Proudly Imperfect is een lifestyle merk & community dat vrouwen inspireert zichzelf te zijn, van zichzelf te houden en in zichzelf te geloven, zodat ze het leven kunnen creëren waar ze werkelijk naar verlangen en meer geluk, succes en vervulling kunnen ervaren. Op deze website vind je diverse content op het gebied van body(love), mind(set) en soul(food), voor jouw dagelijkse dosis Proudly Imperfect inspiratie! 

© 2018 Proudly Imperfect

Koningsdag 2020: Tien dingen die je kunt doen om er een leuke feestdag van te maken

Maandag  27 april is het Koningsdag 2020. Dit jaar kunnen we het helaas niet vieren zoals normaal. Geen feesten en vrijmarkten op straat, en geen openluchtoptredens….Het is even slikken, want deze Oer Hollandse traditionele dag is voor veel mensen een hoogtepunt. Toch kun je ook dit jaar er een leuke Koningsdag 2020 van maken. Want een creatief alternatief staat klaar: Woningsdag. Dat betekent dat de Koningsdag activiteiten niet op straat plaatsvinden, maar vanuit huis. Welke leuke dingen je dit jaar (vanuit huis) kunt doen om toch het gezellige Koningsdag 2020 gevoel te krijgen, lees je in dit blog. 

1. Balkoningsdag 

Hoe kun je tijdens Koningsdag 2020 toch een feestje bouwen? Dit jaar kan het dankzij Balkoningsdag; een feestje, maar dan vanaf je balkon (en zonder mensen uit te nodigen!) Deelnemers worden gevraagd hun balkon of andere buitenruimte te versieren in oranje en rood-wit-blauw. Om 12.00 uur begint een livestream met optredens van verschillende artiesten en dj’s. Om 13.00 uur volgt een gezamenlijke proost vanaf het balkon, op de 53ste verjaardag van de koning. Meld je aan via deze Facebookpagina. 

2. Wat is Koningsdag 2020 zonder het Wilhelmus? 

Musici van het Concertgebouw spelen op Koningsdag 2020 om stipt 10.00 uur het Wilhelmus. Ze roepen iedereen op om om 10.00 uur op het balkon, in de tuin of in de deuropening het Wilhelmus mee te zingen of mee te spelen op een instrument. Ook na 10.00 uur mag je jouw muzikaliteit laten horen: Show je dj-kunsten, zing, speel een instrument vanaf je balkon, tuin, of in de deuropening. Ook al worden de buren op een gegevens moment knettergek, dit jaar mag het! 

3. Digitale Koningsdag 2020 

Heb je geen balkon of tuin en geen zin om in de deuropening te staan? Ook binnenshuis is er genoeg te doen. Op www.koningsdagthuis.nl kan iedereen op 27 april online samenkomen om het Oranjegevoel van Koningsdag toch nog een beetje te beleven. De Koningsdagactiviteiten vanuit je buurt of het hele land worden hier digitaal gedeeld. Er is ruimte voor optredens, workshops, spelletjes en muziek. 

Diverse bekende gezichten doen eraan mee. Zo organiseert Enzo Knol de Enzolympics, de winnares van heel Holland bakt geeft een bakworkshop, Champagne kenner Bob Bron organiseert een champagne masterclass, en de leden van Het Koninklijk Huis zijn online aanwezig vanuit Huis ten Bosch. Rond 10.00 spreekt de koning een korte boodschap uit. Wil je zelf ook een activiteit organiseren, zoals een workshop, digitaal concert of iets ander leuks? Meld je dan 24 uur van tevoren aan via de website. Zo vieren we Koningsdag 2020 toch een beetje samen! 

4. (Ver)kopen op de digitale vrijmarkten 

Ben jij net als ik gek op vrijmarkten en vind jij altijd de leukste items op Koningsdag? Ook dit jaar kan het. Sla je slag op de digitale vrijmarkten! Op Koningsdag 2020 organiseert Marktplaats de VrijMarktplaats waar jij spulletjes kunt kopen en verkopen. Deel een foto van jouw kleedje, en daaronder een omschrijving van de producten en de prijs. Zo kun je toch nog je spulletjes verkopen en ook zelf op de vrijmarkt ‘rondstruinen’. Oja, aan het eind van de dag kun je (een deel van) je opbrengst doneren aan Kika. 

