Proudly Imperfect is een lifestyle merk & community dat vrouwen inspireert zichzelf te zijn, van zichzelf te houden en in zichzelf te geloven, zodat ze het leven kunnen creëren waar ze werkelijk naar verlangen en meer geluk, succes en vervulling kunnen ervaren. Op deze website vind je diverse content op het gebied van body(love), mind(set) en soul(food), voor jouw dagelijkse dosis Proudly Imperfect inspiratie! 

© 2018 Proudly Imperfect

ONDERNEMEN NAAST JE BAAN OF STUDIE: 10 TIPS OM JOUW DROOM TE REALISEREN

Ondernemen naast je baan of studie: 10 tips om jouw droom te realiseren

Ondernemen naast je huidige baan of studie. Je wilt jouw eigen business of blog opzetten, en kan niet wachten om ermee te beginnen. Maar hoe doe je dat naast een veeleisende baan of studie en het onderhouden van een druk privé-leven? Hoe houd je balans en voorkom je dat je jezelf overwerkt? En waar haal je de tijd vandaan?

De afgelopen maanden waren dit vragen die mij bezighielden. Met een baan van 32 uur als content manager bij een super leuk bedrijf, is het niet altijd makkelijk om ook nog te bloggen naast mijn werk. Zeker niet omdat ik voldoende rust en ‘me-time’ nodig heb om op te laden. De afgelopen weken was het daarom zoeken naar balans. Naar wat wel en niet werkt, en vooral; hoe ik meer kan realiseren in de tijd die ik heb, zonder mezelf uit te putten. Inmiddels heb ik een goede flow gevonden, waardoor ik weer aan Proudly Imperfect kan werken en mooie content met jullie kan delen! (Yesss! Daar word ik super blij van, want dat heb ik zo gemist!)

Wil jij ook ondernemen naast je huidige baan of studie? Heb jij een droom die je wilt realiseren, maar weet je niet waar en hoe je moet beginnen? Dan zijn mijn tien tips ‘ondernemen naast je baan’ wellicht wat voor jou! 

1. Wees realistisch

Eén van de belangrijkste dingen die ik afgelopen jaren heb geleerd is om realistisch te zijn, maar wel met een positieve houding. Dat betekent dat ik groot droom en mooie doelen stel, maar daarnaast goed kijk hoe het in het dagelijks leven kan realiseren. Je hoeft je huidige baan niet op te zeggen. Ondernemen naast je baan is mogelijk. Sterker nog, het helpt je groeien en je verdient voldoende geld om jezelf te onderhouden. Het vraagt wel om toewijding, verantwoordelijkheid en positiviteit. En dat is niet altijd makkelijk.

Niemand neemt je bij de hand en zegt tegen je dat je vanavond een blog af moet hebben. Dat moet jij zelf doen. Terwijl vrienden na werk op een terrasje zitten, werk jij aan je onderneming. En in het weekend, zit jij nog even een blog te schrijven. Dat hoort er ook bij, want het komt niet zomaar aanwaaien. Het is dus zeker geen rozengeur en maneschijn, maar je krijgt er zoveel voor terug!

2. Ondernemen? Maak een plan!

Om te ondernemen naast je baan, heb je een realistisch plan nodig. Waar sta je nu en waar wil je heen? Wat zijn de stappen die je moet zetten om daar te komen? Hoeveel blogs wil je per week schrijven? Hoeveel tijd heb je daarvoor beschikbaar of kun je daar beschikbaar voor maken. Oftewel; hoe kun jij ondernemen naast je baan in de praktijk realiseren? Stel doelen, en breek ze op in subdoelen en kleine stapjes die passend zijn in jouw dagelijks leven. Werk er vervolgens dagelijks aan, hoe klein de stap ook is. Elke dag een kleine stap vooruit, brengt je ook dichter bij je doel!

3. Ondernemen naast je baan vraag om geduld en doorzettingsvermogen

Een valkuil is dat we vaak te snel en in te grote stappen vooruit willen. En daarnaast dat we snel opgeven als het even niet lukt, of als we niet direct resultaat zien. We gaan aan onszelf twijfelen, omdat het bij anderen wel makkelijk en snel lijkt te gaan. Onthoud dat dat enkel een illusie is. Je ziet vaak alleen de hoogtepunten van anderen. De struggles, het harde werken en de tegenslagen, worden niet altijd gedeeld.

Geef dus niet direct op als je niet direct resultaat ziet. En twijfelen aan jezelf of aan je capaciteiten als je niet snel genoeg vooruit komt, is nergens voor nodig!  Je droom realiseren kost tijd, energie, dagelijkse focus, geduld én doorzettingsvermogen. Dat geldt voor iedereen, ook voor de “InstaPerfectPeople.”

