Proudly Imperfect is een lifestyle merk & community dat vrouwen inspireert zichzelf te zijn, van zichzelf te houden en in zichzelf te geloven, zodat ze het leven kunnen creëren waar ze werkelijk naar verlangen en meer geluk, succes en vervulling kunnen ervaren. Op deze website vind je diverse content op het gebied van body(love), mind(set) en soul(food), voor jouw dagelijkse dosis Proudly Imperfect inspiratie! 

© 2018 Proudly Imperfect

Moe na vakantie? Zo houd je dat relaxte vakantiegevoel vast

Moe en gestrest na je vakantie? Zo houd je het relaxte vakantiegevoel vast.

Moe en gestrest na je vakantie….Misschien herken je het wel. Je hebt een heerlijke vakantie gehad, en voelt je helemaal zen en opgeladen. Stiekem zie er tegenop weer aan de slag te gaan, en je krijgt al hartkloppingen bij het idee om je mailbox te openen. Want je weet dat er een hoop werk op je te wachten ligt. Dáág ontspannen en opgeladen gevoel, hallo stressmodus….

De dagelijkse routines en (werk)eisen leggen na de vakantie al snel weer beslag op ons, en de oude gewoontes sluiper er weer langzaam in. Veel mensen voelen zich in de eerste week na hun vakantie weer net zo moe als voor de vakantie, en vooral gestrest.  Zonde, want juist als je ontspannen bent, haal je meer uit je werk én je leven. Je hebt meer energie, kunt het dagelijks leven beter aan en voelt je gelukkiger. Door bewuste keuzes te maken na je vakantie, houd je dit jaar wél dat relaxte vakantiegevoel vast. Ja, ook op kantoor! In dit blog lees je hoe je dat doet.

1. Accepteer dat je weer in het dagelijks leven terecht komt

Als er één ding is dat je moe maakt en stress geeft na je vakantie, dan is het het verzet tegen de huidige of aankomende situatie. De negatieve gedachte over de aankomende situatie en de stress die het je geeft, maakt je al doodmoe. Dit terwijl je nog geeneens aan de slag bent gegaan. Probeer de situatie liever te accepteren. Vakantie duurt nu eenmaal niet eeuwig. En dat is op zich niet slecht; want alles wat schaars is heeft meer waarde voor je. Probeer daarom niet te treuren, of boos en chagrijnig te zijn dat je weer aan de slag moet; het helpt niks en ontneemt enkel je energie. Kijk met dankbaarheid terug, en focus vooral op het moment. Dit voorkomt dat je van tevoren jezelf helemaal gek maakt. 

‘Stress is caused by being HERE, but wanting to be THERE’ - Eckhart Tolle

2. Word je bewust van je overtuigingen en gedachten

Iets dat we op vakantie vaak even loslaten, is het ‘moeten’. We moeten even helemaal niks. Heerlijk. Maar als we thuiskomen, schieten we al snel weer in de ‘ik-moet-modus’. We moeten niet alleen teveel van onszelf, maar vaak ook dingen die niet altijd nodig of realistisch zijn. Ben je weer snel moe na je vakantie? Neem dan eens je gedachten en gedrag onder de loep. Wat moet jij allemaal van jezelf? Welke dwingende, harde voorwaarde stel jij aan jezelf en het leven? Denk je dingen als ‘ik moet meteen weer perfect presteren’, of ‘ ik moet alle ballen in de lucht houden, want….’. ‘ Ik moet de perfecte moeder/ondernemer/werknemer zijn, anders…’. Dit soort moet gedachten maken je moe, gestrest en helpen je niet vooruit. Probeer deze gedachten om te buigen, naar helpende en kalmerende gedachten. In dit blog lees je er meer over, en in het gratis werkboek kun je hiermee oefenen.

3. Moe na vakantie? Ga meer offline

Minimaliseer de prikkels thuis en op werk zo veel mogelijk. Ga vaker offline. De prikkels als je terug bent  van vakantie zijn al heftig genoeg; de drukte van de stad, weer veel mensen om je heen en overal wifi en elektronica. Je hoeft niet 24/7 bereikbaar en online zijn. Kies zelf de momenten waarop jij bereikbaar en online bent, op momenten dat het jou uitkomt. En check s’ochtends eerst in bij jezelf, voordat je online gaat. Wat deed je op vakantie? Begon je de dag met een korte wandeling? Met een heerlijke kop thee terwijl je in je dagboek schreef of een boek las? En wandelde je veel in de natuur om te ontspannen? Probeer dit soort offline ‘incheck momentjes’ ook thuis vast te houden. 

4. Don’t panic, organize. Gun jezelf wat tijd.

Schiet niet direct gestrest in de actie. Geef jezelf wat extra tijd om te wennen aan het dagelijks leven en om weer langzaam op gang te komen. Bekijk rustig wat er thuis en op werk mag gebeuren, en maak een plan. Wat is écht belangrijk? Plan tussen alle belangrijke dingen ook bewust momenten van rust in, zodat je je niet overweldigd voelt. Duik op werk ook niet meteen je overgelopen email box in, maar praat eerst rustig bij met je collega’s. Door van hen te horen wat er speelt, weet je beter wat de prioriteiten zijn. Neem vervolgens de tijd om alle mails rustig door te nemen en te ordenen. Pas als je daarmee klaar bent en een realistisch plan hebt gemaakt, ga je over tot actie. 

5. Verhoog  je energie en geluksstofjes

Op vakantie voelen we ons vaak gelukkig en ontspannen. De zon, de fijne mensen om ons heen, de heerlijke wijntjes en de leuke activiteiten, verhogen de geluksstofjes in onze hersenen. Eenmaal terug van vakantie, vergeten we de tijd te nemen voor de dingen die ons echt gelukkig maken. We schieten direct weer in de stress, wat het gevoel van geluk en energie vermindert. Als je je moe en gestrest voelt na je vakantie, onderneem dan bewust activiteiten waarmee je op een gezonde manier je geluksgevoel verhoogt. Ga bijvoorbeeld met je beste vriendin naar de sauna, geniet zoveel mogelijk van de zon, wandel in je pauzes door het park, knuffel met de mensen waar je van houd. En vergeet niet om je gezonde patronen op te pakken. Beweging en gezond eten verhogen ook je geluksstofjes en je energie! 

6. Pak je dromen, ideeën en ambities aan met een frisse blik

Op vakantie krijgen we door de ontspanning ruimte voor nieuwe ideeën en inzichten. Je kunt vanaf een afstandje naar jezelf en je leven kijken. Vol met nieuwe ideeën stap je het vliegtuig in richting huis. Maar eenmaal thuis vergeten we door de drukte en alle ‘moetjes’ al snel weer onze nieuwe plannen en ideeën. Zonde! Door het niets doen en de ontspanning tijdens de vakantie ben je dichter bij jezelf en je gevoel. De inzichten die je dan krijgt zijn heel waardevol. Laat ze niet wegebben, maar probeer er echt wat mee te doen. Waar sta je nu, en waar wil je heen? Wil je ondernemen naast je huidige baan of studie? Maak een plan en pak het aan! Niet tevreden met je relatie of vriendschappen? Werk eraan, en creëer het leven waar je écht naar verlangt, zodat je er niet van hoeft te vluchten. You’ve got this!

Instead of wondering when your next vacation is, maybe you should create a life you don’t need to escape from”
***************************************************************************************************
Ben jij snel weer moe en gestrest na je vakantie? En hoe zorg jij ervoor dat je dat heerlijke vakantiegevoel langer vasthoudt? Deel het hieronder in een comment!
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.