Proudly Imperfect is een lifestyle merk & community dat vrouwen inspireert zichzelf te zijn, van zichzelf te houden en in zichzelf te geloven, zodat ze het leven kunnen creëren waar ze werkelijk naar verlangen en meer geluk, succes en vervulling kunnen ervaren. Op deze website vind je diverse content op het gebied van body(love), mind(set) en soul(food), voor jouw dagelijkse dosis Proudly Imperfect inspiratie! 

© 2018 Proudly Imperfect

Zo herken je de ‘toxische’ vriendschap

In het vorige blog, schreef ik over het loslaten van vriendschappen die niet meer goed voelen. Dat bracht bij mij direct een aantal nieuwe vragen op. Want hoe weet je wanneer een vriendschap niet meer goed voor je is? Oftewel, dat je een toxische vriendschap hebt? Om daar antwoord op te geven, heb ik dit blog geschreven. Hoe je een “toxische vriendschap” kunt herkennen.

De allerbelangrijkste vraag

Het antwoord vinden op de bovenstaande kwestie, begint eigenlijk met een hele simpele vraag:

Brengt deze vriendschap meer positiviteit, of meer negativiteit in mijn leven?

Sommige mensen tonen onvoorwaardelijke support; ze steunen je, stimuleren je om te groeien naar wie je werkelijk bent, helpen je om je potentieel te leven. Ze zijn er voor je als je je down voelt en het even niet meer weet. En ja, deze personen kunnen zelf ook af en toe een dipje hebben en jouw steun nodig hebben, maar on the long run, brengen ze positiviteit in je leven.

Aan de andere kant, zijn er mensen die een negatieve invloed op onze (mentale) gezondheid hebben.  Ze geven je een onbehagelijk gevoel, of slurpen je energie. Misschien zelfs zonder dat ze het door hebben. Dit zijn de ‘toxische’ vriendschappen, die je beter kunt bannen uit je leven. Want jij bent zoveel meer waard dan dat. Jij bent vriendschappen waard waardoor je gaat bloeien. Je bent mensen om je heen waard waardoor je gaat stralen. Maar dan moet je wel voelen dat je dat waard bent en er zelf ook wat voor doen.

Je trekt namelijk aan wat je vindt dat je waard bent en wat jij uitstraalt

Your vibe, attracts your tribe

Als jij continu negatief over jezelf denkt, en negatief naar jezelf en het leven kijkt, is de kans veel groter dat je ook meer negatieve mensen in je leven aantrekt, of toelaat die jouw overtuigingen bevestigen. Het begint daarom altijd met jezelf; met de beslissing om positiever over jezelf te denken, en in te zien dat je meer waard bent dan dat. Als je dat kunt ervaren en voelen, dan zul je makkelijker de toxic mensen in je leven gaan herkennen, en uiteindelijk deze mensen loslaten. Zodat er ruimte ontstaat voor nieuwe, positieve mensen in je leven die je wel supporten en versterker.

Vriendschaps quote

Om je op weg te helpen, heb ik een lijstje gemaakt van de diverse soorten ‘toxische vriendschappen’, waar je beter afscheid van kunt nemen.

1. De eenzijdige vriendschap.

Ben jij altijd degene die interactie zoekt? Die het initiatief moet nemen? Hoor je niks van de ander als jij niets laat horen? Ja de ander kan druk zijn, maar als jij echt belangrijk bent voor de ander, dan zullen ze van zich laten horen..als is het af een toe een lief berichtje, met ‘he, ik ben even druk maar laten we gauw weer wat leuks doen! Altijd fijn met jou!” 

2. De energie slurper

Je krijgt altijd een rot gevoel en doodmoe gevoel als je bij haar bent. Of je voelt altijd je leeg en down nadat je met deze ‘vriendin’ hebt afgesproken. Misschien komt het door onderstaande punten, (haar negativiteit, het oppervlakkige) maar soms kun je kun je niet exact je vinger erop leggen waarom, maar is het gewoon zo.  Is het een enekel keer dat je dit voelt omdat ze gewoon even een bad-day had, dan is er niks aan de hand, maar als dit gevoel chronisch is, dan is het tijd om daar naar te luisteren. Je intuïtie liegt nooit.

