijpen waar het vandaan kwam, kon ik het makkelijker relativeren en er wat aan doen.

Dankzij meditatie leerde ik dat ik niet mijn gedachten ben en dat ik mijn oude overtuiging ‘ik ben niet goed genoeg’ niet hoef te geloven of te volgen. Dat heeft me geholpen om in te zien dat ik er wel mag zijn en wel goed genoeg ben. Ook heb ik geleerd dat ik me rot mag voelen en dat ik al mijn gevoelens toe mag laten, in plaats van ze weg te duwen.

 

‘Het is oké om af en toe niet gelukkig te zijn. Als je je verdriet toelaat en echt gaat voelen, kun je het loslaten en voel je je erna opgelucht en een stuk beter.’

 

Vallen en opstaan

Ik werk er nu aan om mezelf uit te spreken, mijn grenzen aan te geven en om niet meer iedereen te pleasen. Elke keer als dat me lukt, voelt het als een grote overwinning! Ook heb ik met mezelf afgesproken om het moeten los te laten en het te vervangen door willen. Ik wil nu fitnessen en gezond eten vanuit liefde voor mijn lijf in plaats vanuit moeten, haat en straf. Dat maakt zo’n verschil.

Het veranderproces gaat met ups en downs. Soms betrap ik me erop dat ik me toch nog even schuldig voelde als ik iets te veel heb gegeten en ga compenseren. En soms lukt het me nog niet om me uit te spreken. Maar je kunt natuurlijk niet verwachten dat die verandering in je mindset heel snel gebeurt. Het is natuurlijk al heel mooi dat ik me bewust ben van mijn gedachten en mijn gedrag. Dat is het begin van een positieve omslag. Ik ben nu al zoveel gelukkiger dan drie jaar geleden!

 

Tip van Jip: Ga niet af op de perfecte plaatjes die iedereen aan de buitenwereld laat zien. Men laat vaak alleen de highlights zien, de mooie plaatjes en het succes, maar niet wat er achter de successen speelt. We zijn allemaal mensen en we hebben allemaal onze ups en downs; niemands leven is perfect.

Foto credit foto jip: Marit Lemmens Photography 

www.jipisabel.nl | www.instagram.com/jipisabel

Wil je meer interview van inspirerende Proudly Imperfect vrouwen lezen? Klink dan hier

No Comments

Leave a Reply