Proudly Imperfect is een lifestyle merk & community dat vrouwen inspireert zichzelf te zijn, van zichzelf te houden en in zichzelf te geloven, zodat ze het leven kunnen creëren waar ze werkelijk naar verlangen en meer geluk, succes en vervulling kunnen ervaren. Op deze website vind je diverse content op het gebied van body(love), mind(set) en soul(food), voor jouw dagelijkse dosis Proudly Imperfect inspiratie! 

© 2018 Proudly Imperfect

Ruimte innemen. Waarom het belangrijk is & hoe je het doet.

Ruimte innemen. Het klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik toen ik 18 was geen enkel probleem had om mijzelf te laten zien. Maar dat veranderde naarmate ik ouder werd, en meer tegenslag had ervaren. Het stemmetje dat dingen zei als: “Wie ben ik om mijzelf te laten zien?” “Wie ben ik om mijn eigen bedrijf op te zetten?” “Wie zit er nou echt op mij te wachten?” kwam regelmatig op. 

De kritische ik in mij, die groeide bij elke tegenslag, kon mij flink onzeker maken. Het gevolg was dat ik mij steeds meer op de achtergrond ging houden. Ondernemen? Mwah, ik koos liever voor een ‘veilige’ baan waarin ik mij kon verstoppen en die paste bij ‘hoe het hoort’. Die uitdagende dromen? Niet voor mij. Daar was ik niet capabel genoeg voor, zei de criticus in mij.  

Voor ik het wist had ik mij gesetteld in een baan die niet bij mij paste en mijn droom om te ondernemen en te bloggen laten varen. Doodongelukkig was ik. 

Want ik duwde een deel in mezelf weg. Een deel dat zich wil uiten, dat anderen wil helpen, dat wil ondernemen en creëren. Maar ik had het weggestopt onder een diepe laag onzekerheid en frustratie over de dingen die anders waren gelopen in mijn leven dan de perfectionist in mij wilde. 

Ruimte innemen; durf jij dat?

Misschien heb jij ook een droom. Wellicht wil je een eigen bedrijf opzetten, een blog beginnen, je talenten delen met de wereld. Of jezelf meer laten zien op werk om je bijdrage te leveren of om promotie te maken. Toch houd je jezelf tegen en klein door dat stemmetje dat zegt dat jij het niet verdient om ruimte in te nemen in deze wereld. Of dat denkt dat anderen beter, slimmer, mooier of getalenteerder zijn dan jij. 

Door naar dat negatieve stemmetje te luisteren blijft je droom enkel een droom. En dat geeft je een chronisch gevoel van leegte en ontevredenheid…

Als je dat herkent, dan herken je vast ook wel het stemmetje dat daar tegenover staat. De stem van je hart dat zachtjes fluistert:

“Er is meer voor je in het leven. Gun het jezelf, laat jezelf en je talenten zien. Ook jij mag ruimte innemen hier op aarde. Ga voor wat jou echt gelukkig maakt.” 

Durf jij naar dat stemmetje van je hart te luisteren en je ruimte in te nemen? Of wil je de rest van je leven blijven luisteren naar de criticus in jou, die je klein probeert te houden? 

Het belang van ruimte innemen 

Als je geen ruimte in durft te nemen, belemmer je jezelf om voluit te leven en echt gelukkig te zijn. Om je zowel fysiek als mentaal goed te voelen. En dat kan leiden tot overspannenheid of zelfs een bore-of burn-out.  

Ruimte innemen is ontzettend belangrijk. Niet alleen omdat je – als je ruimte in durft te nemen- je je dromen gaat realiseren, maar ook omdat je gehoor gaat te geven aan jouw behoeften. Hierdoor voel je je fysiek en mentaal beter.

Je zegt dan bijvoorbeeld nee tegen dingen en mensen die niet goed voelen en ja tegen jezelf. Je komt meer voor jezelf op, bijvoorbeeld als iemand bij de kaar voordringt. Je deelt je mening en visie, en laat jouw geweldige ideeën zien. Oftewel; je geeft ruimte aan wie jij bent, wat je verlangt en wat je kunt. Je laat jezelf zien zoals je bent en bent trouw aan wie jij bent. Daardoor bewandel je je eigen pad, en is de kans groter dat je voluit kunt leven en meer geluk, energie en vervulling ervaart. 

Waarom neem je geen ruimte in?

Een belangrijke reden waarom veel mensen geen ruimte in durven nemen is de angst om te falen en om afgewezen te worden. 

