Proudly Imperfect is een lifestyle merk & community dat vrouwen inspireert zichzelf te zijn, van zichzelf te houden en in zichzelf te geloven, zodat ze het leven kunnen creëren waar ze werkelijk naar verlangen en meer geluk, succes en vervulling kunnen ervaren. Op deze website vind je diverse content op het gebied van body(love), mind(set) en soul(food), voor jouw dagelijkse dosis Proudly Imperfect inspiratie! 

© 2018 Proudly Imperfect

Zelfvertrouwen vergroten? 8 must know tips voor meer vertrouwen in jezelf

Wil jij je zelfvertrouwen vergroten? Dan ben je niet de enige. Vorige week schreef ik dat het zelfvertrouwen van vrouwen laag is. Uit onderzoek kwam naar voren dat we ons zelfvertrouwen gemiddeld een mager zesje geven. En dat heeft gevolgen op hoe we ons leven leiden en inrichten. Een gebrek aan zelfvertrouwen belemmert je om voluit te leven en het leven te creëren waar je werkelijk naar verlangt. 

In mijn eigen reis naar meer zelfliefde en zelfvertrouwen liep ik hier ook tegenaan. Hoewel ik mij naar de buitenwereld groter en stoerder voordeed, was mijn zelfvertrouwen laag. Ik twijfelde over wie ik was, wat ik kon en waar ik naartoe wilde. Ik zocht bevestiging van anderen om te voelen dat ik wel goed genoeg was en dingen wel kon. Doodvermoeiend, want hierdoor maakte ik mijzelf afhankelijk van de goedkeuring en de mening van anderen. Bovendien belemmerde ik mijzelf om het leven te creëren waar ik écht naar verlangde. 

De laatste jaren is mijn zelfvertrouwen flink gestegen. En dat zie ik terug in mijn leven; ik voel mij stabieler, gelukkiger en ben blij met waar ik nu sta en naartoe werk. Natuurlijk ben ik nog wel eens onzeker, maar over het algemeen heb ik meer vertrouwen in mijzelf en mijn kunnen. Dit is mij niet aan komen waaien. Zeker niet! Dankzij flink veel coaching, therapie en vallen en opstaan leerde ik stap voor stap meer in mijzelf te geloven. In dit blog deel ik de 8 belangrijkste inzichten die mij hielpen mijn zelfvertrouwen te vergroten, en die jou ook gaan helpen! 

1. Niemand komt het je brengen! Take the lead. 

Als je iets wilt bereiken, neem dan de leiding en onderneem actie. Niemand komt dat wat jij wilt bereiken je op een presenteerblaadje brengen. Je hebt hier zelf actie in te nemen en de wereld te laten zien wie je bent en wat je kunt. Maak dat boek af, begin dat blog, of stap op het podium om jouw talent te delen. Dit is in het begin wellicht nog wat spannend. We denken vaak ‘Wie ben ik om mijzelf te laten zien aan de wereld? Wat voeg ik werkelijk toe?’ Maar weet dat juist jij iets bij te dragen hebt. Jij bent uniek en hebt daarmee iets bijzonders te brengen aan de wereld. Begin klein, zodat je langzaam went aan het laten zien van wie jij bent en wat jij kunt. 

‘ Life isn’t waiting for what you have, you have to go out there and show it’ 

2. Zelfvertrouwen vergroten? Vertrouw meer op je intuïtie!

Al iets niet goed voelt, doe het dan niet. Je intuïtie heeft negen van de tien keer gelijk. Vertrouw daarom meer op je eerste gevoel. Dit helpt om je zelfvertrouwen te vergroten. We zitten te veel in ons hoofd, waardoor we de verbinden met onze eigen wijsheid en gevoel verliezen. In plaats van bij onszelf te rade te gaan, zoeken we antwoorden vooral buiten ons. Advies vragen aan anderen is niet erg, als je maar naar jezelf blijft luisteren. Jij weet zelf het allerbeste wat jij nodig hebt en wat goed voor jou voelt. 

3. Investeer in jezelf 

Het is verleidelijk om je steeds op het geluk van een ander te focussen en alles voor een ander te doen. Het geeft je waarschijnlijk het gevoel dat je belangrijk bent, en ertoe doet. Maar doe je dit omdat je bevestiging van een ander nodig hebt dat je er mag zijn? Of omdat je het werkelijk doet vanuit liefde voor een ander? Uiteindelijk is het doel om jezelf te bevestigen dat je goed genoeg bent. Om daar te komen is het belangrijk in jezelf te investeren en tijd voor jezelf te nemen. Het is een goede manier om je zelfvertrouwen te vergroten. Blijf jezelf ontwikkelen, investeer in je carrière en besteed tijd aan jouw hobby. Zorg daarnaast goed voor jezelf door voldoende te bewegen, gezond te eten en veel te ontspannen. Door zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor jouw geluk en welzijn, sta je sterker in je schoenen. 

