Proudly Imperfect is een lifestyle merk & community dat vrouwen inspireert zichzelf te zijn, van zichzelf te houden en in zichzelf te geloven, zodat ze het leven kunnen creëren waar ze werkelijk naar verlangen en meer geluk, succes en vervulling kunnen ervaren. Op deze website vind je diverse content op het gebied van body(love), mind(set) en soul(food), voor jouw dagelijkse dosis Proudly Imperfect inspiratie! 

© 2018 Proudly Imperfect

Zo kun je je menstruatiecyclus voor je laten werken, in plaats van tegen je.

Mijn menstruatiecyclus, ik haatte het. Regelmatig had ik het gevoel dat ik door mijn menstruatiecyclus heen en weer werd geslingerd tussen een zelfverzekerde, sterke vrouw die bergen werk kan verzetten en een emotionele b*tch die elk moment in huilen uit kan barsten en zich onzeker, dik en down voelt.

Ik dacht dat er iets mis met me was, dat ik de enige vrouw was die hiermee te dealen had.

Uit boosheid ging ik me flink verzetten tegen mijn menstruatiecyclus. Ik ging vaak de hele maand in hetzelfde tempo door en hield totaal geen rekening met de behoeften van mijn lichaam. De buikkrampen tijdens de menstruatie negeerde ik, de behoefte aan rust duwde ik weg met extra koffie, de drang naar chocola probeerde ik te negeren en mijn versterkte emoties duwde ik weg door nog harder te werken. Om uiteindelijk te exploderen, in te storten en uitgeput in bed te belanden. Met een bak ijs, drie repen chocola en een schuldgevoel van hier tot Tokio. Ik haatte het, die menstruatiecyclus! Voor de Miss Perfect in mij was het iets dat me verzwakte en me tegenwerkte.

De vier fase van onze menstruatiecyclus

Dit beeld over mijn menstruatiecyclus veranderde toen een yoga-docente tijdens de les iets iets heel moois en interessants vertelde. Ze legde uit dat je menstruatiecyclus in vier fasen verloopt, die je het beste kunt vergelijken met de vier seizoenen van het jaar. Elke fase van de cyclus heeft zo zijn voordelen. Als je je eigen ritme leert (h)erkennen, het leert begrijpen en er rekening mee gaat houden, kun je je menstruatiecyclus voor je laten werken, in plaats van tegen je. Onze menstruatiecyclus is volgens haar dus eigenlijk heel behulpzaam; als een soort ‘persoonlijke coach’, die je niets voor niets mee hebt gekregen.

Na de yogales besloot ik me hierin te verdiepen en er in de praktijk mee aan de slag te gaan. Sindsdien ervaar ik mijn cyclus niet meer zo storend als vroeger. Tuurlijk baal ik weleens van de buikkrampen, een opgeblazen gevoel of de chocola cravings. Maar het mag er nu zijn en ik probeer liever voor mijn lijf te zijn en er het beste van te maken. Zodat mijn cyclus voor me werkt, in plaats van tegen me. In dit blog leg ik meer uit over de 4 fases van je menstruatiecyclus en hoe jij er ook positief gebruik van kunt maken!

De lente en de zomer – beweging en expressie

De lente, oftewel de dynamische fase, is de periode na de menstruatie. In deze fase voelen we ons vaak weer ‘herboren’. Je brein wordt actiever, je rationeel denkvermogen is optimaal en je energielevel groeit met de dag. We kunnen in deze periode vaak bergen verzetten en veel doelen realiseren.

Rond de eisprong (± dag 14 vanaf de eerste dag van je menstruatie) gaat de lente over in de zomer, de expressieve fase. Dit is de periode waarin je lichaam vanuit haar oerinstinct bevrucht wil worden, waardoor we een hoger libido hebben. Het is een fase waarin we verzorgend(er) zijn en meer kunnen geven: we zijn vrolijker, flexibel, meer naar buiten gericht en voelen ons aantrekkelijker. Ook zijn we in deze fase communicatief, ondernemend, en extraverter en spontaner dan ‘normaal’.

