Proudly Imperfect is een lifestyle merk & community dat vrouwen inspireert zichzelf te zijn, van zichzelf te houden en in zichzelf te geloven, zodat ze het leven kunnen creëren waar ze werkelijk naar verlangen en meer geluk, succes en vervulling kunnen ervaren. Op deze website vind je diverse content op het gebied van body(love), mind(set) en soul(food), voor jouw dagelijkse dosis Proudly Imperfect inspiratie! 

© 2018 Proudly Imperfect

Teni Stepanosian

Teni Stepanosian: ‘heb vertrouwen in het leven’

Teni Stepanosian (1990) is afgestudeerd diëtiste, fulltime blogster en eigenaresse van Fitbeauty.nl. Op haar blog stelt ze zich regelmatig kwetsbaar op door open en eerlijk haar worstelingen, gedachten en ideeën met haar volgers te delen. Ze staat ongedwongen en positief in het leven en gelooft dat je alles kunt bereiken wat je maar wilt. En dat bewijst ze met haar eigen leven!

Teni schreef het boek Eindelijk vrij, zei haar baan op om fulltime te bloggen en was co-host bij het tv-programma Body, Mind & Guilty Pleasures. In dit interview vertelt Teni Stepanosian onder andere over haar visie op het realiseren van je dromen en inspireert ze met haar positieve, dankbare manier van leven.


Je dromen realiseren

Teni Stepanosian: Veel mensen staan er niet bij stil dat het een optie is om je dromen te realiseren en je passie te leven. Vaak denken ze dat leven van je passie enkel is weggelegd voor mensen met geluk. Dat idee is logisch; we worden opgevoed met de 9-tot-5-mentaliteit. Met het idee dat je een diploma moet halen, moet werken om te sparen voor je pensioen en dat je dan pas echt kunt leven. Toch heb ik dat idee altijd best gek gevonden, want er zijn zoveel meer opties.

Ik ben hoopvol en positief ingesteld en geloof dat wat je wilt bereiken ook echt mogelijk is. Maar dan moet je wel eerst weten wat je passie is en wat je echt wilt, vanuit jezelf. Het is daarom belangrijk om tijd voor jezelf te nemen, zodat je kunt ontdekken waar je echt blij van wordt. En als je er eenmaal achter bent, om jezelf toe te staan steeds vaker de tijd te nemen om datgene waar je zo blij van wordt, ook daadwerkelijk te doen.


Interne motivatie

We hebben nooit echt geleerd om van binnenuit geluk te zoeken; we betrekken er vooral externe factoren bij, zoals een huis, geld, een relatie, slank zijn, een goede baan enzovoort. Ik dacht ook lange tijd dat dit het plaatje was dat ik moest hebben om gelukkig en succesvol te zijn. Maar toen ik dat allemaal had, ging ik elke ochtend huilend naar mijn werk en was ik helemaal niet gelukkig. Mijn definitie van succes en geluk is echt veranderd; het betekent nu dat ik comfortabel ben in mijn lijf, dat ik vrienden en familie om mij heen heb met wie ik mooie herinneringen kan maken. En bovenal, dat ik echt mijn eigen verlangen kan realiseren.

Ik denk dat als je iets wilt veranderen of wilt bereiken in je leven, het goed is om je af te vragen waar je motivatie vandaan komt. Laat je je door externe redenen drijven, vanuit verwachtingen van anderen en de angst voor wat anderen vinden? Of doe je iets vanuit je interne motivatie, vanuit jouw verlangen omdat het goed voor jou voelt? Dat laatste is vaak veel duurzamer. Je doet het dan echt voor jezelf en voor je eigen geluk. Daarnaast is het denk ik ook belangrijk om je goed te voelen over jezelf en je leven zoals het nu is. Want als je jezelf en het heden accepteert, kun je juist vanuit meer liefde voor jezelf werken aan de toekomst en aan jezelf, waardoor het veel prettiger wordt.


Ups & downs

In de weg naar het realiseren van mijn doelen en dromen ervoer ik veel ups en downs. Ik dacht een tijdje dat maar weinig mensen hiermee te maken hadden, tot ik verschillende interviews las over mensen die hun droom aan het najagen waren of al hadden gerealiseerd. Bij iedereen kwam hetzelfde naar voren; de weg ernaartoe is soms een struggle vol ups en downs. Het is niet één geluks- en toevalmomentje, maar het resultaat van jarenlang werken, vallen en opstaan. Dit opende mijn ogen en deed mij beseffen dat het normaal is om ups en downs te hebben. Het is soms echt doorzetten en stap voor stap werken aan je droom, zodat je jezelf langzaam voorbereidt op iets groters.

Falen of fouten maken hoort daarbij. Natuurlijk vind ik het niet leuk om te falen, maar juist door te falen kun je je ontwikkelen. In plaats van dat je falen ziet als iets slechts en het gaat betrekken op jezelf, kun je het ook op een neutrale manier bekijken; je bent niet je falen, het is gewoon informatie die laat zien dat iets op die manier niet werkt. Misschien brengt het je wel dichter bij iets anders. Door dit te beseffen voel ik niet meer de angst voor falen die ik vijf jaar geleden wel voelde.

