Proudly Imperfect is een lifestyle merk & community dat vrouwen inspireert zichzelf te zijn, van zichzelf te houden en in zichzelf te geloven, zodat ze het leven kunnen creëren waar ze werkelijk naar verlangen en meer geluk, succes en vervulling kunnen ervaren. Op deze website vind je diverse content op het gebied van body(love), mind(set) en soul(food), voor jouw dagelijkse dosis Proudly Imperfect inspiratie! 

© 2018 Proudly Imperfect

Photo credits @hazelandfolk.com

Moet jij ook altijd zoveel van jezelf? Dit is de oorzaak en de oplossing(deel 2)

Moet jij ook altijd zoveel van jezelf? Afgelopen week schreef ik dat ik mezelf erop betrap dat ik heel veel moet van mijzelf. Hierin ben ik niet de enige. Aan de reacties op Instagram te zien, is dit heel herkenbaar voor jullie. In het tweede deel van het blog over ‘moeten’, ga ik verder in op de oorzaak, en de oplossing!

Even een korte terugblik op deel 1 van het blog over moeten. Ik vertelde dat we te veel van onszelf moeten door onder andere onze belemmerende overtuigingen. “Als ik niet continu in beweging ben, haal ik mijn doelen niet en ben ik nooit succesvol.” “Als ik mij niet voor 120 procent inzet, stel ik anderen teleur en schiet in tekort.” Moeten geeft ons de illusie van controle; het geeft ons het idee dat we onze angsten kunnen voorkomen.

Wat er werkelijk gebeurt, is dat je bepaalde lichamelijke en emotionele behoeften afwijst. Hierdoor belemmer je jezelf om vanuit ontspanning voluit te leven. Onder de behoefte aan controle ligt de behoefte aan veiligheid, aan vertrouwen in jezelf. Daar ligt dus ook de oplossing, en niet in het zoeken van veiligheid buiten jezelf door continu dingen te moeten van jezelf .

De angst om niet goed genoeg te zijn

Teveel van jezelf moeten is een verpakte vorm van zelfafwijzing, een vluchtpatroon van de angst om controle te verliezen en niet goed genoeg te zijn.

Ken je deze quote nog uit het vorige blog? Hierin zit de tweede reden verscholen van al dat moeten; de angst om niet goed genoeg te zijn. We hopen dat als we in de actie schieten, we een beter gevoel over onszelf krijgen. Als we presteren, worden we namelijk van beloond in de vorm van bevestiging en waardering van anderen. Dit geeft ons even een beter gevoel.  

Daar is in principe niks mis mee, we willen allemaal een bijdragen leveren. Van nature zijn we ‘kuddedieren’. En door een bijdragen te leveren kreeg je vroeger een veilige plek in de groep. Dit vergrootte in de oertijd de kans om te overleven. Het zit dus in onze genen om gewaardeerd te willen worden door anderen. Het wordt wel een probleem als we continu dingen moeten doen om waardering van anderen te krijgen en daarin onszelf vergeten. Als we onszelf keer op keer wegcijferen om die waardering te krijgen en onze eigen behoeften negeren. 

Wat heeft onze eigenwaarde met het moeten te maken?

Een andere dieperliggende oorzaak van continu dingen moeten, heeft dus niet alleen te maken met vertrouwen in onszelf, maar vaak ook met onze eigenwaarde.Als je jezelf (nog) niet voldoende waardeert, ben je afhankelijk van de waardering van een ander. Maar hoeveel waardering je ook krijgt, het is nooit goed genoeg.

Ja, even geeft het een goed gevoel als iemand zegt hoe goed je bezig bent met alles wat je doet, en dat die persoon zo blij is dat je altijd klaarstaat. Maar in essentie is de ‘waarderingsemmer’ leeg. De emmer heeft geen bodem, geen stevige ondergrond van eigenwaarde. Elke keer als er een druppeltje waardering van anderen in de emmer komt, lijkt het heel even te helpen. Maar op lange termijn blijft de emmer leeg. Je moet dan continu dingen doen van jezelf om jezelf waardevol te (blijven) vinden. 

Vergeet jij jezelf en jouw leven?

Als je eigenwaarde (nog) niet volledige ontwikkeld is, heb je het gevoel dat je niks waard bent als je minder presteert of even niks betekent voor een ander. Het voelt alsof je tekort schiet. Want wie ben jij als je niks presteert? Als je geen waardering krijgt van anderen?

Zolang je je waarde blijft koppelen aan de waardering die je krijgt voor je prestaties, blijf je altijd dingen krampachtig moeten van jezelf. Je wilt dan door iedereen aardig gevonden worden, bent bang om fouten te maken, en cijfert jezelf weg. Je vergeet het leven vorm te geven zoals JIJ dat wilt, vanuit wie jij werkelijk bent. Je doet dingen vanuit angst, vanuit verkramping en dat blokkeert. Zowel emotioneel als lichamelijk. Grote kans dat je op een gegeven moment vast zit in de vraag ‘Is dit alles?’ en ‘waar moet ik heen?’

