Proudly Imperfect is een lifestyle merk & community dat vrouwen inspireert zichzelf te zijn, van zichzelf te houden en in zichzelf te geloven, zodat ze het leven kunnen creëren waar ze werkelijk naar verlangen en meer geluk, succes en vervulling kunnen ervaren. Op deze website vind je diverse content op het gebied van body(love), mind(set) en soul(food), voor jouw dagelijkse dosis Proudly Imperfect inspiratie! 

© 2018 Proudly Imperfect

Zo kun je omgaan met verandering en er sterker uitkomen

Als er een ding onvermijdelijk is in het leven, dan is het wel verandering. Eigenlijk is het enige echte constante in het leven verandering. En dat is soms eng, want je weet niet wat deze verandering je gaat brengen. Een deel in jou klemt zich liever vast aan het bekende. Het voelt zo veilig, zo vertrouwd, want je weet precies wat je kunt verwachten van dat wat je al kent. Maar een ander deel in jou, het deel dat wilt groeien naar wat je kunt zijn, hunkert juist naar die verandering. Want dat stukje in jou weet dat verandering ook een kans is om je potentieel te benutten en alles uit je leven te halen wat er in zit.

En juist dat contrast, tussen het verlangen van je hoofd naar het bekende en de drang van je hart om te kiezen voor het nieuwe, dat is soms zo lastig. Kies je voor veiligheid? Voor het bekende waarvan je weet dat het je minder voldoening brengt? Of kies je voor je hart? Voor het onbekende waarvan je weet dat het je op langere termijn meer voldoening gaat brengen? Maar waarvan je ook weet; als ik daarvoor kies, komt er verandering. Misschien zelfs even pijn en ongemak.

En soms is het helemaal niet aan jou om te kiezen voor verandering. Het overkomt je. Verlies van dierbare, van een baan, van een relatie of van vrienden. Vertrouwde gezichten, omgevingen en werkzaamheden worden dan wellicht herinneringen van het verleden…en dat doet soms even pijn.

Iedereen maakt verandering mee in zijn of haar leven. Maar hoe we daarmee omgaan is voor iedereen verschillend. Ga je ertegen vechten en laat je het je verzwakken? Of ga je mee met de flow van het leven, en haal je eruit wat erin zit? Hoewel verandering eng kan zijn en het je soms het gevoel geeft dat de grond onder je voeten wordt weggevaagd, is het namelijk ook een hele mooie kans om te groeien. Een van mijn favoriete gezegden is niets voor niets “You grow through what you go through.” Je komt uiteindelijk wijzer uit verandering, en soms ook sterker. In dit blog deel ik hoe je constructief om kunt gaan met verandering, zodat je er niet alleen wijzer, maar ook sterker uit kunt komen!

Wees flexibel en bekijk de verandering met een open blik

Ja, ik weet het. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Helemaal als je graag controle op alles wilt houden, gehecht bent aan het bekende en dingen op jouw manier wilt doen. Echter is flexibiliteit een hele fijne skill die je de mogelijkheid biedt om te leren en te groeien. Als je je flexibel opstelt, bekijk je het onbekende met een nieuwsgierige blik. Je denkt niet: “Dit is niet wat ik wil, hier moet ik tegen vechten.” Maar denkt: “Oke, het is nu eenmaal zo. Wat voor interessants kan ik hier uit leren? Wat kan ik ontdekken over mijzelf en het leven dankzij deze verandering?”

“The secret of change is to focus all of your energy, not on fighting the old, but on building the new.”

Een geheim van sterker uit verandering komen, is om met volle overgave te focussen op het opbouwen van het nieuwe, met behulp van de mogelijkheden die er op dat moment zijn. Hierdoor geef je verandering en de mogelijkheden die erin verscholen liggen een kans. Soms moet je eenmaal iets loslaten of een deur dicht doen, om een andere deur te kunnen openen en ruimte te maken voor het nieuwe. En pas als je dat doet, kun je zien dat achter die deur iets heel moois verscholen ligt.