Zoals de één zich juist laat zien en groot maakt vanuit deze angst, hebben mensen die geen ruimte in durven nemen zichzelf aangeleerd om zich juist klein en stil te houden. Dit om zo min mogelijk andere lastig te vallen, om niet op te vallen met hun aanwezigheid, of om niet te falen. Ze worden liever onderschat, dan overschat. Want als ze overschat worden zijn ze bang dat anderen zien dat ze niet perfect zijn en daardoor afgewezen worden. 

Perfectionisme, en de daaruit voortkomende angst om te falen/niet goed genoeg te zijn, is een oorzaak waardoor we geen ruimte innemen. 
Het moet perfect, of anders niet. We moeten perfect zijn, anders mogen we er niet zijn….

Door geen ruimte in te nemen (en in plaats daarvan bijvoorbeeld anderen te pleasen, onze mening voor ons houden, onze behoeften weg te cijferen, of dingen te vermijden), hopen we op goedkeuring en waardering van anderen.

Je krijgt dan wellicht even die waardering, of vermijdt het maken van fouten en afwijzing. Maar je zet wél jezelf en jouw fysieke of mentale behoeften opzij. Het gaat ten koste van jezelf. En de prijs die je daarvoor betaalt is hoog;  je verliest verbinding met jezelf, en met je dromen en verlangens.

Je wijst jezelf af, want je probeert iemand te zijn waarvan anderen vinden dat je dat moet zijn. Je maakt jezelf zoveel kleiner dan je van nature bedoeld bent om te zijn. Als een bloem die altijd in een knop blijft, maar die van nature wil bloeien….

Ruimte innemen: Wat heb je ervoor nodig?

Je ruimte innemen en jezelf  laten zien, is dus ontzettend  belangrijk om voluit te kunnen leven. Toch is het niet zo makkelijk, weet ik uit ervaring. Je hebt namelijk jarenlang geen ruimte ingenomen. Dat ineens wel doen, kan heel oncomfortabel en eng voelen. 

Toch kun jij het ook. Ook jij kunt leren om je ruimte in te nemen en het leven te leiden zoals JIJ dat wil. 

De eerste stap die jij daarvoor kunt zetten is om je ervan bewust te worden dat je vasthoudt aan een ‘overleef patroon’. Jezelf klein en stil houden was jouw ‘overleefmodus’, die voortkwam uit de angst voor afwijzing. Een gedragspatroon waarmee je hoopte op waardering of goedkeuring van anderen. 

Er is een reden dat je die waardering en goedkeuring van anderen nog verlangt. Het kan zijn dat je nog niet geleerd hebt om op jezelf te vertrouwen als bijvoorbeeld je ouders continu alles voor je deden, of heel kritisch naar je waren. Misschien ben je vroeger gepest, of kreeg je alleen liefde als je stil was en je je ouders niet lastig viel. 

Waar het ook vandaan komt (vaak uit je jeugd); je hebt nu als volwassenen de kans om die overleef-patronen te doorbreken. Om wel de ruimte in te nemen. Je bent niet meer het kind van vroeger dat geen andere optie kende. Je bent nu een volwassen mens, dat bewust keuzes kan maken en voor zichzelf op kan komen, fouten mag maken EN deze kan herstellen.

Onderzoek je belemmerende overtuigingen

Als volwassenen kun jij jezelf nu toestemming geven om ruimte in te nemen. Want eerlijk is eerlijk: waarschijnlijk zijn het niet zozeer anderen die jou tegenhouden om ruimte in te nemen, maar houd jij jezelf tegen. Door te luisteren naar de kritiek en afkeuring die jij jezelf geeft. 

Je houdt vast aan je belemmerende overtuigingen die je ooit hebt opgedaan. Bijvoorbeeld: “Alles moet perfect anders mag ik er niet zijn”. “Ik moet stil zijn en goed presteren, anders ben ik niet goed genoeg”. Of “Zolang niemand mij ziet, ben ik veilig”. 

Welke stemmetjes van vroeger heb jij je eigen gemaakt en ben je gaan geloven? Welke overtuigingen houden jou nu tegen om je ruimte in te nemen? Waar ben je bang voor als je hier niet meer naar luistert? 

Breng dit voor jezelf eens in kaart, en oefen dagelijks om deze overtuigingen om te buigen. De oude overtuigingen belemmeren je dan niet meer, maar helpen je juist om wel je ruimte in te nemen. (In het boek Proudly Imperfect lees je hoe je dat doet, en in het gratis werkboek kun je oefenen met overtuigingen ombuigen).  