 

‘We denken vaak dat we de enige zijn die struggles ervaren of fouten maken. Maar iedereen kent ups en downs, iedereen faalt soms. Ik hoop dat we steeds meer naar elkaar gaan luisteren en meer over onze struggles en kwetsbaarheid zullen praten, zodat het geen taboe meer is.’

 

Ik ben niet perfect als mens. Ik maak fouten. Ik doe niet alles volgens de juiste ethische gedragcodes en ik blijf leren. Iets wat ik wel doe, is van me afschrijven en mijn gevoel blootgeven. Online, ja. Of dat goed of slecht is, is voor iedereen anders. Ik word erop beoordeeld, elke dag, maar ik weet dat ik het nooit doe om haat te zaaien maar om struggles te verwerken. Vervolgens stroomt mijn inbox vol met 90% verhalen van anderen die er herkenning in vinden en heftige persoonlijke ervaringen delen en 10% met mensen die vinden dat het niet oké is wat ik doe. Dit is mijn gekozen leven en ik leef het op deze manier; mijn gevoel blootleggen online. Soms heeft dat te maken met anderen die ik zo zorgvuldig mogelijk niet probeer te kwetsen maar nog wel het verhaal, mijn verhaal, probeer over te brengen. Zoals vandaag. En ja, schuldgevoel en verdriet en toch wat rust wisselen zich elk uur van de dag met elkaar af. Echter blijf ik vasthouden aan dat ik heb gekozen mijn leven deels "publiekelijk" te leven. ✨

A post shared by Teni Stepanosian (@tenistepanosian) on

Uit je comfortzone

Als je iets wilt in het leven, kan het nooit alleen maar leuk zijn. Soms moet je echt uit je comfortzone stappen om iets te krijgen waar je naar verlangt. Ik heb ervaren dat als je wilt groeien, het belangrijk is om de confrontatie met jezelf, een gedachte of een gevoel aan te gaan. Soms is die confrontatie vervelend, maar het is niet blijvend. Juist door de dingen te doen die ik eng vind en die oncomfortabel voelen, kom ik van de angst of het vervelende gevoel af. Hoe vaker je iets doet en hoe meer je ermee oefent, hoe makkelijker het wordt. Bovendien ontdekte ik dat als je doet alsof je iets al kan, iedereen met je mee doet. Uiteindelijk ga je zelf ook echt geloven dat je het goed kan.

Het helpt om te begrijpen wat je tegenhoudt, waar je zo bang voor bent. Als je jezelf afvraagt: waarom denk ik dit eigenlijk? Wat denk ik dat er gaat gebeuren als…? Als je je bewust bent van die dieper liggende gedachten, begrijp je jezelf beter. Bovendien kun je dan controleren of je overtuigingen wel kloppen en bewust voor iets anders kiezen wat je leven positief kan veranderen.

 

‘Ik weet nu dat elke keer als ik angst ervaar en iets eng vind, er een stukje ontwikkeling in zit en ik het juist daarom mag doen.’

 

Hoop, vertrouwen en dankbaarheid

Op mijn zeventiende was mijn hart heel erg gebroken. Ik dacht dat ik nooit meer uit de pijn zou komen. Toch ging na een jaar de pijn over. Het besef dat zulke grote pijn uiteindelijk overgaat, heeft me vertrouwen gegeven in het leven. Ik weet nu dat elk rotgevoel en elke rotsituatie overgaat. Ook het feit dat toen ik vier was ik samen met mijn moeder en broer van Iran naar Nederland ben gevlucht met de hoop dat het hier beter zou gaan, heeft me hoop en vertrouwen gegeven in het leven. Ik denk dat die hoop altijd een beetje bij me is gebleven. Dingen komen vaak goed, hoe dan ook. Alles verandert en kan anders lopen in het leven.

Ook dankbaarheid brengt me veel in het leven; vaak besef je niet wat je allemaal hebt, totdat je bewust op gaat schrijven waar je dankbaar voor bent. Dan worden de dingen waar je mee zit een stuk kleiner. Je ziet dan dat een tegenslag meestal een klein stukje van je dag of je leven is, en dat er meer is dan dat; er zijn ook mooie, leuke dingen in het leven. Vanuit die positieve houding kun je veel relaxter de negatieve dingen oplossen en loslaten.

 

‘Vertrouwen hebben in het leven, dankbaar zijn en veel meer vanuit je hart en intuïtie gestuurd worden is heel belangrijk.’

 

Tip van Teni Stepanosian: Neem de tijd voor jezelf en leer ook alleen te zijn. Als je ook alleen kunt zijn, dan is contact met anderen niet bedoeld om een leegte te vullen. Het is dan echt een aanvulling op een leven waar je al helemaal content mee bent. Vul jezelf met dingen waar je blij van wordt en waarmee je jezelf oplaadt, zodat je ook kunt geven aan de wereld.

 

 Volg Teni Stepanosian: www.fitbeauty.nl | www.instagram.com/tenistepanosian

Wil je meer interview van inspirerende Proudly Imperfect vrouwen lezen? Klink dan hier

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

No Comments

Leave a Reply