Proudly Imperfect is een lifestyle merk & community dat vrouwen inspireert zichzelf te zijn, van zichzelf te houden en in zichzelf te geloven, zodat ze het leven kunnen creëren waar ze werkelijk naar verlangen en meer geluk, succes en vervulling kunnen ervaren. Op deze website vind je diverse content op het gebied van body(love), mind(set) en soul(food), voor jouw dagelijkse dosis Proudly Imperfect inspiratie! 

© 2018 Proudly Imperfect

Waarom vergeven zo belangrijk is – en hoe je dat doet

Vergeven. Het is zo ontzettend belangrijk, maar niet makkelijk. Misschien voel je je recent gekwetst door iemand waar je van houdt. Of kijk je met boosheid en wrok terug naar gebeurtenissen en mensen in het verleden die je pijn hebben gedaan.

Hoe verleidelijk het ook is om vast te blijven houden aan boosheid en wrok, het gaat je helaas niet verder helpen. En wraak nemen al helemaal niet. Ja, je bent gekwetst. Je hebt het recht om boos te zijn, jezelf te uiten. Toch komt er een moment dat het beter is om te vergeven…

Vergeven? Waarom zou ik!

Misschien denk je nu “Ammehoela, ik kan hem of haar nooit vergeven.” Je wil dat de ander boet voor wat hij of zij heeft gedaan. Of je blijft in je hoofd de gebeurtenissen uit het verleden herhalen, en uit de boosheid vooral naar jezelf. “Hoe kon ik zo stom zijn om…” “waarom heb ik niet…”. Kortom; je kunt het maar niet loslaten, want de ander heeft je nooit een excuus aangeboden, of geeft je niet dat waar jij naar verlangt. En dat triggert een hoop frustratie, verdriet en boosheid in jou.  

Ik snap je helemaal… ook ik worstel(de) met wrok en boosheid richting bepaalde mensen in mijn leven. Maar op een gegeven moment realiseerde ik mij het volgende: “Ik houd mezelf gevangen achter zelfgecreëerde tralies van boosheid en wrok. Als ik dit blijf doen, houd ik mezelf alleen maar tegen om mij gelukkig en gezond te voelen. Wil ik gelukkig zijn en echt leven, dan heb ik te vergeven…Niet voor de ander, maar voor voor mijzelf.”

Vergeven doe je voor jezelf?

Ja, je leest het goed. Vergeven doe je voor jezelf, en niet zozeer voor een ander.

Vergeven is goed voor je mentale en fysieke gezondheid, blijkt uit diverse onderzoeken. Als je vergeeft vermindert de boosheid en wrok, waardoor stress afneemt. Je cortisol niveau verlaagt, en je immuunsysteem en algehele welzijn verbeteren. Bedenk je maar eens hoe je je voelt als je vasthoudt aan wrok en boosheid. Waarschijnlijk ervaar je stress, verdriet, frustratie….met verkramping, verminderde vreugde, en een mindere weerstand als gevolg. 

Al deze zware emoties hebben een negatieve invloed op jouw welzijn en gezondheid. Je doet vooral jezelf pijn en trekt jezelf ermee naar beneden….Niet de ander…

Bovendien leg je door te vergeven de verantwoordelijkheid voor jouw leven en geluk weer in je eigen handen. Als je wacht tot een ander sorry zegt, of als je vanuit wrok en boosheid dingen probeert te eisen van een ander voordat jij verder kunt, ben je afhankelijk van een ander of je gelukkig kunt zijn of niet. Want wat als de ander jou niet geeft wat je verlangt van de ander, of nooit sorry zegt? Het kost jou enorm veel energie om aan boosheid, wrok en wraak vast te houden.. Energie die je beter aan je eigen helings- en vergevingsproces kunt besteden, zodat JIJ weer kunt leven. Daar heb je uiteindelijk veel meer aan.

Als mens maken we fouten

Misschien ben je gaan twijfelen aan jezelf, en aan je waarde als mens door wat er gebeurd is. Bepaalde situaties of gebeurtenissen laten een wond bij je achter. Een wond doet pijn, en vraagt om geheeld te worden. Als je dat niet doen, bekijk je het heden vanuit de pijn van het verleden. Dit heeft invloed op hoe je denkt en handelt in het nu. Er hoeft maar iets klein te gebeuren dat jouw oude pijn aanraakt, en je reageert boos of angstig vanuit die oude pijn. 