Minder aantrekken van de oordelen van anderen

Misschien vraag je jezelf nu af: “Maar hoe zit het dan met die oordelen die anderen zullen hebben als ik wel mijn ruimte inneem en mijn hart volg?

Je bent een vrij wezen. Helemaal vrij om te doen en laten wat je wil, net als een ander. Een ander mag oordelen. En geloof me, heel veel mensen zullen ook altijd een oordeel hebben over je. Maar doet dat er toe? Is het niet veel belangrijker wat JIJ vindt over jezelf en hoe jij je voelt in je leven? 

Hoe zou het voor je zijn als je niet meer zoveel waarde hecht aan de oordelen en mening van anderen? Het geeft je veel meer ruimte, vrijheid en vertrouwen om je eigen stem te volgen. 

Door vanaf een afstandje naar de oordelen van anderen te bekijken, kun je dit leren. Elke keer als iemand je raakt met een oordeel of mening, voel je wat het met je doet. Hoe raakt het je? Maakt het je onzeker, boos? Of verdrietig en alleen? Bekijk daarna jouw mening. Wat vind jij? Wat wil jij? 

Allebei de meningen mogen er zijn, want iedereen heeft een eigen waarheid. Niet iedereen hoeft het met je eens te zijn. Maar al te vaak nemen we oordelen van anderen aan als de waarheid. Alsof het een feit is. Dit is een mening echter niet. Een mening of oordeel is iemands persoonlijke beleving, gebaseerd op zijn of haar eigen wereldbeeld. Gekleurd door eigen overtuigingen en ervaringen. En iedereen heeft andere ervaringen en overtuigingen opgedaan. Er zullen dus altijd ontzettend veel diverse meningen zijn.

De kunst is om er nu dus vanaf een afstandje naar te leren kijken, zonder dat je de verbinding met jezelf en JOUW mening en visie verliest. En vervolgens gehoor geeft aan jouw mening en behoeften. 

Ruimte innemen is verantwoordelijkheid nemen voor JOUW gevoel.

Ben jij bang dat je anderen teleurstelt als je je eigen weg gaat, jezelf uitspreekt en jouw ruimte inneemt?

Onthoud dan dat jij enkel verantwoordelijk bent voor JOUW eigen gevoel en JOUW eigen leven.  Jij bent verantwoordelijk voor wat er in jou leeft, en hoe je reageert op een situatie. 

Jij bent niet verantwoordelijk voor het verdriet, de reactie of het ongemak van een ander. En een ander is niet verantwoordelijk voor het gevoel in jou. Een ander is net als jij volwassen en daarmee verantwoordelijk voor zichzelf. Hij of zij kan – net als jij – zichzelf uitspreken, ruimte innemen en voor zichzelf opkomen door grenzen aan te geven als iets niet goed voelt.

En dat is precies wat jij ook mag oefenen als je je ruimte in wil leren nemen: je grenzen aangeven, je lichamelijke en emotionele behoeften leren voelen, staan voor wat voor jou écht belangrijk is, door aan je zelfvertrouwen, eigenwaarde en zelfliefde te werken. 

Als je intentie goed is, en puur vanuit liefde voorkomt, kun je enkel een ander triggeren met het innemen van ruimte. Maar je bent nooit verantwoordelijk voor hoe zij daarmee omgaan. Je ruimte innemen – niet om een ander te schaden, maar om trouw te zijn aan jezelf,- is dan ook waardevol voor een ander. Want pas als jij ruimte inneemt en daarmee gehoor geeft aan jouw fysieke en mentale behoefte, kun jij je goed voelen en stralen. En dan kun je er des te meer voor een ander zijn, zonder jezelf weg te cijferen. 

Jouw ruimte innemen is een geschenk voor de wereld

Jouw ruimte innemen in deze maatschappij is jouw bestaansrecht. Je hebt de toestemming en goedkeuring van anderen daarvoor niet nodig.

Je ruimte innemen door te zijn wie je werkelijk bent en dat te laten zien aan de wereld, is een groot geschenk. Geef jezelf toestemming. Want dan komt jouw kracht en vitaliteit naar boven, waarmee je jezelf én anderen helpt en verder brengt. Bovendien ‘ontsla’ je de ander van de eis om jou goedkeuring en waardering te geven, en geef je de ander indirect ook de ruimte om zichzelf te mogen zijn. En daarmee maak je de wereld enkel een stukje mooier en liefdevoller:) 

No Comments

Leave a Reply