4. Kies voor gezonde relaties

Naast het investeren in jezelf, is investeren in gezonde relaties een goede manier om je zelfvertrouwen te vergroten. Gezonde relaties hebben namelijk een positief effect op ons zelfvertrouwen. We hebben allemaal de basisbehoefte om ergens bij te horen en ons geliefd te voelen. Gezonde relaties met de mensen om ons heen geven een gevoel van veiligheid, verbondenheid en geluk. Met gezonde relaties bedoel ik relaties waarin je jezelf kunt zijn, gewaardeerd wordt om wie jij werkelijk bent, die je helpen groeien en waarin je je veilig en ontspannen voelt. Als ons zelfvertrouwen laag is, zitten we vaak vast in toxische relaties met mensen die een negatieve invloed op je leven en zelfvertrouwen hebben. Lees hier meer over hoe je een toxische vriendschap herkent. 

5. Vergelijken brengt je niks meer dan onrust en onzekerheid

Het is heel makkelijk om jezelf te vergelijken met anderen op Instagram. Maar al scrollend door de feeds, zakt je zelfvertrouwen. Jezelf vergelijken met het online leven van anderen levert je niets meer dan een negatief en onzeker gevoel. We laten vooral onze hoogtepunten zien online, niet onze struggles en dieptepunten. Je krijgt dus een vertekend beeld van de werkelijkheid. Bovendien ben jij uniek, dus jouw leven vormt zich op een hele andere manier dan dat van een ander. Iedereen heeft een andere achtergrond, andere struggles en andere dromen en doelen. Als je je zelfvertrouwen wilt vergroten, stop dan met het focussen op anderen, en focus meer op jezelf en jouw offline leven. 

6. Heb plezier! 

Als ons zelfvertrouwen laag is, schieten veel mensen in het over-presteren en in controledrang om te bewijzen dat ze goed genoeg zijn. We zijn dan bezig met méér bereiken, met continu dingen ‘moeten’, en met alle ballen in de lucht houden. We leven dan vooral vanuit angst en verkramping en vergeten te genieten en te ontspannen. Niet echt prettig toch? Besteed daarom meer tijd aan het maken van plezier. Voor je het weet is het leven voorbij, en kijk je terug op een leven waarin je van alles moest, en waarin je vergat om te leven. Geniet meer. Het verhoogt je geluksgevoel, en daarmee je zelfvertrouwen. Bovendien helpt de ontspanning om met meer rust en vertrouwen je leven te leiden. Maak dus die reis waar je al zolang naar verlangt, gun jezelf die heerlijke massage, neem de tijd voor de dingen waar je écht gelukkig van wordt en wat geen ‘moeten’ is. Want wat is het leven waard, als je er niet van kunt genieten? 

7. Dankbaarheid vergroot je zelfvertrouwen

Vergeet niet wat je hebt. Wees dankbaar voor waar je nu staat en wat je allemaal al hebt bereikt en gedaan. Een focus op wat allemaal niet goed genoeg is, wat beter of anders moet, verlaagt je zelfvertrouwen. Dagelijks oefenen met dankbaarheid is een effectieve en simpele manier om je zelfvertrouwen te vergroten. Je weerlegt de focus op positieve punten in jezelf en je leven. Hierdoor kom je in een positieve flow, waardoor je nog meer fijne dingen in je leven aantrekt. Schrijf elke dag 5 dingen op waar je dankbaar voor bent, en waarom je hier dankbaar voor bent. Geloof me, dit gaat echt een verschil maken in je zelfvertrouwen!

8. Jij bepaalt hoe jij je leven leeft

Wanneer je je realiseert dat niemand bepaalt hoe jij je leven moet leven behalve jijzelf, gaat er een wereld voor je open. Jij bent zelf in charge over hoe jij jouw leven vormgeeft. Dit houdt ook in dat jij duidelijk grenzen mag stellen en je eigen keuzes maakt. Voor mij betekende dit dat ik los mocht komen van het idee dat ik aan een bepaald plaatje moest voldoen van mijn naasten om goed genoeg te zijn. Nu weet ik dat ik deze goedkeuring niet nodig heb; mijn eigen goedkeuring wat mijn leven en keuzes betreft is het allerbelangrijkst. Want ik leef mijn leven, niet de mensen om mij heen.

Wil je aan de slag met het vergroten van je zelfvertrouwen? Download dan hier mijn gratis werkboek. Hier staan oefeningen in die je zelfvertrouwen een boost geven! Wat is jouw beste tip om je zelfvertrouwen te vergroten?