4. Creëer positieve en versterkende rituelen

Positieve en versterkende rituelen zijn heel krachtig. Ze zorgen voor meer productiviteit, een betere focus en dragen bij aan een positieve mindset. Bovendien is elk ritueel een moment voor jezelf. Een moment waarin jij nadenkt en voelt wat je echt belangrijk vindt. Zo blijf je in lijn met wat jij wilt, voelt en verlangt. Sinds ik rituelen heb geïmplementeerd in mijn leven, ga ik echt vooruit. Zo mediteer ik elke ochtend, schrijf ik dagelijks in mijn notebook, en eindig ik de dag met dankbaarheid en visualisatie van de volgende dag. Wat kun jij elke dag doen dat jou een krachtig gevoel geeft, helpt met focussen en energie geeft?

5. Luister naar motiverende podcasts

Als er één ding is dat mij echt motiveert, is het het opdoen van nieuwe kennis en inspiratie. Dagelijks naar een podcast luisteren is een handige manier om dit te realiseren. Tijdens het maken van mijn ontbijt, het opruimen van mijn huis of het reizen naar werk, zet ik een podcast aan. Verhalen van ondernemers, masterclasses over bepaalde onderwerpen, of motivation podcasts als ik even een dipje heb. Mijn favorieten? Dat zijn o.a. de podcasts van Jip Isabel, Marie Forleo en Mindvalley. Youtube biedt ook de mogelijkheid om kennis op te doen die je helpt gemotiveerd en scherp te blijven.

Het verschil tussen mensen die hun dromen realiseren en mensen die enkel dromen, is actie.

7. Sta elke dag een uur eerder op en ‘cut the crap’

“Maar waar haal ik de tijd vandaan?”

Deze vraag krijg ik regelmatig te horen. Het antwoord heeft alles te maken met prioriteiten stellen en keuzes maken. Sta elke dag een uurtje eerder op om te werken aan dat wat voor jou echt belangrijk is. Dat kan sporten zijn, maar ook het lezen van een boek of het schrijven van een blog. In een uur kun je al zoveel doen en bereiken. 

Wees daarnaast bewust waar je je tijd aan besteedt. ‘Cut the crap’, is een van mijn favoriete motto’s.  Tijdens een sessie met mijn coach, realiseerde ik mij dat ik best veel tijd besteedde aan dingen die niets bijdroegen aan mijn doelen. Doelloos scrollen door social media, loze programma’s kijken, doelloos shoppen… Dit soort dingen nemen de focus weg van dat wat voor mij echt belangrijk is. Welke ‘crap’ kun jij vervangen door iets dat bijdraagt aan jouw doel? 

8. Ondernemen is ook voldoende rust nemen om op te laden

Je hoeft echt niet 24/7 aan het werk te zijn; je moet ook opladen en rusten. Even afstand nemen van je werk geeft je nieuwe energie en inspiratie. Bovendien is sociaal contact goed voor de productiviteit, omdat het je geluksgevoel verhoogt. Je hoeft de verjaardagen van je beste vrienden en bezoekjes aan je (schoon)familie dus zeker niet te skippen. Echter hoef je ook niet tegen alles en iedereen ja te zeggen. Waar laad jij echt van op? Besteed je vrije tijd bewust. Kies voor de dingen waar je echt van oplaadt, en voor de mensen die echt belangrijk voor je zijn. 

9. De juiste mensen om je heen

Omring jezelf met de mensen die je inspireren, steunen, motiveren en helpen groeien. Dit hoeven heus niet allemaal succesvolle ondernemers te zijn. Maar wees je wel bewust dat de vijf mensen waar jij de meeste tijd mee doorbrengt, een grote invloed op jouw leven hebben. Zeker als jij wilt ondernemen naast je baan, is het goed hierover na te denken. Ik ervaar zelf dat ik het fijn vind mijn tijd door te brengen met mensen die begrijpen waar ik mee bezig ben. Of met mensen die zelf ook met groei, ontwikkeling, hun passie en ondernemen bezig zijn. We helpen elkaar in het realiseren van onze dromen.

Wees je bewust dat sommige mensen een negatieve invloed op je leven hebben. Vaak zonder dat we ons dit realiseren. Ze begrijpen niet dat jij liever aan je blog werkt, dan met een kater in bed ligt en proberen je mee te sleuren in hun gedrag. Of ze zeggen dingen als: “Zou je dat nou wel doen? Kun je dat wel? Wat saai zeg dat je al naar huis gaat!

De energiezuigers, mensen die je naar beneden halen, mensen die je belemmeren in je groei; passen zij nog wel bij wie jij wilt zijn en waar jij naartoe wilt? 

10. Geniet van het proces van ondernemen 

“Pas als ik mijn doel behaald heb, ben ik gelukkig.” Herken je deze? Realiseer je dan dat het vinden van vreugde in het dagelijkse proces meer bijdraagt aan een geluksgevoel, dan het behalen van een doel zelf. Waarom? Omdat elke dag een stap in het proces is, en de realisatie van een doel enkel een kortstondig moment is. Het is toch prachtig dat je de mogelijkheid hebt om dagelijks aan je dromen te werken? Geniet ervan, ook al is het hard werken!


Welke droom wil jij realiseren (naast je baan of studie?) En wat helpt jou het best om dat te realiseren? Deel jouw tip hieronder!