De kans is groot dat de persoon die jou pijn heeft gedaan, ook handelde vanuit een oude pijn. Misschien kan jouw vader geen liefde tonen, omdat hij zelf nooit liefde heeft gekend. Of toont je partner nooit emoties omdat hij zo gekwetst is geweest, dat hij niet meer durft te voelen. Als wonden niet geheeld worden, handelen mensen vanuit pijn en angst, in plaats vanuit liefde. 

Hoe lastig het ook is; realiseer je dus dat een ander ook pijn heeft. Ze hebben nooit geleerd te vergeven en hun eigen pijn te helen. Hierdoor doen ze (meestal onbewust) anderen pijn. Mensen handelen binnen hun vermogen en kennis van dat moment. Als ze niet beter weten, kunnen ze ook niet beter. Als jij jouw wonden niet heelt, is de kans groot dat jij anderen ook verdriet doet. En vooral jezelf. Want deze zware emoties belemmeren je om het leven te leiden waar je echt naar verlangt, en te worden wie jij wilt zijn.

Wat betekent vergeven?

Vergeven is dus ontzettend belangrijk als jij (weer) gelukkig wilt zijn. Vergeven is niet hetzelfde als dingen goedpraten en goedkeuren. Of de schuld bij jezelf neerleggen. En het heeft helemaal niks te maken met zwakheid of over je heen laten lopen. Integendeel; vergeven is een teken van kracht en moed. 

Vergeven betekent namelijk dat je (h)erkent dat dit jouw pijn is. En jezelf vervolgens de tijd en ruimte geeft om je wond te helen en deze pijn een plek te geven. Het is een vorm van zelfliefde en eigenwaarde, waarmee je zegt:

“Ik erken het verdriet en de pijn die ik voel voor wat er is gebeurd. Maar ik neem nu vanuit liefde en eigenwaarde de verantwoordelijkheid voor mijn geluk en welzijn, door mijn energie te focussen op mijn helingsproces. Ook al geeft de ander niet waar ik naar verlang.”

Vergeven is als het ware een serum dat jouw wonden geneest, zodat je het heden en de toekomst zuiver en puur vanuit liefde kunt beleven. Hierdoor maak je jezelf los van een ander of van de gebeurtenis die jou pijn heeft gedaan. Je kunt dan verder met leven. 

Vergeven in de praktijk. – 4 belangrijke stappen. 

Nu je weet waarom vergeven belangrijk is en wat het betekent, komt de belangrijkste stap: Vergeven in praktijk brengen. Het proces van vergeven kun je doen aan de hand van 4 stappen; 

1. Geef ruimte aan je pijn.

De eerste stap van vergeven is het (h)erkennen van je pijn en verdriet. In deze fase voel je bewust hoeveel pijn het doet wat er gebeurd is. Je mag alles voelen wat er is, zonder jezelf daarover te veroordelen. Ga naar het strand en schreeuw. Huil uit bij vriendinnen op de bank. Of uit je boosheid in een boksles. Hoe naar of ongemakkelijk het ook is om pijn te voelen, deze stap is essentieel. Want pas als jij ruimte geeft aan deze heftige emoties, komt er ruimte om in te zien wat er onder jouw boosheid en pijn ligt. En dat inzicht heb je nodig om jezelf te kunnen helen. 

2. Onderzoek de onvervulde behoeften die onder de pijn en wrok liggen.

Pijn en wrok komen soms voor uit het gemis van een bepaalde behoefte die de ander niet vervuld heeft. Bijvoorbeeld het gemis van veiligheid of liefde als kind, of respect en erkenning als volwassenen van je partner. Je wil zo graag dat de ander sorry zegt voor de pijn die dat veroorzaakt heeft, en jou alsnog geeft wat je verlangt. Maar soms kan of wil een ander je niet (meer) geven waar jij naar verlangt. En au, dat doet ontzettend veel pijn, weet ik uit ervaring…

In deze fase ga je onderzoeken wat er onder jouw pijn en boosheid ligt. Wat heb je niet gekregen of krijg je niet van een ander? Wat had je van de ander willen ontvangen? Ook hier sta je jezelf toe alles te voelen wat dat teweegbrengt. Vraag jezelf vervolgens af wat je met je gevoelens en onvervulde behoeften gaat doen. Wil jij de rest van je leven wrok blijven koesteren naar de ander, en aan de ander blijven trekken omdat je niet krijgt wat je van de ander verlangt? Wil jij blijven treuren om een bepaalde onvervulde behoefte? Waarschijnlijk niet. Want je weet inmiddels wel hoe zwaar en frustrerend dat is. 

