Proudly Imperfect is een lifestyle merk & community dat vrouwen inspireert zichzelf te zijn, van zichzelf te houden en in zichzelf te geloven, zodat ze het leven kunnen creëren waar ze werkelijk naar verlangen en meer geluk, succes en vervulling kunnen ervaren. Op deze website vind je diverse content op het gebied van body(love), mind(set) en soul(food), voor jouw dagelijkse dosis Proudly Imperfect inspiratie! 

© 2018 Proudly Imperfect

Zo blijf je trouw aan jezelf. Dag overleven, hallo leven!

Trouw blijven aan jezelf. Hoe doe je dat? En waarom is het zo belangrijk? Afgelopen week schreef ik hoe je van overleven naar leven gaat. Daarin legde ik uit waarom we in een overleefmodus zitten, en wat je kunt doen om eruit te komen. Trouw blijven aan jezelf, speelt hierin een hele belangrijke rol. Want je kunt alleen gaan leven als je leert luisteren naar wat jij wilt en daar naar handelt. Met de volgende praktische punten leer jij trouw aan jezelf te worden en ontwikkel je een goede basis om van overleven naar leven te gaan. 

1. Trouw zijn aan jezelf begint met eigenwaarde. 

“Je kunt pas trouw zijn aan jezelf als je vindt dat je het ook écht verdient om gelukkig te zijn”

Trouw zijn aan jezelf begint met het voelen dat ook jij het verdient om echt te leven. En met jezelf toestaan alles te ontvangen waar jij diep van binnen naar verlangt. We houden onszelf soms onbewust tegen door een overtuiging dat we het niet verdienen. Bijvoorbeeld; “Ik ben dat niet waard,” “Wie ben ik om het leven te leiden waar ik naar verlang?” Ik mag pas gelukkig zijn en echt leven als….(vul maar in).” Met dit soort gedachten belemmer jij jezelf om trouw te zijn aan jezelf en jezelf te geven waar je naar verlangt.

Herken je dit soort gedachten? Schrijf dan eens op welke gedachten en overtuigingen jou tegenhouden om trouw te zijn aan jezelf. Welke overtuiging helpen jou wel om jezelf te gunnen waar je naar verlangt? Mij helpt het om dagelijks tegen mijzelf te zeggen: “Ik ben het waard om het leven te leiden waar ik echt naar verlang, en om daar te komen ben ik trouw aan mijzelf.” Tip: in het gratis werkboek vind je een oefening om helpende overtuigingen eigen te maken.

2. Ga de verbinding aan met jezelf

Trouw aan jezelf, betekent trouw zijn aan wat je van binnen voelt en daarnaar handelen. Dit is heel belangrijk, want elke keer dat je dingen doet waar jij je niet goed bij voelt, raak je verder af van wie jij bent en van wat jij echt wilt. Om te weten wat er van binnen leeft, mogen we leer leren voelen. Dit doe je door je focus dagelijks naar je lichaam te brengen, en door dagelijks even naar binnen te keren. Dat is in het begin best spannend, want je hebt niet voor niets jarenlang je gevoel weggeduwd. Begin daarom met 5 a 10 minuten ‘in tune time’ per dag, waarop je je helemaal op jezelf focust en naar binnen keert.

“Door te leren voelen, leer je jezelf en jouw behoeften weer (h)erkennen.”

Hoe je dit doet, is geheel aan jou. Voor de een werkt een meditatie, voor de ander schrijven in een dagboek, een bodyscan, een ademhalingsoefening, een wandeling, of een yogasessie. Betrap je jezelf erop dat je weg wilt van je emoties en meegaat in je gedachten? Vraag jezelf dan af: “Wat voel ik nu echt?”Waar wil ik van wegvluchten?” Je zult zien dat je intuïtie en je gevoel steeds duidelijker worden. Handel vervolgens naar wat je voelt, en neem daarin de onderstaande stappen mee. 

3. Handel vanuit liefde, in plaats vanuit angst en oude patronen

Heb jij weleens voor een belangrijke keus gestaan? Dan weet je vast hoe het is om te twijfelen. Diep vanbinnen weten we meestal wel wat we echt verlangen. Maar dat kritische stemmetje in je maakt je bang om ervoor te gaan. Dit stemmetje is als ruis op je GPS systeem, waardoor je niet goed weet welke kant je op moet. Als mens zijn we vaak geneigd om keuzes te maken vanuit deze angst en vanuit onze oude patronen. Dat voelt comfortabeler, omdat we het altijd zo hebben gedaan. Maar het zijn wel de keuzes die je verder weg brengen van waar en wie jij echt wilt zijn. 

“Als je trouw wilt zijn aan jezelf, oefen dan met onderscheid maken tussen keuzes vanuit je hart, en keuzes vanuit je angst en oude patronen.”