Lange termijn focus

Stel jezelf de juiste vragen. Vraag jezelf  af: “What good can come out of this.” In plaats van: “WHy Me.”  Die laatste vraag zet je in een slachtofferrol en gaat je niet verder helpen. De eerste vraag daarentegen, (“What good can come out of this?”) werkt versterkend. Het helpt je om positief te blijven, te focussen op het grotere plaatje.

Wellicht zie je het positieve van de verandering niet direct. Meestal moeten we eerst door de pijn heen en wennen aan het nieuwe. Maar als je na een tijdje terugkijkt op de verandering in je leven, kun je zien wat voor positiefs het je heeft gebracht. Misschien niet exact hetgeen je het in gedachten had, maar vaak leidt het tot iets verrassend waardevols waarvan je nooit had gedacht dat het je geluk zou brengen! Houd dus de lange termijn focus en de juiste vraag in gedachte als je overspoelt wordt door de angst voor verandering.

Wat geeft je een vertrouwd en versterkend gevoel?

Hoewel verandering dingen zal veranderen in je leven, zal niet alles veranderen. Er zullen ook dingen constant blijven in je leven. Zoek voor jezelf die (grote en kleine) dingen die wel consistent blijven in je leven, of creëer ze zelf. Of het nu de vriendschap met je BFF, de sportschool waar je een paar keer per week naar toe gaat, het schrijven in je dagboek, elke ochtend mediteren of je google-calander structureren op jouw manier is: Het is helemaal oké om daaraan ‘vast te houden’ in tijden van verandering.

Dingen, mensen en gewoonten die vertrouwd voor je voelen, geven je in tijdens van verandering het gevoel dat sommige dingen nog ‘normaal’ zijn en beter te managen zijn. Sterker nog, als je routines creëert die je versterken en waarmee je dicht bij jezelf blijft, helpt je dat om wat meer in balans te blijven tijdens verandering. Creëer je eigen feel good en vertrouwde rituelen die je consistent toe kunt passen, zodat de verandering in een bepaald vlak van je leven wat minder heftig of overweldigend voelt.

Maak jezelf nummer 1 prioriteit

Zorg goed voor jezelf en wees extra lief voor jezelf in tijden van (heftige) verandering. Hoe verleidelijk het ook is om hard te zijn voor jezelf en je emoties weg te duwen met wat dan ook; wees er voor jezelf. Sta jezelf toe om alles te voelen wat er is. Dat is een hele belangrijke vorm van zelfliefde. Want als je je emoties wegduwt, komt het vroeg of laat weer naar de oppervlakte. You can’t run from yourself. Laat die tranen rollen, of schrijf, schreeuw en boks je boosheid eruit.

Geef jezelf vervolgens wat je nodig hebt om weer tot jezelf te komen en op te laden. Gun jezelf een extra dagje spa, ga vroeg naar bed. Eet extra gezond of verwen jezelf met een nieuwe outfit. Door lief te zijn voor jezelf, en jezelf als je beste vriendin te behandelen in tijden van verandering, versterk je de relatie met jezelf. En die relatie, die neem je voor de rest van je leven met je mee, wat er ook om je heen gebeurt!

Herinner jezelf aan je persoonlijke waarden en doelen

Tijdens verandering helpt het om te focussen op je (nieuwe) persoonlijke doelen en waarden die je richting geven in het leven. Het is heel makkelijk om door de verandering je persoonlijke doelen te vergeten. Of om te vergeten wat echt belangrijk voor jou is in het leven. Als je jouw doelen en waarden nog niet helder hebt, is een verandering een mooie periode om te dit voor jezelf te onderzoeken. Je kunt verandering namelijk ook zien als een ‘nieuw begin’, waarin je jezelf ‘reset‘ en je leven indien nodig opnieuw richting geeft.

