Proudly Imperfect is een lifestyle merk & community dat vrouwen inspireert zichzelf te zijn, van zichzelf te houden en in zichzelf te geloven, zodat ze het leven kunnen creëren waar ze werkelijk naar verlangen en meer geluk, succes en vervulling kunnen ervaren. Op deze website vind je diverse content op het gebied van body(love), mind(set) en soul(food), voor jouw dagelijkse dosis Proudly Imperfect inspiratie! 

© 2018 Proudly Imperfect

Cynthia Beumer over perfectionisme

Van perfectionisme, naar authentiek leven

Cynthia Beumer (1958) begeleidt als psychosociaal therapeut mensen in persoonlijke groei. In haar praktijk ‘Nestgeuren’ komt ze regelmatig vrouwen (en mannen) tegen die worstelen met perfectionisme en verlangen naar een leven met meer vervulling en rust. Voor hen creëert zij een veilig plek om te groeien, zodat ze bewuster kunnen leven en minder belemmerd worden door hun oude patronen. Als ervaringsdeskundige weet Cynthia als geen ander hoe het voelt om vast te zitten in perfectionisme. Na jarenlang zelf te streven naar perfectie en het gevoel te hebben meer te ‘overleven’ dan te leven, ging ook zij op zoek naar haar ware zelf.

 

Altijd doorgaan

Al van jongs af aan had ik sterk de behoefte om aan de verwachtingen van de buitenwereld te voldoen. Ik wilde het perfecte meisje zijn waar mijn ouders geen last van hadden. Later wilde ik de perfecte partner en moeder zijn met een grootse carrière én een sociaal leven waarin ik gewaardeerd werd. Ik had een eigen communicatiebureau, ‘Oliflo’, waarmee ik onder andere nationale en internationale evenementen organiseerde. Zowel thuis als zakelijk probeerde ik alle ballen in de lucht te houden door altijd door te gaan. En dan wel op mijn manier zodat ik de controle had en wist dat het ‘perfect’ zou gaan. Toch was wat ik deed voor mijn gevoel nooit goed genoeg.

In de hectiek van de dag ging ik steeds meer dingen op de automatische piloot doen en verloor ik beetje bij beetje het contact met mezelf. Ik merkte dat deze manier van leven mij steeds meer energie kostte en dat ik steeds meer moeite moest doen om overal controle op te houden. Onbewust werd ik nog angstiger, dus ging ik nóg harder werken om het weer ‘onder controle’ te krijgen. Hoe harder ik werkte, hoe meer mijn leven uit de hand liep.

 

‘Voor iedereen wilde ik het beste, terwijl ik geen idee had wat ik zelf wilde. Ik was meer aan het overleven dan aan het leven.’

 

Van overleven in perfectionisme, naar leven

Uit het niets, zo voelde dat voor mij, vertelde de vader van mijn kinderen dat hij wilde scheiden. Mijn leven stortte volledig in. Ik had zo mijn best gedaan om het allemaal goed voor elkaar te krijgen en het vooral vol te houden. Ik gaf mezelf de schuld en voelde mij zo verloren en klein. Voor mijn gevoel was ik degene die het niet goed had gedaan. Toen ik mezelf niet meer herkende en de pijn te groot was, besloot ik de weg terug naar mezelf te zoeken. Wie ben ik echt? Wat had gemaakt dat ik zo in de overleefstand was gaan staan? Waarom was ik zo verdrietig en waarvoor was ik zo bang?

Ik werd tijdens dit proces zo diep geraakt door het fenomeen ‘familieopstellingen’, dat ik daar meer over wilde weten. Bij Phoenix ben ik diverse opleidingen gaan volgen. Het was het begin van een nieuw leven, waarin ik leerde leven in plaats van overleven. Dat voelde zo goed, dat ik tijdens de opleidingen besloot te stoppen met Oliflo en als psychosociaal therapeut te gaan werken om mensen te begeleiden in persoonlijke groei.