Wat is bij jou de oorzaak van het moeten?

Als je minder wilt moeten van jezelf, is de eerste stap om bij jezelf te rade te gaan wat er onder al dat moeten ligt. Ervaar je (nog) weinig vertrouwen in jezelf en jouw kunnen? Waardeer je jezelf (nog) niet voldoende en koppel je je waarde aan je prestaties? Of misschien allebei?

Het (h)erkennen dat je afhankelijk bent van de waardering van anderen of nog geen vertrouwen voelt in jezelf en het leven, is al een heel belangrijk inzicht. En bovendien heel dapper, want ja…. het is confronterend! Het geeft een kwetsbaar gevoel om te beseffen dat we afhankelijk zijn van de waardering van anderen, of dat we vertrouwen buiten onszelf zoeken. Veel mensen durven dit niet te (h)erkennen, en blijven daarom hun hele leven buiten zichzelf zoeken naar ‘quick fixes’.  

Waardering als kers op de taart

Het werken aan eigenwaarde en zelfvertrouwen, geeft een stabiele basis waarin je voelt dat je oké bent. Ook als je even niks presteert, even niks ‘bent’ of ‘doet’ voor anderen. Je koppelt je waarde dan niet aan alles wat je presteert en moet van jezelf, maar laat het ‘ego’ en de meningen van anderen wat meer los. Je voelt je ook goed genoeg als je even niks doet of minder waardering krijgt van anderen. Je herstelt de bodem van je ‘waarderingsemmer’, waardoor waardering van anderen een aanvulling is. Niet de kern van je bestaan, of een verslaving waarin je jezelf gevangen houdt.  

Durf jij de echte oorzaak aan te pakken?

Durf jij……de echte oorzaak aan te pakken en jezelf te bevrijden van al het moeten en de verkramping die hieruit voortkomt? Of blijf jij jezelf vastzetten in de druk van het steeds maar dingen moeten? Als een ratje in een ren rad, dat maar door en door gaat. Steeds sneller, en sneller, totdat je uitgeput uit het radje valt…Vergeten te genieten van alles wat buiten het rad is; het leven.  

Jij hebt een keus. Als je je realiseert dat continu dingen van jezelf moeten je op lange termijn alleen maar tegenwerkt, ben je al een mooie stap aan het maken! Bewustwording is altijd de eerste stap op weg naar positieve verandering, naar meer eigenwaarden en zelfvertrouwen. Als je de oorzaak scherp hebt, weet je waar je aan kunt werken. En dat is heel krachtig, want je werkt dan aan de kern van het probleem, in plaats steeds naar tijdelijke ‘oplossingen’ te zoeken die op lange termijn niet werken. Sterker nog, die je op lange termijn uitputten en verder afbrengen van jouw geluk en van wie je werkelijk bent. 

Wat heb jij nodig om minder te moeten?

Een belangrijke tweede stap is om bij jezelf te rade te gaan wat je nodig hebt om minder te moeten van jezelf. Wat heb JIJ nodig? Iedereen is uniek, en heeft een ander verhaal. Daarom heeft iedereen ook iets anders nodig. Wil je meer leren luisteren naar de signalen van je lichaam? Wil je werken aan het vergroten van je zelfvertrouwen? Heb je te leren om je emoties toe te laten en je grenzen te voelen? Of wil je je eigenwaarde vergroten?

Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. En in de praktijk is er geen quick fix. Het vraagt om dagelijks met geduld en compassie te werken aan meer zelfwaardering en eigenwaarde. Of aan dat wat jij specifiek nodig hebt. Er zijn diverse manieren waarop je dat kunt doen. Op Proudly Imperfect deel ik inspiratie, informatie en tips over hoe jij jouw zelfliefde en eigenwaarde vergroot.

Je zult zien dat als je je zelfvertrouwen en eigenwaarde vergroot, een wereld voor je opengaat. Je gunt jezelf meer, en vertrouwt meer op jouw kunnen. Met dit als basis kun je het leven te creëren waar je écht naar verlangt. Waarin je je het gevoel hebt dat je écht leeft, en dingen doet omdat je het WILT en niet omdat het MOET. 

N.b. Volgende week deel ik een aantal simpele en praktische tips waarmee je jouw eigenwaarde verhoogt. Wil je hier direct al mee aan de slag? Download dan hier het gratis Proudly Imperfect werkboek met praktische oefeningen voor meer zelfliefde, eigenwaarde en zelfvertrouwen.

Foto credits @ hazelfandfolk.com

Leave a Reply