Welke waarden zijn voor jou belangrijk in het leven? Is dit vrijheid? Loyaliteit? Familie? Creativiteit of avontuur? Zodra je dat weet, kun je doelen opstellen waarmee je invulling geeft aan deze persoonlijke waarden. Je zult zien dat het werken aan je doelen je een (nieuwe) richting geeft waardoor je iets meer ‘controle’ ervaart over je leven.

Unplug van social media en focus op jezelf

In tijden van verandering kun je extra druk en stress zeker niet gebruiken. Het scrollen door je Instagram- of Facebook feed en zien hoe ‘geweldig’ en ‘perfect’ het leven van andere lijkt, gaat je niet helpen. Als je je down voelt en jouw veranderingsproces gaat vergelijken met de hoogtepunten van andere, ga je je alleen maar slechter voelen. En wellicht ga je jezelf ook afvragen of er iets mis met je is. (Been there, done that!). 

Ja, je weet heus wel dat iedereen ups en down heeft en dat we vooral de hoogtepunten laten zien op social media, maar in tijden van verandering is het soms extra lastig om te relativeren. Jezelf een ‘time-out’ geven van het ‘perfect geprojecteerde’ leventje van anderen, en focussen op hetgeen waar jij op dat moment mee te dealen heb, zal je daarom veel meer versterken. Het proces van omgaan met verandering, vraagt namelijk om zelfreflectie en tijd. Gun jezelf  die tijd en een ‘time-out’ van het leven van anderen. Richt je op jezelf en alles wat je in real-life versterkt.

Sta jezelf toe zo vaak te veranderen als nodig

Ondanks dat we vaak fantaseren hoe ons leven er over een jaar, 3 jaar of misschien wel over 5 jaar uit zal zien, kan het gebeuren dat de verandering ervoor zorgt dat dit plaatje helemaal in duigen valt. Misschien gaat je relatie over, of blijkt die nieuwe baan of het werken als zelfstandig ondernemer helemaal niet wat je ervan had verwacht of gehoopt. Dat is even zuur, want wat nu? Misschien baal je, en denk je: “Potverdorie, dit is het weer niet! Wat is dan wel mijn pad?”

Onthoud dat ‘het niet weten’ helemaal oké is. Geef jezelf alle tijd die je nodig hebt om op je plekje te komen. Blijf onderzoeken wat wel bij jou past. Dat een eerdere verandering niet helemaal heeft gebracht wat je had gehoopt, daagt je uit om je doelen bij te stellen en wederom voor een verandering te kiezen. Totdat je voelt dat je op je plek bent. (En zelfs dan zal verandering blijven bestaan….) Laat je leeftijd en de maatschappelijke verwachtingen los. Je hoeft niet op je 30e getrouwd te zijn, 3 kinderen en een geweldige carriere te hebben. Ook dan mag je nog zoekende zijn. Jouw pad ontvouwt zich op een tempo en een manier dat bij jou past! Gun jezelf die tijd, en go with your own flow! 

Zet je angst voor het onbekende om in focus

Angst voelen voor het onbekende dat verandering met zich mee brengt, of voor het kwijtraken van hetgeen we al kennen, ervaart iedereen. Je bent daarin niet alleen. Het is oké om het niet te weten en daarin angst te voelen. Verandering brengt nu eenmaal een hoop vraagtekens met zich mee. Maar laat jezelf niet overspoelen of verlammen door de angst voor het onbekende. Onthoud dat deze angst minder wordt als je eenmaal in beweging komt. En zoals mijn rij-instructeur altijd zei: “Zet je frustratie en angst voor het onbekende om in focus.”

Focus op een mindset die je verder helpt. Op gedrag dat je support en op mensen die positiviteit in je leven brengen. En onthoud dat hoe lastig verandering soms ook is, het ook een kans is om te groeien als mens en je volledige potentieel te leven!

Wat helpt jou het best om met veranderen om te gaan en er sterker uit te komen?