Je hoeft het niet alleen te doen, je moet het wel zelf doen

In mijn praktijk ontmoet ik veel vrouwen die belemmerd worden door perfectionisme en heel bang zijn om zich kwetsbaar op te stellen. Ze zijn bang dat als ze niet ‘perfect’ zijn, ze niet goed genoeg zijn en afgewezen worden. Hoewel de oorsprong van perfectionisme in het familienest ligt, doet de prestatiemaatschappij 24/7 een appèl op hun idee van ‘nooit goed genoeg zijn’. Het versterkt de Miss Perfect-overlevingspatronen, waardoor ze zichzelf nog meer uitputten en gaan ‘overleven’ in het streven naar perfectie. De angst en de patronen van Miss Perfect zitten hen op een diepe, onbewuste laag in de weg.

De eerste stap is dat mensen bewust worden dat zij het wel zelf hebben te doen, maar niet alleen. Tijdens de coachingsgesprekken begeleid ik hen om zich bewust te worden van hun belemmerende patronen en om weer te kunnen en durven voelen. Hierdoor kunnen ze eerder opmerken wanneer het perfectionisme de overhand wil nemen, waardoor ze bewust voor zichzelf kunnen kiezen in plaats van mee te gaan in hun oude gedrag.

 

Kwetsbaarheid

Als je merkt dat de Miss Perfect in jou weer eens het perfecte plaatje aan het nastreven is en je je bewust
bent dat je weer van alles van jezelf moet, wees dan extra lief voor jezelf. Neem de tijd om in stilte te onderzoeken waar je eigenlijk zo bang voor bent. Op het moment dat ik vanuit mijn oude Miss Perfect-overlevingspatronen wil reageren en handelen, merk ik het aan mijn hele lijf; vanbinnen verstar ik en ik schiet in de actie. Echter, in plaats van in actie te komen, doe ik een stapje naar achteren, soms letterlijk. Ik haal diep adem en zoek vanbinnen de stilte op om te onderzoeken wat het is dat mij getriggerd heeft om in mijn Miss Perfect-overleefpatroon te schieten.

Door contact te maken met mezelf en mijn gevoel en imperfecties toe te laten, herken en erken ik de angst in mij. Ik zie hoe bang ik ben om afgewezen te worden en laat de angst en pijn er zijn zonder deze te beoordelen. Dit geeft ruimte om mezelf te geven wat ik nodig heb en mij in al mijn kwetsbaarheid te laten zien.

 

‘Door is situaties waarin je angst getriggerd wordt liefdevol naar je angst te kijken en compassie te tonen, kun je dichter bij jezelf komen en blijven. Je kunt dan weer gaan vertrouwen in jezelf en leven vanuit meer overgave. ’

Buiten de lijntjes kleuren

Het leven is niet onder controle te krijgen, het zal altijd rafelig en onvoorspelbaar zijn. Het is daarom ook belangrijk om te leren weer buiten de lijntjes te kleuren. Je kunt dan als het anders gaat dan je had gedacht, glimlachen en meer genieten van wat zich aandient. Dit geeft zoveel meer ruimte voor jezelf en de mensen om je heen. Als je je met compassie kwetsbaar op durft te stellen naar jezelf en weer buiten de lijntjes durft te kleuren, heeft Miss Perfect veel minder ‘macht’ over jou. Zij belemmert je niet meer en put je niet meer uit. Dit is de weg om meer vanuit je authentieke zelf te gaan leven. Ik heb ervaren dat je dan onbevangen en voorbij de angst van afwijzing, zonder muur om je hart, in het leven kunt staan. Een fijn voordeel is dat je altijd over de kwaliteiten van Miss Perfect blijft beschikken, zoals goed overzicht kunnen houden, gestructureerd kunnen werken, doorzettingsvermogen hebben, een rots in de branding zijn, oog voor detail en mooie dingen hebben. Het verschil is dat je ze nu bewust in kunt zetten, in plaats van dat ze je onbewust belemmeren.

 

Tip van Cynthia: Omring je in het dagelijks leven zo veel mogelijk met andere vrouwen. Verzacht en vitaliseer daarnaast zo veel mogelijk je (onder)lijf door bijvoorbeeld te dansen, paard te rijden of door een massage te nemen. Dit helpt om je aandacht meer naar binnen te richten, naar je gevoelsleven.

Meer informatie: www.nestgeuren.nl

Wil je meer interview van inspirerende Proudly Imperfect vrouwen lezen? Klink dan hier

BewarenBewaren

BewarenBewaren

No Comments

Leave a Reply