5. De Nationale Toost 

Houd je op Koningsdag wel van een drankje? Goed nieuws; om 16.00 mag die fles open (of natuurlijk al eerder, het is tenslotte feest!;) en proosten we landelijk op Willem zijn verjaardag. Trek een oranje feest outfit aan, organiseer een Zoom borrel met je vrienden, of maak er een feestje van met je gezin en de buren vanuit de deuropening of het balkon. Geen werkgever die het door heeft dat jij dinsdag met een kater achter je laptop zit;)

6. Virtual Reality festival op de Dam 

Zin in een festival? (Oké, soort van…)  Doe dan op Koningsdag 2020 mee aan de virtuele KingsdayVR festival op De Dam in Amsterdam. Van 20.00 tot 23.00 biedt het digitale festival (live)optredens van gave artiesten en dj’s. Ook zijn er spectaculaire lichtshows, kun je virtueel bier bestellen en de koning een virtuele hand geven voor zijn verjaardag. De kaarten kosten 7,50 en de opbrengst wordt gedoneerd aan de Voedselbank. 

7. Bakken en lekker eten

Houd jij van bakken? Doe dan mee met de gratis online kookworkshop van Chefs Online. Je maakt samen met professionele chefs een wortel-walnotentaart met oranje glazuur. Vooraf krijg je een lijstje met de benodigde ingrediënten en een inlogcode voor de videostream. Geen bakfanaat? Haal dan oranje tompoucen bij de locale bakker, en bestel je ook meteen je avondeten online. Veel restaurants bieden bijzondere Koningsdag menu’s aan die je online kunt bestellen. Zo geniet je thuis van de heerlijkste Koningsdag gerechten, en steun je meteen de lokale horeca. 

8. Beleef de sfeer van Koningsdag met muziek

Op Spotify vind je op Koningsdag 2020 speciale Koningsdag lijsten die je in een feeststemming brengen. Ook diverse radiozenders brengen je in de feestsfeer. Radio 538 komt met een eigen coronaproof feestje met artiesten als Duncan Laurence, Davina Michelle en Dj Tiësto. Ook Q-music bouwt een soortgelijk feestje via de radio. Genoeg muziek dus om toch nog de feeststemming te ervaren! 

9. Digitale kroegentocht

Ben jij een echte kroegtijger tijdens Koningsdag? Ook dan biedt Koningsdag 2020 genoeg opties. Haarlem organiseert een digitale kroegentocht. Zeven Haarlemse kroegen bundelen hun krachten en bieden online spelletjes en een virtuele bar aan. Ook in Utrecht, Leiden en Delft vind je een soortgelijke kroegentocht via Zoom. Jij blij, en de horeca ook!  

10. Lekker niks doen op Koningsdag 2020 

Ook lekker; gewoon lekker niks doen op Koningsdag 2020 als je niet in de feeststemming bent. Deze vrije dag kun je ook gewoon gebruiken om uit te rusten, een boek te lezen (klik hier voor boekentips), of andere activiteiten thuis te doen. Dat is het leuke van een feestdag; niets hoeft, alles mag!

Nog even voor de handigheid een overzicht van de nationale activiteiten en tijden: 

09.00: (De hele dag door) Digitale kleedjesmarkt

09.45: De klokken worden geluid in heel Nederland

10.00: Iedereen zingt het Wilhelmus (vanaf het balkon of in de tuin)

10.10: NOS blikt terug op voorgaande Koningsdagen

16.00: De thuis-toost. Hef het glas voor de koning

19.00: Speciale uitzending op NOS om in beeld te brengen hoe Nederlanders Koningsdag 2020 hebben gevierd in deze corona tijd. 

Wat ga jij doen op Koningsdag 2020? Vier jij het lekker thuis, of sla jij het dit jaar over?
No Comments

Leave a Reply