Proudly Imperfect is een lifestyle merk & community dat vrouwen inspireert zichzelf te zijn, van zichzelf te houden en in zichzelf te geloven, zodat ze het leven kunnen creëren waar ze werkelijk naar verlangen en meer geluk, succes en vervulling kunnen ervaren. Op deze website vind je diverse content op het gebied van body(love), mind(set) en soul(food), voor jouw dagelijkse dosis Proudly Imperfect inspiratie! 

© 2018 Proudly Imperfect

Volg je hart. Zo doe je dat.

Volg je hart. Als je hoofd je hart vertrouwt.

Een van de adviezen die ik de laatste jaren van andere vrouwen om me heen hoorde was: volg je hart. Niet een vrouw, maar alle vrouwen die ik sprak voor het boek gaven dit aan. Het zou een belangrijk onderdeel zijn van zelfliefde en om dicht bij jezelf te blijven. En inmiddels ben ik ik het daar helemaal mee eens.  Het klinkt zo simpel, “volg je hart.” Maar ik heb zelf ervaren dat het makkelijk is gezegd dan gedaan. Want is het altijd de juiste raadgever, je hart? En wat gebeurt er als je naar je hart luistert? En misschien nog belangrijker, hoe doe je dat überhaupt? Zeker als je in een wereld leeft waarin anderen zich vooral laten leiden door de eisen van hun hoofd, en de verwachtingen om hen heen? In dit blog geef ik antwoorden op de bovenstaande vragen.

Twijfelkont

Woensdag ochtend. Ik sta in de rij bij de Coffee Company en verlang naar een grote beker koffie om me nog enigszins een beetje mens te voelen. De hele nacht had ik onrustig liggen woelen in mijn bed, en vroeg ik mezelf keer op keer dezelfde vraag: wat moet ik doen. Welke keus moet ik maken. Moet ik er voor gaan of niet? In dit geval ging het om een nieuwe baan, maar het had net zo goed elke andere grotere keus kunnen zijn.

Als twijfelaar (en weegschaal) had ik vroeger veel moeite om kleine dagelijkse keuzes te maken. Laat staan grotere keuzes waarvan ik wist dat die meer impact op mijn leven zouden hebben. Op zulke momenten van twijfel probeerde ik van alles: ik maakte voor-en tegen lijstjes, vroeg de mensen om me heen wat zij zouden doen, piekerde er uren op los. Ja, ik deed van alles, behalve het luisteren naar mijn gevoel, naar mijn hart.

Het stemmetje van Miss Perfect 

Negen van de tien keer maakte ik de keuzes vanuit mijn hoofd, gebaseerd op het ego van de Miss perfect in mij. En ging ik voor de optie die me het meest op zou leveren – op het financiële vlak en aanzien vlak. Ja, ik voelde af en toe een knagend gevoel bij die keuzes en hoorde zachtjes een stemmetje in me dat zei: “Sabina, zou je dit nu wel doen, past dit echt bij je?” Maar ik negeerde dat stemmetje en duwde het knagende gevoel diep weg.

Nu kan ik je vertellen dat bijna alle keuzes die ik maakte vanuit mijn hoofd, (zonder mijn hart erbij te betrekken), zelden positief uitpakten. Ik voelde me niet alleen leeg, onrustig en down. Maar er gebeurde na een tijdje altijd wel iets waardoor ik op die keuze terug moest komen of het me ‘ontnomen’ werd. Ik werd ziek, het ging onverwachts niet door, er kwam een conflict, en ga zo maar door. Het waren in ieder geval altijd pijnlijke, onaangename ervaringen die me los probeerden te trekken uit die keuzes.

Gedwongen om mijn hart te volgen

Ach, een keertje kan dat gebeuren, dacht ik. Maar het gebeurde niet een keer, maar vaker. Totdat ik me realiseerde dat dit niet zomaar gebeurde, die weerstand. En dat ik hierin kennelijk iets te leren had. Het was keer op keer een heel duidelijk signaal dat ik op mijn gevoel mocht leren vertrouwen. Ik wist dat als ik dat niet zou doen, ik dit soort pijnlijke situaties vol met weerstand continu zou blijven herhalen. Elke keer vermomd in een ander jasje, totdat ik zou leren om naar mijn hart luisteren.

En toen ik dat leerde, veranderde mijn leven. De weerstand verminderde.  Was het makkelijk om te leren mijn hart te volgen? Nee. En ik vind het soms nog steeds niet makkelijk. Maar ook hier geldt; het is een kwestie van oefenen en zo de moeite waard.

