Proudly Imperfect is een lifestyle merk & community dat vrouwen inspireert zichzelf te zijn, van zichzelf te houden en in zichzelf te geloven, zodat ze het leven kunnen creëren waar ze werkelijk naar verlangen en meer geluk, succes en vervulling kunnen ervaren. Op deze website vind je diverse content op het gebied van body(love), mind(set) en soul(food), voor jouw dagelijkse dosis Proudly Imperfect inspiratie! 

© 2018 Proudly Imperfect

Mijn presentatie op de Nationale Gezondheidsbeurs 2020

Wauw, dit weekend was het zo ver: Ik mocht een presentatie geven op de Nationale Gezondheidsbeurs 2020 in het Bloggerstheater. Wat een bijzondere, nieuwe ervaring waar ik (achteraf) een enorme kick van kreeg. Je verhaal delen en daarmee andere mensen mogen inspireren en motiveren is heel bijzonder om te doen.

Mijn presentatie op de Gezondheidsbeurs ging over hoe je van ‘overleven’ naar voluit leven kunt gaan, met meer zelfliefde en zelfvertrouwen als stevige basis. Naast het vertellen van mijn eigen verhaal, deelde ik 5 inzichten en praktische tips aan het publiek hoe ook zij kunnen leren voluit te leven.

Je angsten overwinnen

Tijdens mijn zoektocht naar hoe je van overleven naar voluit leven kunt gaan, leerde ik dat het heel belangrijk is om te oefenen je angst te overwinnen. Want elke keer als jij iets doet wat je eng vindt en je uit je comfortzone stapt, groeit je zelfvertrouwen. Hoe meer zelfvertrouwen, hoe meer jij durft, en hoe meer jij in staat bent om het leven te creëert waar je écht naar verlangt.

En eén van die dingen die ik spannend vind om te doen, is voor het eerst spreken voor een groot publiek. Hoewel ik vroeger weleens voor de camera heb gestaan, is het presenteren voor publiek toch anders. Er zitten écht mensen, je kijkt ze recht aan. Ze reageren direct op dat wat jij zegt en dat kan heel erg spannend zijn. Hoe spannend ook, spreken voor publiek is iets wat al jaren op mijn bucketlist staat. Ik was dus blij verrast toen ik een mail kreeg van de Nationale Gezondheidsbeurs of ik wilde spreken in het Bloggerstheater.

Ehhhh…Een presentatie geven op de gezondheidsbeurs? Help!

Om eerlijk te zijn riep ik niet meteen ja, maar heb ik een dag getwijfeld. Mijn ‘kritische-ik’ begon meteen dingen te roepen als: “Maar dat kun je toch helemaal niet, anderen kunnen dat veel beter”. En het bange deel in mij, dat bang is om te falen schreeuwde: “OMG, OMG, dat is toch veel te eng om te doen?!’. Het is heel makkelijk om hiernaar te luisteren, en lekker veilig in mijn comfortzone te blijven.

Maar ik weet dat het belangrijk is om juist niet naar de stemmetjes die mij klein proberen te houden te luisteren. Want daarmee houd ik mezelf enkel vast in mijn comfortzone. Ik heb juist de dingen te doen die ik nog nooit heb gedaan en spannend vind, want dat zijn de dingen waarmee ik mijn dromen realiseer en meer vertrouwen in mijzelf opbouw. Leven is niet voor niets het meervoud van lef!

Dus daar ging die….Met trillende vingers stuurde een mail terug, waarin ik aangaf dat ik heel graag een presentatie wilde geven. Nu kon ik niet meer terug

Niet perfect, maar goed genoeg

Nadat ik JA had gezegd tegen deze mooie kans, besloot ik om er vol voor te gaan. Als dit mijn eerste keer presenteren is voor publiek, dan wilde ik er voor mezelf alles aan gedaan hebben om er een positieve ervaring van te maken, zodat ik het vaker wil doen. Daarom ben ik ruim om tijd begonnen met de voorbereiding en heb ik mijzelf de tijd gegeven om te oefenen. Totdat ik het gevoel had dat ik erop kon vertrouwen dat ik alles had gedaan wat ik kon om het goed genoeg te laten zijn. Niet perfect, maar goed genoeg.

Maar hoe goed ik mij ook had voorbereid, toch voelde ik flinke zenuwen. Vooral de dag voor mijn presentatie had ik het niet meer…. Om mijn zelfvertrouwen en focus een boost te geven, ben ik een extra lesje Bikram Yoga gaan doen. Gelukkig hielp dat goed en verminderde het de zenuwen. Na de les viel ik als een blok in slaap en werd ik de volgende dag wakker met het gevoel “LET’S DO THIS!”

En dan is het tijd…tijd voor mijn presentatie op de gezondheidsbeurs

En daar sta je dan. Of beter gezegd, zit je dan. In de kleedkamer. Met een kop thee voor je en een vriendin naast je die zegt dat je het écht wel kunt. Tien keer plassen, een banaan eten voor de suikers, focussen op de adem, ogen dicht, en dan is het tijd…Tijd om mijn presentatie op de gezondheidsbeurs live voor publiek te delen.

Zenuwen gieren door mijn lijf. Maar op het moment dat ik de microfoon aanzet en mijn eerste woorden deel, voel ik een kalmte over mij heen.

“Ik kan dit, dit verhaal wil ik delen. Vertrouw erop dat het goedkomt”

En het kwam goed. Wat ging het goed voor de eerste keer! En wat was het gaaf om te doen! Natuurlijk maakte ik een paar foutjes, of vergat ik af en toe een sheet of wat tekst. Maar op zulke momenten lukte het mij om te improviseren, en het publiek was super. Ze schreven mee, ze luisterden oprecht en ik zag ze continu knikken en foto’s maken van de sheets. Wauw, wat geeft dat boost, mensen iets waardevols mogen meegeven!

Dit wil en ga ik vaker doen!

Na de presentatie gierde de adrenaline door mijn lijf. Ik voelde dat ik dit vaker wil doen. Dit GA ik vaker doen. Dit wil en ga ik doorpakken, want het geeft het gevoel dat ik leef en dat ik doe waarvoor ik hier ben: Anderen helpen, inspireren, motiveren om het leven te creëren waar ze écht naar verlangen.

Nu ik dit zo type, is de adrenaline inmiddels verdwenen en heeft het plaats gemaakt voor een tevreden, trots gevoel. Hoewel ik wel erg moe ben na de beurs en het geven van de presentatie vanwege alle prikkels, heb ik er enorm van genoten. Het heeft mij nog meer ideeën gegeven waar ik mee aan de slag ga om jullie te helpen en te inspireren om ook voluit te leven.

Het belangrijkste dat ik hiervan geleerd heb? Pak alle kansen die je kunt pakken om je dromen te realiseren. Ook, of juist, als je het spannend en eng vindt. Want daarmee kom je uit je comfortzone, en alles waar jij naar verlangt ligt buiten je comfortzone. Overwin je angst, en go for it! Je kunt meer dan je denkt, vertrouw daarop!

Voor iedereen die aanwezig was tijdens mijn presentatie op de gezondheidsbeurs: onwijs bedankt. Jullie waren een super publiek!

(Jip Isabel van de Krachtige vrouw gaf ook een presentatie op de Nationale Gezondheidsbeurs! Hartstikke leuk om haar weer even te zien. Wist je dat ik haar geïnterviewd heb voor mijn boek Proudly Imperfect?)

Liefs, Sabina

No Comments

Leave a Reply