Zo maak je positief gebruik van deze periodes

De lente- en zomerfase van je menstruatiecyclus zijn dé momenten om in actie te komen en al je ideeën en plannen uit te werken. Deze periodes zijn ideaal om belangrijke zaken en dingen waar je tegen opziet af te werken, omdat je minder emotioneel bent. Maar ook om belangrijke beslissingen te nemen, belangrijke zakelijke afspraken in te plannen, je sociale contacten te onderhouden en eropuit te gaan. Dingen die wat meer energie vragen, kun je dus het beste in deze periode inplannen. Ook kun je in deze periode fanatieker sporten en heb je iets minder rust nodig.

De herfst en de winter – creativiteit en reflectie

De herfst, ook wel de creatieve fase genoemd, is de premenstruele fase; de week voor je menstruatie. Sommige vrouwen hebben last van PMS en voelen zich in deze periode overgevoelig, geïrriteerd, boos, besluiteloos, emotioneel, down en onzeker. Hierdoor hebben ze meer ruimte nodig en willen ze minder mensen om zich heen hebben. De concentratie neemt in deze periode wat af en je bent eerder moe en futloos. Onze ‘innerlijke criticus’ is in deze periode vaak luider aanwezig, waardoor je meer kunt piekeren.

Op het moment dat we ongesteld worden, komen we in de winterfase. Dit is de ‘reflectiefase’. In deze periode staat het loslaten en het ‘reinigen’ centraal. We hebben dan meer ‘time-off’ nodig en hebben behoefte om ons (al dan niet door de krampen in onze baarmoeder) terug te trekken met een dekentje op de bank. We hebben geen zin in gezeur en dingen die ons extra energie kosten.

Zo maak je positief gebruik van deze periodes

In de herfstfase van je menstruatiecyclus ben je door je emotionele gevoeligheid intuïtiever, waardoor je sneller inspiratie krijgt voor nieuwe projecten en ideeën. Hierdoor is het een ideale periode om te brainstormen en nieuwe plannen te maken, maar nog niet om ze uit te voeren. Daar is de lente fase geschikter voor. In de winterfase kom je in een soort bezinningsperiode. Je voelt op deze dagen beter wat je belangrijk vindt, wat je energie geeft, en wat overbodig en negatief is in je leven. Dit is dé periode om dingen los te laten die je energie ontnemen en niet bij je passen.

Gun jezelf in deze herfst- en winterfase wat meer rust, trek je vaker terug om jezelf extra goed te verzorgen en om te reflecteren. Neem een massage, maak een wandeling in de natuur, ga in bad, mediteer, schrijf in je dagboek, doe meer yoga, of geniet van knusse avondjes op de bank met vriendinnen. Feestjes, fanatiek sporten, studeren en nieuwe dingen opzetten kun je beter bewaren voor de lente- en zomerfase.

Onderzoek je eigen menstruatiecyclus

Omdat niet elke vrouw hetzelfde is, hebben we ook niet allemaal precies dezelfde menstruatiecyclus van 28 dagen. Misschien duurt bij jou de ene fase iets langer dan de andere fase. Of misschien heb jij helemaal geen last van PMS. Het doel is dan ook om te onderzoeken wat voor jóú werkt, door te luisteren naar de signalen van jouw lichaam. Je kunt ook een dagboek bijhouden waarin je noteert hoe je je voelt in de diverse fases van de maand. Je kunt hier dan in de toekomst meer rekening mee houden en je dagelijkse bezigheden hier meer op afstemmen! Zodra je je menstruatiecyclus meer respecteert en er rekening mee houdt, zul je wellicht merken dat de klachten ook een stuk verminderen.

Voor mij werkt het goed om mijn cyclus bij te houden in een app, zodat ik precies weet in welke fase zit. Inmiddels weet ik steeds beter welke dagen ik belangrijke afspraken in kan plannen en wat fanatieker kan sporten. Maar ook op welke dag ik het beter wat rustiger aan kan doen, een massage in kan plannen en ik mezelf wat meer chocolade mag gunnen. Je lichaam beter leren kennen en ernaar leren luisteren, is echt zo slecht nog niet;)!

Hoe ga jij om met je menstruatiecyclus? Ga je hierin mee, en hoe doe jij dat dan? Of ga jij er tegenin? Ik ben benieuwd!

4 Comments