Is je hart de juiste raadgever?

Misschien schiet de Miss Perfect in jou nu recht op en denkt ze; pfff mensen die naar hun hart luisteren zijn watjes, die komen niet ver in het leven. Helaas voor Miss Perfect is het tegendeel bewezen. Kijk naar Oprah Winfrey; zij is iemand die echt  haar hart volgt, en is zij niet ver gekomen in het leven? Dacht het wel! Of dichter bij huis: Teni Stepanosian die het blog Fitbeauty heeft opgezet en daar nu van kan leven. Ook zij heeft haar hart gevolg. Evenals Dani en Lizzy van Fitgirls, allemaal vrouwen die het levende bewijs zijn dat het advies ‘volg je hart’ heel goed uitpakt, en je meer geluk, succes en vervulling brengt.

Als je hoofd je hart vertrouwt.

Nu wil ik niet zeggen dat je je hoofd niet moet gebruiken. In tegendeel. Je hoofd en je hart zijn bondgenoten, geen vijanden. Hoewel dat soms wel lijkt als je een keus moet maken; als je hoofd a zegt, en je hart b. Maar als je hoofd je hart vertrouwt, dan creëer je een hele sterke kracht in jezelf. Je gevoel, je hart is dan je raadgever, een kompas, en je hoofd een strategisch partner die je helpt om je eigen pad te bewandelen.

Follow your heart, but take your brain with you dus. Daarmee bedoel ik dat je plannen op kunt stellen, uitdagingen op kunt lossen, nieuwe ideeën kunt bedenken. Kortom; de keuzes van je hart kunt realiseren. Het is dus niet of -of (of je hart, of je hoofd) maar en-en. (Een samenwerking tussen hart en hoofd.)

Wat gebeurt er als je naar je hart luistert?

Ik denk dat een betere vraag hierin is: wat gebeurt er als je niet naar je hart luistert? En ik denk dat je daar zelf het antwoord al op hebt: Je voelt je ongelukkig en niet vervuld. Je maakt keuzes die misschien voor de Miss Perfect in jou tijdelijk ego strelend zijn en voor de buitenwereld prachtig lijken, maar die diep vanbinnen niet goed voor jou voelen. Er zal dan hoe dan ook een punt komen waarop je er niet meer verder mee kunt, met de uitkomst van die keus. En vaak zal dat op een pijnlijke manier duidelijk worden gemaakt aan jou.

Dat gebeurt niet om je neer te halen, maar juist om je weer op het juiste pad te krijgen. Het pad dat voor jou bedoeld is en wel bij jou past! Falen, een dip, burn-out en depressie, ze zijn er voor jou. Ze zijn bedoeld om je weer op het juiste pad te krijgen. Hoe rot en oneerlijk het soms ook kan voelen op het moment dat je off your Miss Perfect feet wordt gezweept; het leven doet het voor jou. Want zo’n val doet je vaak pas echt nadenken over jezelf, je leven en over de keuzes die je maakt…

Even terug naar de vraag: ik heb zelf ervaren dat als je wel naar je hart luistert,  je – hoe langzaam het ook gaat- er dingen, mensen, momenten en gebeurtenissen op je pad komen die je het gevoel van enthousiasme geven. Een gevoel van voldoening en en rust, waardoor je elke dag wel met plezier en een ‘go for it’ gevoel opstaat. Je voelt dan dat je steeds meer in een flow komt, omdat je je potentieel benut. En stap voor stap daarvoor beloond wordt door het leven zelf:) Niet alleen in geld, succes of materialisme, maar vooral in een ervaring die waardevoller is dan dat: het gevoel dat je echt leeft, en jouw purpose leeft.

Volg je hart dus, maar hoe doe je dat dan?

Klinkt goed niet? In ieder geval duizend maal beter dan elke dag op je hoge hakken met tegenzin jezelf naar je saaie – maar goed betaalde- baan slepen. Of elke dag met een masker op moeten leven en je leeg en doelloos te voelen…Dan komt nu antwoord op de belangrijkste vraag. Hoe doe je dat, je hart volgen?

Heel ‘simpel’: keer naar binnen en VOEL. Het is veel makkelijker om onze aandacht buiten ons te richten in momenten waarop we keuzes moeten maken. Om met al je vriendinnen te bellen en te vragen wat zij zouden doen. Of om je af te vragen wat de buitenwereld van je keuze zal vinden. Misschien ben je bang dat als je je hart volgt een ander boos wordt of dat je anderen teleurstelt. Die angst is voor velen zo herkenbaar; we zijn massaal bang wat de buitenwereld, de mensen om je heen van onze keuzes en gevoelens vinden. En daarom luisteren vaak naar hun advies of verlangen, en zetten we ons eigen gevoel en  verlangen opzij.