Neem op de momenten dat je vanuit een emotie direct in de actie wilt schieten, eerst even een stapje terug. De kans is namelijk groot dat je reageert vanuit een oud patroon en vanuit angst. Haal diep adem en vraag jezelf; “Doe ik dit vanuit angst, of vanuit liefde voor mijzelf?” Of: “Brengt dit mij dichter bij wie en waar ik wil zijn, of verder af van mijzelf?” Deze oefening maakt je heel bewust van je oude patronen en het kritische stemmetje in jou. En pas als je bewust bent van je patronen, kun je een andere keus kunt maken; de keus om trouw te zijn aan jezelf. (Meer tips over keuzes maken lees je hier

4. Geef jezelf ruimte om te vergeven en te verwerken

Voel jij wrok naar mensen die je pijn hebben gedaan en je gekwetst hebben? Heb jij jarenlang emoties weggeduwd? Dan heb je jezelf waarschijnlijk nooit echt de kans gegeven om dingen te verwerken. Hierdoor heb je verdriet, pijn of boosheid in je lijf opgeslagen, wat je verkrampt en blokkeert. Het is als het ware een muur tussen jou en jouw hart. Je blijft erdoor hangen in het verleden en in de ‘slachtofferrol’. Dit belememrt je je jezelf om trouw te zijn aan jezelf en om echt te leven.

“Je kunt je hele leven wachten op een excuus van mensen die je pijn hebben gedaan voordat je echt gaat leven, maar daarmee laat je iemand anders bepalen of en hoe je heelt. Trouw zijn aan jezelf betekent jezelf toestaan om te rouwen, zodat je oude pijn kunt verwerken en ruimte maakt om weer echt te leven.” 

Als je trouw wilt zijn aan jezelf, kies er dan voor om (een ander of jezelf) te vergeven, zodat je ruimte maakt om weer echt te leven. Dit doe je door te focussen op je eigen helingsproces, waarmee jij jouw pijn verwerkt, in plaats te blijven focussen op het verleden en de persoon die je daarin pijn heeft gedaan. Verwerken houdt in dat je jezelf toestaat om te rouwen om wat dan ook. Je (h)erkent je je pijn of verdriet en geeft het de ruimte om los te komen. Binnenkort schrijf ik een uitgebreide blog over (jezelf en anderen) vergeven en welke simpele technieken je hiervoor kunt gebruiken. 

5. Omarm je imperfecties en schaduwkanten

Mag jij mens zijn van jezelf? Mag jij imperfect zijn? Of beoordeel jij jezelf en je leven continu en moet alles perfect zijn voordat jij écht mag leven? Je kunt pas trouw zijn aan jezelf als je je niet meer verzet tegen je imperfecties en je er niet meer keihard over oordeelt. Het enige wat je met al die kritiek bereikt is een negatief zelfbeeld en een ontevreden gevoel. Bovendien ben je je hele leven aan het wachten met leven, omdat je vindt dat je het nog niet verdient. (Zie punt 1) En dat is het tegenovergestelde van trouw zijn aan jezelf. 

“Trouw zijn aan jezelf betekent dat je niet meer wacht op het ‘juiste’ moment waarop alles perfect is om te worden wie jij wilt zijn en het leven te creëren waar je echt naar verlangt. Het betekent dat je juist in tijden van struggle, en ondanks je donkere kanten voor jezelf kiest. En daarin compassie toont voor jezelf, door jezelf en jouw leven niet meer zo hard te beoordelen en te bekritiseren.”

Het leven is nu eenmaal niet perfect, net zoals dat niemand perfect is. En juist dat maakt mensen en het leven interessant. Wil je trouw zijn aan jezelf? Keur dan de dingen waar je moeite mee hebt in jezelf of jouw leven niet meer af. Geloof niet alles wat de criticus in jou zegt. Weet dat jij je gedachten niet bent, maar je ze hebt. Dat betekent dat jij de keus hebt in welke gedachte je wel en niet meegaat. Kies ervoor om milder voor jezelf te zijn, door jezelf toe te spreken alsof je je eigen beste vriendin bent. 

6. Trouw zijn aan jezelf vraagt om voor jezelf opkomen

Als je nog niet trouw bent aan jezelf, heb je waarschijnlijk de neiging met mensen mee te praten, te pleasen, om je continu te verontschuldigen, altijd ja te zeggen, of om je behoeften niet uit te spreken. Dit met het doel om geaccepteerd te worden en om kritiek te vermijden. Als je trouw wilt zijn aan jezelf, oefen dan om voor jezelf en jouw behoefte op te komen door jezelf vaker uit te spreken. Juist als je het ergens niet mee eens bent of iets niet goed voelt. ‘Nee’ is een heel krachtig woordje.