Realiseer je dat iets van een ander vragen wat die persoon jou niet kan geven, of soms zelfs niet inziet en begrijpt dat jij dat nodig hebt, jou niet verder gaat helpen. Wat je wel helpt, is het besef dat je als volwassene niet (meer) afhankelijk bent van een ander om te helen. Als jij voor jezelf kiest, neem je zelf het heft in handen om je pijn en wond te helen. Dat brengt je naar de volgende fase. 

3. Focus op jouw helingsproces. 

“Vergeven vraagt om jezelf toe te staan te rouwen om gemis van een bepaalde behoefte, en jezelf te geven wat je nodig hebt.”

In deze derde stap van vergeven, neem je de verantwoordelijkheid terug voor jouw geluk. Dit doe je door jezelf te geven waar jij naar verlangt en wat jij nodig hebt om te helen. Tegelijkertijd ontsla je de ander van de verplichting om dat verlangen voor jou in te vullen. Vraag jezelf af: “Wat heb ik nodig om te helen en hoe kan ik mijzelf geven wat ik van de ander had willen ontvangen? Ben je boos op je partner omdat hij je geen veiligheid en waardering kon geven? Vraag jezelf dan af hoe jij jezelf een veilig en waardevol gevoel kan geven en wat je daarvoor nodig hebt.

Hoe je hier invulling en gehoor aan geeft, is voor iedereen verschillend. Voor de één helpt het om liefde te vinden door tijd met vrienden door te brengen. Een ander vindt bijvoorbeeld veiligheid in yin-yoga, of boksen. En weer een ander vindt troost en warmte in het volgen van een retraite of door te schilderen. 

In deze helingsfase kun je jezelf uitspreken naar een ander en uitleggen wat dingen met jou hebben gedaan en wat je had verlangd van de ander. Maar verwacht verder niks en verplicht de ander niet om aan jouw verwachtingen te voldoen. Houd het proces van helen bij jezelf, door jezelf te geven wat je nodig hebt.

4. Bouw langzaam weer aan jouw geluk. 

Besef dat je niet leeft voor de liefde en bevestiging van de ander, maar om je eigen levensdoel na te streven. Wees een lichtje voor jezelf. 

De voorgaande stappen geven je ruimte voor iets nieuws. Voor dingen en mensen die jou gelukkig maken. In deze laatste fase ga je daarom langzaam weer opbouwen; je leven, je zelfvertrouwen, je zelfliefde. Oftewel, je vult het leven in zoals dat op dat moment bij jou past en met wat jou op dat moment gelukkig maakt. Waar ga jij van stralen? Wees een lichtje voor jezelf; maak mooie nieuwe plannen, laat mensen los, en laat fijne mensen weer toe. Kortom; sta jezelf toe om weer gelukkig te zijn en kies bewust voor alles wat daaraan bijdraagt. 

Geef jezelf de tijd om te vergeven

Vergeven is niet iets dat van de ene op de andere dag gebeurt. Net zoals een wond, hebben vergeven en helen tijd nodig. De ene keer gaat het makkelijker dan de andere keer. Maar hoe lastig het soms ook is; onthoud dat vergeven je vrij maakt. Je laat er oude pijn en boosheid mee los, waardoor er ruimte ontstaat voor meer geluk in je leven.

Bovendien is de kans groot dat je door het proces van vergeven, mooie nieuwe inzichten hebt gekregen. Inzichten waarmee je sterker en wijzer uit een donkere periode komt. Misschien zie je het nu nog niet zo, maar ook deze perioden en de mensen die jou pijn hebben gedaan, brengen je een waardevolle les. Maar enkel als jij er bewust voor kiest om te vergeven, in plaats van vast te houden aan je boosheid en wrok.

Vergeven en helen hoef je niet alleen te doen. Heb jij hulp nodig in het proces van vergeven? Een goede coach of therapeut kan je hierin begeleiden.

Leave a Reply