Alle advies en meningen van de mensen om je heen zijn goed bedoeld, maar het zijn HUN meningen, visies, gebaseerd vanuit hun wereldbeeld. Tuurlijk, je kunt naar hun ervaringen luisteren, er kennis uit halen, maar laat het geen ruis veroorzaken tussen jou en je gevoel. Neem mee wat je waardevol vindt, en richt je focus en aandacht dan naar binnen, daar waar het stil is. Dat doe je door (letterlijk) de stilte op te zoeken. Door alleen een wandeling te maken in de natuur, in alle rust en stilte in je dagboek te schrijven, door te mediteren, etc. Iets wat je alleen doet, waarin je stilte ervaart en waarin je de rust vindt om echt te kunnen voelen. Vanuit die rust, stel je jezelf vervolgens de vraag: wat is de juiste stap voor mijn ware zelf? 

Luisteren naar het antwoord en volg je hart

Eigenlijk betekent ‘volg je hart’,  praktisch gezien dus eigenlijk om weer te leren luisteren naar je gevoel. Dat zit niet alleen rond je hartstreek, maar op verschillende plekken in je lichaam. Ik heb zelf ervaren dat ik op 4 plekken een antwoord kan voelen in mijn lijf. :

1. In mijn onderbuik: daar zit vaak het ‘direct weten’. Een enthousiast gevoel dat zegt: ja dit past bij me!
2. In mijn maagstreek: daar voel ik vaak onrust en een knagend gevoel als een keuze NIET bij mij past. En het gaat niet weg totdat ik de juiste keus maak.
3. Rond mijn borst/hartstreek: daar zit vaak een gevoel van of gemis/verdriet/benauwdheid als de keus niet bij me past. Of juist een gevoel van vervulling en warmte als ik een keus heb gemaakt dat wel bij me past.
4. Mijn keelgebied: deze wordt dichtgeknepen op het moment dat ik iets kies dat NIET voor mij bedoeld is, en ontspant als ik iets kies dat wel bij mij past.

Om het simpel te houden: voel je onrust en zware emoties die je naar beneden trekken, dan zijn dit signalen dat iets niet helemaal goed voor jou is. Voel je enthousiasme, lichtheid en vreugde, dan is dat een signaal dat het wel voor jou is. Het betekent niet dat je in dat enthousiasme of die vreugde geen zenuwen kunt voelen voor het onbekende. Want een ‘out of je comfort zone stap’ is nu eenmaal spannend. Maar het is meer een soort  positieve ‘vlindertjes in je buik gevoel’ spannend.

Foute keuzes?

Iedereen heeft gevoelens. Maar bij de een is het gevoel harder of zachter aanwezig dan bij de ander, afhankelijk van hoeveel contact we ermee hebben. Hoe meer je oefent om er weer naar te luisteren, hoe sterker het gevoel zal worden. Je kunt dan  EERDER ernaar handelen, in plaats van al stappen in de ‘verkeerde’ richting te maken.

Ik hoor je al denken: “maar ik ben zo bang om een foute keuze te maken en dat het niet zo uitpakt zoals ik wil.” Ik kan me voorstellen dat je bang bent om ‘foute keuzes’ te maken die niet goed voor je uitpakken. Of dat je nog niet helemaal vertrouwt op je de keus van je hart, omdat je er simpelweg nog geen bewijs voor hebt dat het goed uitpakt. Ik ervaar dat gevoel soms ook. Het niet weten wat iets me zal brengen kan me het zweet doen uitbreken. Maar inmiddels heb ik ook ervaren dat ik mag vertrouwen dat de uitkomst mij brengt (of iets leert) wat ik nodig heb om te zijn waar ik mag zijn; op mijn eigen pad. Dicht bij mijzelf.

Falen, fouten maken zijn enkel nieuwe informatie die je weer leiden naar wat jou wel gelukkig en vervult maakt. Dus vrees niet. Volg je hart: Het leven is tenslotte het meervoud van lef, en als je daarin je gevoel durft te volgen ben je al een heel eind!

Oja, over de keuze voor die baan waar ik zo over twijfelde? Ik besloot om het advies ‘volg je hart’ op te volgen, en die nieuwe baan niet te doen:)