Trouw zijn aan jezelf betekent jezelf toe staan om je mening uit te spreken en nee te zeggen, ook al voel je de angst om daardoor afgewezen te worden. Want als je alles voor iedereen probeert te zijn, ben je niets voor jezelf.”

Weet dat je het niet altijd eens kunt en hoeft te zijn met anderen. En dat jij net zoveel recht hebt als een ander om je mening en behoeften uit te spreken. Hebben mensen om jou heen een andere visie? Laat jouw visie niet varen, maar zeg dan: “Goh, zo heb ik er nog nooit naar gekeken. Dat is inderdaad ook een manier om ernaar te kijken. Dankjewel voor dit inzicht.” Hierdoor doe je jezelf en een ander niet tekort en blijf je tegelijkertijd trouw aan jezelf.

7. Vat niet alles persoonlijk op

Ben jij veel bezig met wat anderen van je vinden en hoe zij over jou denken? Weet dan dit; niet alles draait om jou. Hiermee bedoel ik dat we regelmatig zelf invullen wat anderen denken. En dat is meestal verre van de waarheid. We projecten onze eigen onzekerheid of innerlijke kritiek op de wereld buiten ons. Hierdoor maken we onszelf gek met een verhaaltje dat we zelf bedenken. Misschien reageert iemand fel omdat hij of zij nauwelijks geslapen heeft, of net een moeilijk gesprek heeft gehad. Dit heeft niks met jou te maken, maar alles met hoe jij over jezelf denkt. 

Maak dingen dus niet te persoonlijk. Mensen denken zelden wat jij denkt dat ze denken. Trouw zijn aan jezelf betekent dat je jezelf een halt toe roept als je jezelf erop betrapt dat de innerlijke criticus in jou dingen voor anderen invult. Vraag jezelf in plaats daarvan af; “Klopt het wat ik denk, of is dit een verhaaltje van mijn mind? Wat wil en vind ik zelf over deze situatie?” Als je wilt weten waarom iemand iets doet of zegt, vraag het dan in plaats van het in te vullen. Echt, dit gaat zoveel helderheid en meer zelfvertrouwen in je leven brengen!

8. Laat de juiste mensen toe en geef je grenzen aan

Loop jij achter mensen aan die jou niet zien staan, of laat je mensen in je leven toe die jou niet goed behandelen en over jouw grenzen gaan? Dat betekent dat nog niet trouw bent aan jezelf.

“Trouw zijn aan jezelf houdt in dat je nee zegt tegen mensen die jouw grenzen niet respecteren, en dat je kiest voor mensen die jou behandelen zoals je behandelt wens te worden. En daarnaast, dat je de mensen die wel goed voor je zijn ook echt toelaat. Je hoeft het niet alleen te doen, leven.” 

Ik weet hoe lastig het kan zijn om mensen toe te laten. Want als je nooit echt voor jezelf hebt gekozen, is de kans groot dat mensen jou gekwetst hebben. En dat je een angst hebt dat dit weer gebeurt als je mensen toelaat. Maar weet dat als jij trouw bent aan jezelf,  je mensen aantrekt die jou met respect behandelen en goed voor jou zijn. Want jij hebt respect voor jezelf en geeft je grenzen aan. De kans is dan kleiner dat ze jou kwetsen. En als je toch gekwetst wordt of iemand over je grens gaat, dan spreek je jezelf uit (punt 6), en geef je jezelf ruimte om jezelf te helen (punt 4).

9. Sta jezelf toe om te vallen en weer op te staan.

“Crushing your fears requires you to sit with uncomfortable feelings”

Last but not least; trouw zijn aan jezelf betekent dat je jezelf toestaat om te vallen en weer op te staan. Om oncomfortabele situaties en gevoelens toe te laten en door de zure appel heen te bijten. Oftewel; om commitment te tonen aan jezelf. De meeste van ons lopen vast op het stukje commitment. Op momenten dat dingen oncomfortabel worden, vallen we snel terug in oude bekende patronen. Het voelt makkelijker en veiliger om in het bekende te blijven.

Als je trouw wilt zijn aan jezelf heb je in het onbekende te stappen en dingen te doen die soms nog eng voelen. Oncomfortabele ervaringen en gevoelens horen in dit proces. Wees daarom mild voor jezelf als oefent om trouw te zijn aan jezelf. En als het even moeilijk is, onthoud dan dat als je elke dag consistent en bewust kiest om trouw te zijn aan jezelf, je beloond zal worden met een leven waar je echt naar verlangt!

Wat betekent trouw zijn aan jezelf voor jou? Met welke punten heb jij nog veel te oefenen?

Leave a Reply