Proudly Imperfect is een lifestyle merk & community dat vrouwen inspireert zichzelf te zijn, van zichzelf te houden en in zichzelf te geloven, zodat ze het leven kunnen creëren waar ze werkelijk naar verlangen en meer geluk, succes en vervulling kunnen ervaren. Op deze website vind je diverse content op het gebied van body(love), mind(set) en soul(food), voor jouw dagelijkse dosis Proudly Imperfect inspiratie! 

© 2018 Proudly Imperfect

Shocking; ons zelfvertrouwen is ontzettend laag blijkt uit onderzoek

Hoewel het soms lijkt alsof andere vrouwen barsten van het zelfvertrouwen, blijkt niets minder waar. Uit Belgisch onderzoek van Goed Gevoel komt naar voren dat vrouwen zichzelf een heel laag cijfer geven wat hun zelfvertrouwen betreft. Zij vroegen 4.000 vrouwen tussen de 18 en 70 jaar naar hun zelfvertrouwen. Het resultaat is shocking; we geven onszelf gemiddeld een mager zesje.

Het gevolg? Een gebrek aan vertrouwen in onszelf belemmert ons om voluit te leven. Zo gaat meer dan 20 procent niet naar het strand vanwege onzekerheid over haar lichaam. En 84 procent heeft weleens een activiteit afgezegd of iets gelaten door een gebrek aan zelfvertrouwen. Er is dus nog een hoop werk aan de winkel wat ons zelfvertrouwen betreft.

De invloed van de (social)media en ons gewicht

De druk van de (social) media lijkt een belangrijke rol te spelen. 59 procent krijgt al scrollend het gevoel dat anderen beter zijn of een leuker leven hebben. In de jongste groep respondenten kampt 77 procent met dat idee. Bovendien herkent bijna 80 procent zichzelf niet in de vrouwen die in de commercials te zien zijn. Bijna 3/4 van de vrouwen wil dan ook meer diversiteit zien; vrouwen met een maatje meer, een getinte huidskleur, een fysieke of mentale bewerking of vrouwen op leeftijd.

Ook ons gewicht heeft invloed op hoe we over onszelf denken. Hoe hoger de BMI, hoe lager het zelfvertrouwen is. Vrouwen met obesitas geven zichzelf een 5,9 wat hun zelfvertrouwen betreft. Vooral tijdens het sporten keldert hun zelfbeeld. Dames met overgewicht geven aan dat ze zich niet zo op hun gemak voelen in de sportclub of fitness.

Dit verhoogt ons zelfvertrouwen wel

Gelukkig zijn er een aantal factoren waardoor het vertrouwen in onszelf verhoogt, zoals onze leeftijd. Hou ouder we worden, hoe zelfverzekerder we zijn over ons uiterlijk. 18 tot 24-jarigen geven zichzelf gemiddeld een 5,7, terwijl 55-tot 70 jarigen zichzelf een 6,8 geven. “Voortdurend krijgen we het idee ingelepeld dat een vrouw die slank is, automatisch succesvol, geliefd en intelligent zal zijn. Extra jaren op de teller kunnen helpen die onwerkelijke maatstaf te zien voor wat hij is: een onhaalbaar ideaalbeeld.’ Aldus Patrick Luyten, hoogleraar psychologie aan de KU Leuven.

De klasse waarin we opgroeien heeft ook invloed op hoe we over onszelf denken. Een hobby, studie, en een goede baan verhogen onze eigenwaarde. Ook het hebben van een relatie, kinderen en jezelf omringen met vrienden boosten je zelfvertrouwen. Professor Luyten: ‘Naast je werk en je hobby’s zijn relaties de belangrijkste bron van zelfwaardering. De liefde geeft je het gevoel dat je er mag zijn zoals je bent, omdat je voor een bepaald persoon de wereld betekent.’

Wil jij meer zelfvertrouwen ervaren? Ik help je graag verder om meer vertrouwen in jezelf te ontwikkelen, zodat jij het leven kunt creëren waar je echt naar verlangt. Neem gerust contact met mij op, of download het gratis werkboek met oefeningen voor meer zelfvertrouwen.

Leave a Reply