Proudly Imperfect is een lifestyle merk & community dat vrouwen inspireert zichzelf te zijn, van zichzelf te houden en in zichzelf te geloven, zodat ze het leven kunnen creëren waar ze werkelijk naar verlangen en meer geluk, succes en vervulling kunnen ervaren. Op deze website vind je diverse content op het gebied van body(love), mind(set) en soul(food), voor jouw dagelijkse dosis Proudly Imperfect inspiratie! 

© 2018 Proudly Imperfect

Nee zeggen tegen een vriendschap die niet meer goed voelt…

Gedurende onze tijd op aarde komen en gaan mensen in ons leven. Sommige vrienden blijven je hele leven aan je zij, en anderen zijn maar een klein hoofdstuk van jouw boek. Hoe dan ook, een goede vriendschap is ontzettend belangrijk voor je gevoel van geluk en vervulling. Dingen kunnen delen, je hart luchten, samen lachen, huilen, elkaar steunen en ervaringen op doen.

Ja, Een goede vriendschap is goud waard, en mogen we zeker koesteren.

Echter, gaandeweg je leven kom je misschien ook tot de ontdekking dat niet iedereen die je ‘vriend’ noemt, ook daadwerkelijk bijdraagt aan geluk en vervulling. Op momenten dat je bijvoorbeeld door een diep dal gaat, zijn ze ineens nergens te bekennen. Of de ‘vriendin’ die altijd jaloers op je is, jou indirect naar beneden haalt en onzeker probeert te maken. Of no erger, degene die achter je rug om over jou aan het roddelen is. (Zie de blog: herken de toxic vrienden) 

En soms groei je gewoon uit elkaar, omdat je leven verandert en jij met het leven mee verandert. 

 

vriendschap komt en gaat

Your ‘gut feeling’ 

Hoe dan ook, het is niet vreemd en het ligt zeker niet aan jou als je soms twijfelt over een bepaalde vriendschap, of over bepaalde mensen in je leven. Sterker nog, het is juist heel gezond om naar dat ‘gut gevoel’, je intuïtie te luisteren. Als jij elke keer bij iemand die zich ‘vriendin’ noemt of bij iemand die jouw vriendin wilt worden een rot gevoel krijgt, dan is daar een reden voor. En daar mag je zeker naar luisteren.

Je hoeft niet iedereen in je leven toe te laten.

Want ‘je bent het gemiddelde van de vijf mensen waar je het meest mee omgaat’. Natuurlijk niet letterlijk, maar je neemt gaandeweg bepaalde overtuigingen, denkbeelden, gedragingen, kennis en energie van elkaar over. Dan kunnen die 5 mensen maar beter positief zijn, niet?

 

Soms is het beste wat je daarom voor jezelf kunt doen, de mensen uit je leven 'bannen' of überhaupt niet toelaten, waarvan je voelt dat ze geen positiviteit in je leven brengen.

 

 

Ik hoor je al denken: ‘Maar mensen uit mijn leven ‘bannen’, is dat niet egoïstisch?’ Ik snap die gedachte, ik heb daar ook mee geworsteld. Zeker op momenten dat de ander zo graag een onderdeel van je leven wilt zijn, of als de vriendschap al zo lang bestaat, voelt het soms egoïstisch om te zeggen ‘Sorry, maar dit gaat hem niet (meer) worden.’ Maar is het ook daadwerkelijk egoïstisch om nee te zeggen tegen een vriendschap? Ik denk van niet.

Mensen waar jij je niet goed bij voelt niet in je leven toelaten, is juist een vorm van zelfliefde en eigenwaarde. Van respect naar jezelf, maar ook van respect naar de ander. 

Een vorm van respect

Huh, respect naar de ander?

Laat het me uitleggen. Hoe zou jij het vinden als je met iemand omgaat, maar die persoon elke keer voelt dat zij er eigenlijk niet blij van wordt? Dat ze het enkel doet om jou te pleasen? Als je die persoon echt zo leuk vindt, dan gun je de ander toch geluk, ook al is dat zonder jou?

Met respect naar de ander bedoel ik dus dat je de ander de ruimte geeft en het geluk gunt om haar kostbare tijd te besteden aan mensen die beter bij haar passen en die daar wel gelukkig van worden. Want ook in vriendschap geldt; op elk potje past een dekseltje. Je kunt een driehoekje niet in een rondje proppen.

Dankbaarheid

Misschien zal de ander het nog niet snappen als je die persoon niet in je leven toelaat of een vriendschap wilt loslaten. Of zullen je ‘vrienden’ boos worden als je uit de ‘vriendengroep’ stapt. Maar er zal een punt komen dat die persoon er dankbaar voor is. En dat de mensen uit de vriendengroep snappen waarom je nee hebt gezegd. En ook jij zult je achteraf dankbaar voelen dat je jezelf de ruimte hebt gegund voor nieuwe, positieve mensen in je leven die werkelijk bij je passen.

Om dat te ervaren, heb je tijd nodig.

En in die tussentijd, kun je je misschien eenzaam voelen. Als je een persoon of vriendschap loslaat, kan er tijdelijk een gevoel van leegte in je leven ontstaan, wat je wellicht een angstig en onbehagelijk gevoel geeft. Maar je kunt beter alleen zijn en deze tijd invullen met wat jou wel gelukkig maakt en positieve energie geeft, dan jezelf eenzaam en rot voelen in een ‘vriendschap’ of zogenaamde ‘vriendengroep’, waarin je continu negativiteit ervaart.

 

Die lege ruimte zal langzaam gevuld worden met meer liefde voor jezelf, en uiteindelijk met nieuwe, positieve vriendschappen waar je wel blij van wordt.

 

Hoe laat je los?

Door eerlijk te zijn. Het is natuurlijk makkelijk om te vluchten, een vriendschap te negeren en te doen alsof de persoon er niet is. Ja, als je een ander negeert, of niet meer ingaat op verzoeken van een ‘vriendengroep’, dan zullen ze op een gegeven moment langzaam uit je leven verdwijnen. Maar zou het niet veel eerlijker zijn, om te vertellen waarom je nee zegt, zodat ook zij verder kunnen gaan? En misschien zelfs kostbare nieuwe inzichten krijgen?

Verzamel al je zelfvertrouwen, moed en girlpower in jezelf, en blijf dicht bij jezelf als je de ander vertelt dat deze vriendschap niet meer voor jou is. Dat het niet meer goed voelt. Hopelijk zal hij of zij jouw keus respecteren, maar de kans is er ook van niet. En dat de ander je aan gaat vallen. In dat geval, herinner jezelf er dan aan dat je de ander geen superlange verantwoording schuldig bent. Je hebt het nodige uitgelegd, en je hoeft jezelf verder niet te verdedigen. Het is de pijn, de struggle van de ander met het gevoel van afwijzing, waardoor ze in de aanval gaan. Dat is hun stukje, niet dat van jou.

Jouw stukje is om dicht bij jezelf te blijven, met respect naar de ander. 

Ik beloof je dat je – hoe lastig loslaten soms ook kan zijn- jezelf dankbaar zult zijn als je een vriendschap loslaat die niet meer goed voelt. Misschien niet direct. Maar er komt een tijd dat je je realiseert; wat was dit een goede beslissing. Een keus voor mezelf.

 

Vriendschaps quote

 

Weet je niet of een vriendschap wel of niet toxisch is? Lees dan dit blog eens. 

(foto credits: crystal Moore)