3. De altijd negatieve vriendin

Ze klaagt, ze zeurt, ze denkt negatief. Altijd, en elke dag. En daar trekt ze jou continu in mee. Wat je ook zegt of probeert om haar op te beuren, de positieve kanten van het leven te laten zien, ze is niet bereid om een positieve verandering te maken. Praat met haar hierover, en probeer haar te helpen. Maar als dit niet werkt, let her go… want ook voor haar geldt’ your vibe, attract your tribe.

Als jij een positievere vibe aan het ontwikkelen bent, is het heel lastig continu die negativiteit om je heen te hebben..

4. De nemer

Je hebt het gevoel dat ze altijd neemt, en zelden iets geeft. Jij moet altijd naar haar verhalen luisteren, uren lang. Maar zodra jij jouw verhaal wilt delen, moet ze ineens weg, of zit ze continu op haar mobiel te kijken. Of jij bent altijd degene die de drankjes moet betalen, omdat ze nooit geld heeft. En, ook een veel voorkomende; alles moet op haar voorwaarden; op haar tijd en op haar favoriete plek. Zelfs op jouw verjaardag. Nee, dit is een no go: want ook in vriendschappen geldt;

Het is geven en nemen. 

5. De slechte invloed vriendschappen

Vaak gaat dit om vriendengroepen, waarin we ‘peer-pressure’ ervaren. De druk van de groep om gedrag over te nemen om erbij te horen. En dit gedrag is niet altijd positief; veel drinken, drugs gebruiken, stoerdoenerij, nachten doorhalen of elkaar onbewust afzeiken als ‘grapje’ om bij de groep te horen. Nee, dit brengt je niet veel goed in je leven.

6. De oppervlakkige vriendschap

Aan de buitenkant lijkt het leuk; jullie hebben altijd de ‘jaaa het gaat zo fantastisch gesprekken’. Het is gezellig, maar echte diepgang ervaar je niet. Elke keer heb je het gevoel dat je een masker op hebt, dat je bepaalde kwetsbare delen van jezelf niet kunt laten zien bij de ander, omdat de ander het niet zal begrijpen of af zal keuren.

Net als in een relatie, zou je in een vriendschap jezelf moeten kunnen zijn, met imperfecties en al je kwetsbaarheid. Want ja, het slurpt enkel energie om altijd leuk te moeten doen. Bovendien kun je vooraf al inschatten dat dit soort mensen er niet voor je zullen zijn als het een keer even wat minder gaat. Echte vriendschap gaat ook om de imperfecties en downs delen met elkaar, zodat je elkaar daarin kunt steunen.

7. De jaloerse vriendin

Ineens doet ze kortaf tegen je als je jouw promotie met haar deelt. Of nog erger; ze haalt je onbewust naar beneden. ‘Ooo leuk voor je, maar heb je gezien dat Dianne een nog betere promotie heeft gehad? Misschien kun jij dat over 5 jaar ook wel halen’. Zegt dit wat over jou? Nee, dit zegt meer iets over haar; dat ze waarschijnlijk jaloers is op jouw leven, op jouw geluk. Als je dit ervaart, praat er dan met haar over. Deel dat je het gevoel krijgt dat ze niet blij voor je is en wat het met je doet. Een echte vriendin is blij voor je als je geluk ervaart, EN durft toe te geven dat jouw hoogtepunt haar wellicht kan raken of onzeker kan maken.

8. De roddelaar

Ja, ze is poeslief in je gezicht. Maar als je er niet bent, maakt ze je zwart. Dit is gewoon fake en lower dan low. En kun je beter direct een halt toe roepen. Geen tijd aan verspillen. Nee, een echte vriendin, zal je nooit achter jouw rug om neerhalen. Je kunt dingen met anderen bespreken, maar altijd vanuit een positieve intentie, nooit om iemand zwart te maken om je zelf beter te voelen. Want in een echte vriendschap support je elkaar, door dik en dun.

 

Let it go..

Op het moment dat je de toxische vriendschap herkent, praat er dan met die persoon over. Leg uit wat het met je doet en wat je wel zou willen in de vriendschap. Verandert er dan nog niks? Dan is het tijd om voor jezelf te kiezen, en nee te zeggen tegen de vriendschap die niet meer goed voor je is. Want jij bent enkel liefdevolle mensen om je heen waard, vergeet dat nooit!

 

 

De bovenstaande punten kunnen je helpen om de toxic vriendschap te herkennen. Ik zal er vast een aantal vergeten zijn, deze kun je dan hieronder in een comment delen. Ook ben ik benieuwd of jij hier ook weleens mee te maken hebt gehad, en hoe je met deze toxic vriendschap om bent gegaan?